Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
669
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

2.15. Установки для миття деталей автомобільних агрегатів

Способи мийки й очищення металевих поверхонь при капітальному ремонті розподіляються на дві групи: механічні та фізико-хімічні.

До першої групи відносяться видалення нагару механізованим або ручним способом, обдуванням кісточковою крихтою або металевим колотим дробом з величиною часток 0,5…0,9 мм. Недоліком механічних способів є неможливість обробки внутрішніх поверхонь деталей.

До другої групи відносяться мийка зануренням деталей у ванни, струминна мийка й хіміко-термічне очищення. Мийка деталей і агрегатів у ваннах і струминній мийці в мийних машинах при капітальному ремонті провадяться так само, як і при поточному ремонті за допомогою розчинів, які містять: каустичну соду, кальциновану соду, силікати натрію – солі кремнієвої кислоти, переважно рідке скло й ін.

Комбіновані мийні машиниоб’єднують різні способи очищення деталей, що сприяє підвищенню якості очищення.

Спеціальні мийні машинипризначені для очищення поверхонь деталей, які описаними вище способами якісно виконати неможливо. Наприклад, повне очищення масляних каналів у шатунах, блоках циліндрів, колінчатих валах забезпечується тільки в спеціальних мийних установках.

У мийних машинах роторного типу (рис. 2.28) здійснюється переміщення деталей, поміщених у контейнер 2у ванні4. Розчин у ванні4підігрівається теплообмінником1. Для видалення шламу зі дна ванни передбачений гвинтовий конвеєр6,з’єднаний із брудозбірником7.

Рис. 2.28. Схема мийної машини роторного типу:

1 – теплообмінник; 2 – контейнер для деталей: 3 – ротор; 4 — ванна

с розчином, 5 – маслозбірник; 6 – гвинтовий конвеєр; 7 – брудозбірник

З метою поліпшення миючої дії розчинів на якість очищення деталей здійснюють його струминну подачу під тиском 0,4… 0,6 МПа в спеціальних машинах з нагріванням до температури 70... 95 °С (рис. 2.29). Машина для мийки деталей гарячим водяним розчином синтетичних мийних засобів має верхнє розташування баків, оснащена хитними соплами, стрічковим транспортером для переміщення деталей. Сприяє очищенню деталей у мийних установках вібрація.

Установка для хіміко-термічного очищення деталей складається із чотирьох ванн. Після обробки деталей розчином в 1-й ванні їх промивають водою в 2-й, а потім в 3-й ванні нейтралізують залишок лугу. В 4-й ванні деталі остаточно промивають гарячою водою. Очищення деталей електрохімічним способом ведеться в гальванічних ваннах, у яких електролітом служать лужні розчини. Крім звичайної дії електроліту бульбашки газу, що виділяється (водню) руйнують і видаляють забруднення.

Рис. 2.29. Схема двокамерної машини для мийки деталей:

1 – рамка; 2 – насос; 3 – бак; 4 – змійовик для підігріву розчину;

5 – пластинчастий конвеєр; 6 – калієва сіль двохромової кислоти,

7 – деталі для мийки

Широкого поширення набуло ультразвукове очищення деталей із чорних і кольорових сплавів з використанням потужних генераторів і перетворювачів. Ультразвуковий генератор з магнітострикційним перетворювачем рекомендується застосовувати з підви­щеним діапазоном коливань 20…40 кГц.

Від старої фарби деталі очищаються хімічним, механічним і гарячим способами. При механічному способі використовують різні шкребки, карцевальні щітки, шліфувальні камені, а також дробо-струминним обдування. При цьому досягається якісне очищення поверхонь деталей, хоча трудомісткість цього способу досить значна. При гарячому способі – під дією високої температури – фарба вигоряє, частково розм’якшується й тому легко знімається шкребками. При цьому шари фарби з масивних деталей, наприклад рам, очищають шляхом випалу паяльною лампою або віяловим пальником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]