Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

А

Рис. 10.14. Підкатна машина для балансування коліс легкових

І вантажних автомобілів, мод. L-38 фірми «семв» (Італія)

мплітуда електричного сигналу залежить як від значення дисбалансу, так і від жорсткості пружини, стану амортизатора, розміру колеса, тому вага балансувальних тягарців визначається приблизно, що вимагає повторення балансування (звичайно 1…2 рази) доки показаники стенда не опиняться в межах допуску приблизно 10 г (маси тягарця). Динамічне балансування проводити значно сутужніше, тому що складно забезпечити надійний контакт датчика 7 з опорним гальмовим щитом. Останнім часом ряд закордонних фірм випускають пересувні стенди лише для статичного балансування. Робота на пересувних стендах вимагає більш високої кваліфікації оператора.

Фірмою «СЕМВ» (Італія) випускається установка для балансування коліс легкових і вантажних автомобілів без зняття їх з автомобіля (рис. 10.14).

При застосуванні двох трансдьюсерів і фотоелектричного повторювача є можливість балансування двох коліс однієї осі. Для вантажних автомобілів рекомендується використовувати версію L38HD.

Також можливе використання трансдьюсера з гідродомкратом.

Похибка балансування, г ±1

Точність місця розташування дисбалансу, град ±2,5

Максимальна швидкість обертання колеса 140

Максимальне навантаження на легковий трансдьюсер, кН 7

Максимальне навантаження на вантажний трансдьюсер, кг 60

Потужність електродвигуна, кВт 4

Напруга живлення, В3 80

Габаритні розміри, мм 1030×500×610

Маса, кг 34

10.7. Контроль кутового зміщення задніх мостів

Для забезпечення нормального кочення коліс автомобіля на дорозі необхідно підтримувати задану геометрію елементів ходової частини автомобіля. У цьому випадку під терміном «геометрія» мається на увазі геометрія не форми, а взаємного положення механізмів і агрегатів. Взаємне положення елементів ходової частини істотно впливає на енергетику руху автомобіля, стабілізацію його на дорозі, зношування шин, витрату палива й т.д.

При діагностуванні ходової частини необхідно визначати положення задніх коліс щодо поздовжньої осі автомобіля та перекіс заднього моста стосовно переднього, тобто непаралельність осей (особливо при наявності двох і більше задніх мостів). Перекіс задніх мостів приводить до підвищеного зношування карданних і головних передач, яке супроводжується сильною вібрацією й шумом при роботі, особливо на високих швидкостях руху автомобіля. Старі способи вимірів – за допомогою висків, вимірювальних штанг і т.д. не задовольняють існуючим вимогам. Необхідне впровадження сучасних метрологій, які крім високої точності повинні бути по можливості всеосяжними, при мінімальних працезатратах на перевірочні операції.

Під час ТО ходової частини перевіряють взаємне положення мостів за допомогою спеціальних стендів (рис. 10.15).

Рис. 10.15. Стенд для перевірки взаємного положення мостів легкових автомобілів:

1 – рама; 2 – напрямні; 3 – фасонні ролики; 4 – блок живлення; 5 – важіль; 6 – потенціометр; 7 – призма; 8 – гумові подушки; 9 – фіксатор

Для діагностування горизонтального перекосумостів автомобілів можна використовувати орієнтовну лінію, яку наносять білою фарбою на проїзній частині з боку водія (рис. 10.16). Лінію1розташовують уздовж довжини канави. Відстаньа/2 від осі симетрії канави до лінії вибирається залежно від моделі автомобіля. Товщина орієнтовної лінії повинна дорівнювати напіврізниці (b а)/2 відстаней між зовнішніми кромками протектора задніх і передніх коліс. Наприклад, для ЗИЛ-130 і його модифікацій товщина лінії дорівнює 150 мм, а відстань від осі симетрії до внутрішньої кромки лінії – 995 мм.

Рис. 10.16. Виявлення перекосу мостів автомобіля

Якщо паралельність мостів автомобіля не порушена, то переднє колесо буде котитися зовнішньою кромкою протектора вздовж внутрішньої кромки лінії, а зовнішня кромка протектора заднього колеса - вздовж зовнішньої кромки лінії.

Для діагностування автомобілів з різною шириною колії наносять кілька різнобарвних ліній. Загальну товщину цих вузьких ліній для переднього колеса вказують у сантиметрах.

Розглянутий метод діагностування горизонтального перекосу мостів автомобілів можна також використовувати для правильної й швидкої установки автомобіля на стенді з біговими барабанами 2,бо орієнтування за напрямними ребордами оглядової канави при заїзді на бігові барабани стенда не забезпечує необхідної точності розміщення автомобіля щодо поздовжньої осі симетрії оглядової канави.

Найбільшого поширення дотепер набули електричні прилади з панелями-екранами. Електрооптична система цих приладів (рис. 10.17) складається із двох проекторів, які містять реверсивний супорт із двома кронштейнами з обвідними затискачами й двома циліндричними напрямними, вздовж яких можуть вільно ковзати (без люфту) в залежності від виду різних контрольних операцій, два проектори високої точності, наділені обертальною віссю й комутатором.

Проектори (до 1400 люменів і більше) забезпечують світловий пучок на панелі-екрани (з розміткою, розподілами кутових транспортирів і схемами різних перевірок).

а

б

Рис. 10.17. Електрооптична система вимірювальних приладів:

а – циліндричні напрямні супорта; б – реверсивний супорт із кронштейнами, обвідними затискачами й проектором

Світловий пучок має затемнений сектор, так званий «індекс», який служить контрольною міткою для зчитування вимірюваних параметрів. Чіткість сектора-мітки забезпечується регульованим об’єктивом проектора. Основною перевагою приладів даного типу є можливість позбавитися похибки вимірів завдяки деформацію дисків. Крім того, можна визначити й ступінь деформації диска, що впливає на биття колеса в цілому. Для цього розкручують вивішене колесо, утримуючи проектор від обертання – на екрані добре буде видно коливання сектора-покажчика світлового променя та величину бічного зсуву.

При контролі співвісності мостів (рис. 10.18) використовується метод розміщення шкал безпосередньо на колесах автомобіля.

Рис. 10.18. Розташування приладів контролю співвісності мостів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]