Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

2.12. Струминно-щіткові мийні установки

На автотранспортних підприємствах, що мають змішаний рухомий склад, мийку автомобілів доцільно робити на одній мийній установці, що сполучала б струминну мийку вантажних автомобілів і щіткову – автофургонів і автобусів. У цьому випадку розрахунок установки зводиться до незалежних розрахунків двох мийних агрегатів - струминного й щіткового.

Існують конструкції мийних установок, у яких бічні поверхні автомобілів очищаються щітками, а мийка зверху й знизу здійснюється струменями. При розрахунку таких установок варто враховувати фактичні площі поверхонь, що обмиваються струменями й очищуються щітками.

2.13. Автомобільні сушильні установки

Особливість пристрою для сушіння (обдуву) транспортних засобів полягає в тому, що він розрахований для сушіння (обдуву) різних транспортних засобів: легкових автомобілів, автобусів, автопоїздів і автофургонів.

Пристрій для сушіння (обдуву) транспортних засобів являє собою портал (рис. 2.26), що переміщується на роликах уздовж оброблюваного автомобіля 2 та змонтовані на верхній балці5 три вентилятори: середній6 і бічні4 із щілинними насадками-соплами. Для того щоб забезпечити обробку транспортних засобів будь-якої висоти, портал виконаний з телескопічними стійками3, які дозволяють змінювати його висоту. В якості приводу для розсування стійок порталу використовуються силові циліндри – пневматичні або гідравлічні.

Середній вентилятор 6 може пересуватися по верхній балці5і повертати сопло відносно горизонтальній осі. Бічні вентилятори4 також можуть повертатися відносно горизонтальних осей. Обертання вентиляторів здійснюється трьома електродвигунами; привод повороту вентиляторів на горизонтальних осях і переміщення середнього вентилятора по балці здійснюється за допомогою пневматичних або гідравлічних силових циліндрів.

Рис. 2.26. Пристрій для сушіння (обдуву) транспортних засобів

Керування пристроєм здійснюється оператором і полягає в налаштуванні порталу за висотою, відповідно висоті транспортного засобу та у виборі місця розміщення середнього вентилятора й напрямків соплових насадок бічних вентиляторів шляхом їхнього відповідного повороту.

2.14. Обладнання для механізованої мийки вузлів і агрегатів

Стенд для мийки й промивання автомобільних радіаторів.Радіатори, що надходять у капітальний ремонт, піддаються промиванню розчином каустичної соди для видалення накипу, промиванню чистою водою, контролю за допомогою стисненого повітря для з’ясування ступеня ушкодження та відновленню з наступним контролем. Для виконання зазначених операцій застосовуються різні стенди, один із яких показаний на рис. 2.27.

На основі стенда 11, що має форму диска автомобільного колеса, змонтована на конічному підшипнику стійка10, що може повертатися навколо вертикальної осі. До верхньої площадки стійки приварений корпус із черв’ячною парою. На осі черв’ячної шестірні5закріплена консоль у вигляді гвинта, на кінці якого встановлені захвати (кліщі)3для затиснення радіатора2. Захвати через систему важелів пов’язані з гайкою штурвала4.

Рис. 2.27. Стенд для мийки й промивання радіаторів:

1 – ванна; 2 – радіатор; 3 – захвати; 4 – штурвал з гайкою; 5 – черв’ячна шестірня; 6 – штурвал вала черв’яка; 7 – гайка затискача; 8 – бачок; 9 – рубильник; 10 – підшипникова стійка; 11 – рукоятка висувна для транспортування; 12 – триходовий кран.

При обертанні штурвала захвати сходяться (стискуються) або розходяться, затискаючи або звільняючи радіатор. Щоб уникнути ушкодження серцевини радіатора при затисканні, захвати постачені повстяними подушками, установленими на шарнірах. На кінці вала черв’яка закріплений штурвал 6, при обертанні якого консоль із закріпленим у затискачах радіатором може опускатися у ванну1і підніматися з її. Ванна виготовлена з листового заліза й для зручності занурення радіатора має похиле дно, що постачене відстійником, сітчастим фільтром, штуцером для пристосування шланга від водяного насоса й зливальною пробкою. Збоку ванни розташований бачок8для розчину каустичної соди, у дні якого також є відстійник, сітчастий фільтр, штуцер і зливальна пробка. Водяний насос13приводиться в обертання за допомогою електродвигуна14. Насос має вхідний трійник із двома кранами, вихідний штуцер і шланг для приєднання насоса до верхнього патрубка радіатора.

Перед роботою ванну 1заповнюють водою, а бачок8– розчином каустичної соди. Радіатор розміщують на стенд і закріплюють за серцевину повстяними подушками затискачів і повертай стійку10, обертанням штурвала 6 опускають радіатор у ванну з водою. З’єднавши верхній патрубок радіатора з насосом, промивають радіатор розчином каустичної соди. Після промивання розчином соди перемикають насос на подачу води й промивають радіатор водою. Злив розчину або води з радіатора здійснюється в бачок з розчином або у ванну з водою через шланг, з’єднаний з нижнім патрубком радіатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]