Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
660
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

17.3. Пересувні стенди для правки кузовів автомобілів

До першої групи обладнання для виправлення кузовів легкових автомобілів відносяться мобільні установки, які завдяки конструктивним особливостям не вимагають спеціально обладнаного робочого місця.

Пристрій БС-71 (рис. 17.1) складається з пересувної балки 7, на одному кінці якої шарнірно закріплений хитний важіль1, гідроциліндра2, ручного гідравлічного насоса9, упору3, силової поперечки4, набору пристосувань для виправлення.

Рис. 17.1. Пристрій БС-71 для правки кузовів:

1 – хитний важіль; 2 – гідроциліндр; 3 – упор; 4 – силова поперечка;

5, 8 – ролики; 6 – кронштейн; 7 – основна балка; 9 – гідронасос;

10, 11, 12 – стропи ланцюгові; 13, 14, 15, 16 – затискні пристосування

Пристрій БС-71 працює за векторним принципом сил. Він універсальний, дає можливість прикласти силу розтягу, у будь-якому напрямку в межах 360°, простий у виготовленні, має невеликі розміри й масу.

Технічна характеристика пристрою БС-71: максимальне зусилля – 100 кН; тиск у гідросистемі – 27 МПа; робочий хід штока силового циліндра – 120 мм; зусилля на рукоятці насоса – 120 Н; габарити – 3000×635×1500 мм; маса – 185 кг.

Кріпильна база автомобіля містить у собі спеціальні затискачі, що кріпляться до порогів кузова, опорні підставки з регульованою висотою установки, поперечну трубу, посилену трубою жорсткості, кріпильні стійки й ланцюгові стропи.

Застосування таких установок потребує використання додаткового підйомного обладнання для вивішування автомобіля при установці на опорні підставки та підрозбирання перед виправленням. Необхідно також переміщувати поздовжню балку та у зв’язку з цим переналагоджувати розчалочні ланцюги й пристосування для зміни напрямку правильного зусилля. Все це, а також незручність роботи під автомобілем знижує ефективність використання установок подібного типу.

До групи стендів для виправлення кузовів, що вимагають фундаментних робіт, відносяться стенди, основу яких становить рама, виготовлена із профільованої сталі й забетонована в підлогу (наприклад, стенд Р-620). Пази рами служать для закріплення кронштейнів, ланцюгів і силових циліндрів. Виправлення провадиться за допомогою гідравлічних циліндрів, що забезпечують зусилля виправлення до 100 кН. Тому що стаціонарним пристроєм є тільки рама стенда, площа кузовної ділянки може бути використана для інших цілей.

Стенд Р-620 (рис. 17.2) призначений для виконання ремонтних операцій методом гідравлічної витяжки або розтяжки й ручного виправлення кузовів легкових автомобілів та його елементів (підрамника, поперечок, оперення й ін.) з одночасним контролем геометричних параметрів ремонтованих кузовів.

Фундаментна рама стенда після складання встановлюється стаціонарно й заливається бетоном. У комплект стенда входить 78 найменувань різних виробів (243 шт.), у тому числі гідропривід, пристосування для виправлення, для установки й кріплення автомобіля. Фундаментна рама, виготовлена зі спарених швелерів № 12, призначається для гідравлічного виправлення кузова та кріплень автомобілів.

Гідравлічний привід складається із чотирьох комплектів гідронасосів з ножним приводом, силових циліндрів і рукавів високого тиску з наконечниками й клапанами. Пристосування й інструмент для гідравлічного виправлення призначені як для витяжки автомобіля зовні, так і для розстиковування (розстискуючим зусиллям зсередини автомобіля).

Рис. 17.2. Стенд Р-620 для ремонту кузовів

Технічна характеристика стенда Р-620: зусилля на плунжерах силових циліндрів – 78 кН; Робочий хід плунжера – 120 мм; переміщення плунжера силового циліндра за один робочий хід насоса – 1,4 ± 0,1 мм.

Варіанти кріплення пристосувань на силовій стійці стенда Р-620 представлені на рис. 17.3. Технічна характеристика стенда Р-620: зусилля на плунжерах силових циліндрів – 78 кН; робочий хід плунжера – 120 мм; переміщення плунжера силового циліндра за один робочий хід насоса – 1,4 ± 0,1 мм.

Виправлення аварійних кузовів і кабін виконують на стендах (рис. 17.4) з використанням комплекту пристосувань (рис. 17.10). Силова поперечка закріплюється під кузовом за ребра жорсткості порогів за допомогою спеціальних захватів і вистановлюється на підставки в центрі стенда.

Рис. 17.3. Варіанти кріплення пристосувань на силовій стійці стенда Р-620: 1 – скоба; 2 – втулка; 3 – натискна опора; 4 – набір пластин; 5 – тяга; 6 – важіль; 7 – захват; 8, 10 – вилки; 9 – опора; 11 – пристосування для витяжки гнізд фар; 12 – захват; 13, 14 – замки; 15 – серга

Для закріплення кузова використовуються розчалечні пристосування та анкерні пристрої. Для створення зусилля служить силова установка, що на колесах легко пересувається й може бути закріплена в одній із точок з будь-якої боки автомобіля.

У комплект стенда входять також чотири переносні опори 8, які встановлюються на анкерні гнізда. Залежно від необхідних напрямків правильних зусиль ці опори встановлюються в потрібному сполученні з будь-якої сторони автомобіля. До вертикальних опор на потрібній (для кожного конкретного випадку) висоті прикріплюються поперечні траверси7, а до них – повзуни й силові циліндри6.

Розміщення автомобіля (кузова) на стенд може здійснюватися без попереднього розбирання та без використання додаткових піднімальних пристроїв за допомогою того ж силового органа, яким здійснюється виправлення.

Рис. 17.4. Стенд БС-132 с анкерними пристроями

Привод силового органа - гідравлічний. Максимальне зусилля на плунжерах силових циліндрів – 77 кН.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]