Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

2.19. Очищення деталей кісточковим дрібняком

З усіх існуючих механічних способів видалення нагарунайбільш досконалим, продуктивним і безпечним вважається очищення кісточковим дрібняком у спеціальних установках.

Установка (рис. 2.34) складається з камери очищення 5,бункера3з кісточ­ковим дрібняком, змішувального механізму7, вологовіддільника12,приймального стола11та візка10.

Зварний металевий каркас камери очищення ззовні облицьовано листовим залізом. Усередині камеру облицьовано гумою для зменшення шуму під час роботи. Дно камери виконано з двох перфорованих листів заліза, прикріплених до каркаса. Крізь задню стінку в камеру надходить шланг8 із соплом9на кінці, призначений для очищення деталей.Попереду в зоні обслуговування установки на вертикальному облицювальному листі є два отвори для доступу рук робітника в зону очищення. До кромок отворів прикріплено спеціальні рукави для запобігання травмуванню рук працюючого й відносної герметизації установки. Вентиляційний зонт7камери приєднується до витяжної мережі вентиляції. На похилому передньому листі закріплено оглядове вікно6та два світильники для освітлення робочої зони.

Рис. 2.34. Установка для очищення деталей кісточковим дрібняком:

1 – змішувальний механізм; 2 – педаль тяги; 3 – бункер; 4 – сопло

для обдування повітрям; 5 – камера очищення; 6 – оглядове вікно;

7 – вентиляційний зонт; 8 – шланг; 9 – сопло; 10 – візок;

11 – приймальний стіл; 12 – волого віддільник

У камері очищення є сопло 4для обдування деталей повітрям після очищення. З правого бокурозташовані двері для завантаження деталей. У змішувальному механізмі є інжекторний пристрій. До його входу через кран підводиться стиснене повітря від вологовіддільника, а до виходу прикріплено гнучкий шланг із соплом для подавання робочої суміші. Керування інжекторним пристроєм здійснюється за допомогою пробкового крана, зв’язаного тягою з педаллю2.

2.20. Пневматичні піскоструминні установки

Апарати піскоструминного типуочищають поверхні деталей від таких забруднень як нагар, накип, продукти корозії, лакові відкладення. На рис. 2.35 показана одна з багатьох існуючих схем установки для очищення деталей кісточковою крихтою. Порошину завантажують у корпус 6. Через фільтруючу сітку та отвір у клапані 2 вона надходить у бункер 9 і змішувач 1.

Шлангом 3під дією стисненого повітря порошина подається до наконечника5. Кранами7і8регулюється витрата подаваного стисненого повітря. Деталі для очищення розміщують на столі4.Робітник, направляючи наконечник5на оброблювану поверхню, очищає її кісточковою крихтою, а якість очищення контролює через захисне скло. Пил від крихти й забруднень відсмоктується вентилятором11через циклон10.

Ручне механічне очищення деталей від нагару є малопродуктивним способом. Більше досконалим є пневматичний спосіб з використанням кісточкової крихти, що готується зі шкарлупи фруктових кісточок. Шкарлупу після просушування розмолюють на вальцях і сортують за розмірами шляхом відсівання на ситах.

Деталі з нагаром піддаються обдуванню кісточковою крихтою в спеціальній установці. Установка складається з бункера 9, до якого крихта потрапляє з корпуса6через сітку й клапан2.З бункера крихта попадає в змішувач1.

Рис. 2.35. Схема установки для очищення деталей кісточковою крихтою:

1 – змішувач; 2 – клапан; 3 – шланг; 4 – поворотний стіл; 5 – наконечник; 6 – корпус; 7 і 8 – крани; 9 – бункер; 10 – циклон; 11 – вентилятор

Стиснене повітря, що надходить у змішувач по трубці від крана 8під тиском 0,4…0,5 МПа, захоплює крихту в рукави3до наконечників5. Деталі укладають на стіл4, який обертається, і через отвори в передніх дверцятах обдувають крихтою. Кількість повітря, що надходить у змішувач1, регулюється краном8, поворот якого здійснюється педаллю.

Спостереження за очищенням ведеться через оглядове вікно. Робочий простір камери висвітлюється світильниками. Завдяки невеликій твердості крихта при ударі деформується і на поверхні деталі не виникає яких-небудь рисок і подряпин. Даний спосіб є найбільш продуктивним, бо забезпечує гарне очищення деталей від нагару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]