Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
666
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

17.2. Класична й шаблонова системи виправлення кузовів

Для відновлення геометричних розмірів кузова автомобіля, які задаються виробником, передбачається жорстка установка кузова на стапелі. В теперішній час широко поширені дві системи виправлення кузовів – класична й шаблонова, в основу яких закладені різні принципи кріплення кузова до стапеля та процесу виправлення.

Класичнасистема передбачає кріплення кузова за пороги автомобіля. Далі, прикладаючи певні зусилля до різних точок, методом послідовного наближення, періодично проводячи виміри, домагаються необхідного положення контрольних точок. Перевагами даного методу є досить просте й швидке кріплення автомобіля на стапелі, а також порівняно низька ціна такого стапеля. Недоліки виявляються в процесі роботи. При прикладенні зусилля до однієї точки кузова можливий зсув інших, раніше виставлених точок. Із цієї причини необхідно постійно контролювати зміну розмірів. У результаті, складно домогтися приведення розмірів кузова до початкового, і трудомісткість якісного ремонту досить значна.

Шаблоновасистема ґрунтується на кріпленні кузова автомобіля завдяки технологічним отворами до конструкції стапеля. На кожний тип автомобіля передбачено карти розташування технологічних отворів кузова. Для здійснення кріплення використовуються спеціальні адаптери-переходники – «джиги», які забезпечують точну й надійну фіксацію кузова до стапеля. При виправленні кузов закріплюють до рами стапеля за точки, які зберегли своє правильне розташування. Далі прикладається зусилля до точки, положення якої зміщене. При досягненні точкою заданого положення, її кріплять за допомогою «джиг» до рами стапеля, після чого приступають до витяжки іншої точки. При такій технології «виправлена» точка перебуває нерухомо на закріпленому місці. Дана система фіксації має два різновиди.

У першому випадку «джиги» кріпляться на раму стапеля через спеціальні колони й балки. Для кожного типу кузова потрібно свій комплект «джиг», колон і балок, тому для універсальної ділянки кузовного ремонту вартість всіх необхідних комплектів дуже висока, а з появою нових автомобілів їх буде потрібно ще більше.

У другому випадку (система запропонована й запатентована італійською фірмою ВВМ) «джиги» кріпляться на універсальні колони, висота яких задається та фіксується по необхідних розмірах. Положення колон на рамі стапеля теж задається й фіксується за допомогою універсального комплекту балок. І колони, і балки, і сама рама мають зручні влаштовані лінійки, завдяки чому можна створити шаблон для будь-якого кузова, що вимагає ремонту. Вартість такої системи значно нижча й вона має ще одну перевагу – устрій кріплення «джиг» є одночасно й системою виміру. У будь-який момент наочно спостерігається геометрія нижньої частини кузова з погрішністю до 1 мм. Після виправлення нижньої частини кузова переходять до ремонту верхньої частини. Недолік такого методу – тривале за часом розміщення кузова на стапель, що компенсується точністю геометрії відновленого кузова та відсутністю необхідності постійних вимірів у процесі ремонту через «відхід» розмірів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]