Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

15.2. Типове оснащення шиноремонтних дільниць

Шиноремонтна і шиномонтажна ділянки по обслуговуванню коліс автомобілів здебільшого містить спеціалізоване технологічне обладнання, показане на рис. 15.1

Рис. 15.1. Типове розміщення обладнання в шиноремонтній дільниці:

1 – шиномонтажний стенд із маніпулятором «третя рука»; 2 – балансувальний стенд із пневмоліфтом; 3 – підйомник шиномонтажний; 4 – ванна для

перевірки коліс і камер; 5 – робоче місце зі стапелем для ремонту камери;

6 – переносний резервуар для підкачування шин; 7 – вулканізатор з маніпулятором «Шатл» і місцевою вентиляцією; 8 – візок інструментальний; 9 – мийка коліс; 10 – ключ динамометричний; 11 – домкрат підкатний;

12 – кільця для накачування безкамерної шини; 13 – шафа для зберігання

видаткових матеріалів

Рис. 15.2. Обладнання й аксесуари шиноремонтної дільниці:

14 – ударний гайковерт і пневматичний спецінструмент; 15 – нарізач

протектора; 16 – абразивні матеріали; 17 – шиноремонтні матеріали

Рис. 15.3. Планування шиномонтажної дільниці

І дільниці ремонту камер автотранспортного підприємства:

I – шиномонтажна дільниця: 1 – пневматичний борторозширювач; 2 – кліть

для накачування шин; 3 – стенд для виправлення дисків коліс; 4 стенд

для демонтажу шин; 5 камера для фарбування дисків коліс; 6 таль;

7 одноярусний стелаж для покришок; II дільниця ремонту камер:

1 – верстат; 2 ларь для відходів; 3 слюсарні лещата; 4 настінні вішалки для камер; 5 електровулканізійний апарат для ремонту камер; 6 ванна

для перевірки камер; 7 шорстовальний верстат; 8 ручна клеємішалка

15.3. Стенди для демонтажу та монтажу шин автомобілів

Промисловість випускає достатню кількість стендів для демонтажу та монтажу шин. Принципово конструкції стендів відрізняються за розташуванням коліс на стенді та за методом створення відривного зусилля між шиною й диском.

За розташуванням коліс на стенді обладнання підрозділяється на горизонтальне й вертикальне. Найбільш застосовуються технологічні конструкції відносно центрування диска колеса в затискному пневматичному патроні й розташування робочого органа.

За методом створення відривного зусилля існують два типи стендів: динамічні й статичні. Конструктивно більш простим є другий тип стендів, у яких диск колеса жорстко закріплений у патроні без можливості обертового руху, бо покришку охоплюють чотири (або більше) лабети й відрив елементів колеса здійснюється за рахунок відносного переміщення диска та покришки під впливом гідроциліндра. При такій схемі навантаження потрібне велике статичне зусилля, що досягає більш 200 кН. Це з часом призводить до псування покришки, тому даний спосіб визнаний безперспективним.

В основному, застосовується динамічна схема навантаження, при якій колесо обертається з невеликою швидкістю (на рівні 10 об/хв). Зусилля, необхідне для відриву покришки від диска, передається натискному ролику (або двом роликам), який контактує з обертовим колесом поблизу закраїни обода. За рахунок регулювання подачі повітря в пневмоциліндр поступово збільшують зусилля натискання ролика на покришку з таким розрахунком, щоб відрив її від диска відбувся за 1,5...2 оберти колеса.

Стенд моделі Ш-501 (рис. 15.3) призначений для демонтажу й монтажу шин (у тому числі безкамерних) легкових автомобілів, що мають колеса з діаметром обода до 16 дюймів включно. Вузлами стенда є основа, опорний стіл 3, апаратна шафа13, електродвигун1із черв’ячним редуктором2, натискний пристрій8, пневматичний циліндр11, стійка демонтажного важеля9.

Натискний пристрій складається із двох хитних у вертикальній площині важелів 8, які несуть ролики – два дискових7і один циліндричний6, що вільно обертаються на своїх осях. Важелі приводяться в дію пневмоциліндром11. Зв’язок їх зі штоком циліндра здійснений таким чином, що залежно від напрямку руху штока вони наближаються один до одного або віддаляються. Хід важелів обмежується упорами амортизації.

На обертовому диску стола 3постійно закріплена автомобільна маточина, на яку встановлюють змінну маточину4, що відповідає демонтуємому (монтуємому) колесу. До останнього фіксаторами кріплять колесо. Ролики натискного пристрою мають наступне призначення: при демонтажі шини дискові ролики відтискають борта покришки від полиць диска колеса, у процесі монтажу шини верхній дисковий ролик вичавлює борти (спочатку нижній, потім верхній) через верхню крайку диска, а циліндричний ролик виконує при цьому функцію напрямних. При демонтажі шини використовують також демонтажний важіль12, яким виводять віджаті борти покришки за верхню крайку диска (після виводу верхнього борта з покришки видаляють камеру). Монтуючу шину, камеру, яка повинна бути дещо підкачана, заправляють у покришку після забортівки нижнього її борту.

Рис. 15.3. Будова стенда моделі Ш-501

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]