Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

14.8. Стенди для випробувань гальмівних механізмів коліс

Ефективність дії гальм у лабораторних умовах визначають на стендах, які за конструкцією розділяються на три типи: 1) роликові; 2) платформні; 3) стенди з інерційними масами. За характером взаємодії автомобіля з робочим органом стенда розрізняють статичні, кінематичні і динамічні стенди.

За принципом дії гальмові стенди поділяють на інерційні і стенди, що вимірюють статичний момент тертя. За способом передачі гальмового моменту стенди бувають двох видів: 1) стенди з використанням сил зчеплення і передачею гальмового моменту через опорну поверхню колеса; 2) стенди без використання сил зчеплення при передачі гальмового моменту безпосередньо через маточину колеса.

В даний час застосовують у більшості випадків найбільш прості роликові стенди з використанням сил зчеплення. Слід зазначити, що при малій частоті обертання роликів гальмові сили стають дещо більшими, ніж у дорожніх умовах при реальних швидкостях руху. Підвищення ж частоти обертання колеса на гальмових стендах спричинене збільшенням потужності, витраченої на привод, і підвищенням вартості стенда і його експлуатації. Для одержання на стенді реальних величин гальмових сил не слід застосовувати швидкості нижче 5…10 км/год (для легкових автомобілів) і 2…5 км/год (для вантажних автомобілів).

На стендах у залежності від конструктивного рішення і цілей випробувань можна визначати сумарну гальмову силу і гальмову силу окремо для кожного колеса, а також зусилля, що прикладається водієм до педалі гальма, час спрацьовування гальмових механізмів, реакцію водія.

Один зі стендів для випробувань гальм на ефективність показаний на рис. 14.15.

Рис. 14.15. Стенд для випробування гальм автомобілів

Стенд складається з двох індивідуальних силових установок, що мають ролики 1і3, на які ставлять колесо автомобіля. Ролики, з’єднані ланцюговою передачею2і приводяться в дію електродвигуном7через черв’ячний6і балансирний4редуктори. Рама5редуктора4під дією реактивного моменту, пропорційного гальмовому, повертається і впливає на динамометр8. Пристрій для визначення зусилля натискання на педаль гальма являє собою електричну або гідравлічну месдозу.

На рис. 14.16 дана схема стенда з інерційними масами для випробувань гальмових механізмів легкових автомобілів. На валу 2стенда, що приводиться в обертання електродвигуном1, передбачено набір маховиків, момент інерції яких відповідає моменту інерції обертових і поступально рухомих частин автомобіля, гальмові механізми якого випробують. Вал2з’єднаний з торсіометром4для виміру і контролю гальмового моменту. До фланця5валу кріплять диск6(або барабан) випробуваного гальмового механізму, а супорт (гальмовий щит) з’єднують зі станиною через торсіон7для зм’якшення різких ударів при гальмуванні. Випробуваний гальмовий механізм вмикають за допомогою системи гідроприводу9, тиск у магістралі якого, що визначає інтенсивність гальмування, виміряється манометром8.

Рис. 14.16. Схема стенда з інерційними масами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]