Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

17.4. Контроль геометрії кузова вимірювальними пристроями

При проведенні вимірів з використанням оптичного обладнання в контрольних точках шасі за допомогою спеціальних затискачів або магнітів укріпляють вертикально прозорі градуйовані лінійки з бігунками. Розташування бігунків на необхідну висоту здійснюється за картою контрольних вимірів таким чином, що у випадку справного автомобіля через установлені бігунки можна провести горизонтальну площину. Координати й взаємне розташування контрольних точок шасі визначають за допомогою світлового променя діаметром 5 мм із погрішністю ± 1 мм. Оптичне обладнання дуже компактне, може переміщуватися в зібраному варіанті та використовуватися як у комплекті із правильним обладнанням, так і самостійно. Однак оптичне обладнання через складність в обігу з ним і недостатньої міцності не знаходить широкого застосування в умовах СТОА.

Більш широкого розповсюдження набули універсальні механічні системи (стапелі) для перевірки геометрії основи кузова по контрольних точках.

Найширші можливості для контрольних вимірювань геометрії кузова створюють рамні пристрої та ремонтні підйомники «Блекхаук-188», «Каролайнер», «Дейталайнер» (рис. 17.5). Вони дають змогу дістати числові значення просторових координат базових точок кузова, порівняти їх із картою вимірювань і зробити висновок щодо його деформації.

Рис. 17.5. Просторові вимірювання пристроєм «Дейталайнер» геометрії кузова з оптичною вимірювальною системою «Шасі-майстер»

Вимірювання виконуються після юстування всієї системи, яке зводиться до того, що площини підлоги та вимірювальної рами виставляються паралельно одна одній.

Останнім часом набули поширення стапелі, які дозволяють здійснити перевірку встановлених на них автомобілів за допомогою спеціальних механічних або оптичних систем.

17.5. Обладнання ділянки ремонту кузовів автомобілів

У процесі відновлення початкової форми ушкодженого автомобіля використовуються три інструментарії (три різних системи): 1) рама або платформа рихтувального стенда, на якому надійно закріплюється автомобіль; 2) вимірювальна система; 3) силові пристрої (стійки, ланцюга, захвати, гаки, пневмонасоси, розтяжки й ін.).

Загальний вигляд ділянки рихтування кузовів автомобілів подано на рис. 17.6. На ділянці якісного ремонту кузовів автомобілів на рівні сучасних вимог передбачається наступне обладнання:

  1. Стапель для виправлення кузовів у комплекті із системою виміру нижньої й верхньої частин кузова.

  2. Підйомник автомобільний для розбирання автомобіля (іноді необхідний і для розміщення автомобіля на стапелі певних конструкцій).

  3. Зварювальний напівавтомат.

  4. Універсальний апарат зварювання опором у комплекті з апаратом для виправлення схованих порожнин і фотополяриметрами кліщів для точкового зварювання.

  5. Апарат плазмового різання металу.

  6. Набір гідравлічного інструмента, до складу якого входять гідроциліндр прямої й зворотної дії (для операцій стяжки-розтягування), різні подовжувачі й розжими.

  7. Мобільний стелаж для зберігання демонтованих деталей і переміщення їх на склад.

  8. Кран гаражний для зняття агрегатів з автомобіля (може перебувати на ділянці слюсарних робіт).

  9. Верстат з лещатами.

  10. Домкрат підкатний.

  11. Віз для транспортування автомобілів з розбитою віссю.

  12. Блок підготовки повітря.

  13. Спеціальні пристосування й інструмент для кузовного ремонту: стійки, фіксатори прорізів, візок для установки дверей, ланцюги різних довжин, набір захватів і т. д.

  14. Набір інструмента бляхаря.

  15. Набір слюсарного інструмента для розбирання й складання автомобіля.

  16. Комплект пневмоінструменту: гайковерт, відрізна й зачисна машинки, пневмозубило, пневмолобзик, пневмоніж для зрізання стекол, пневмодріль і т. д.

  17. Устаткування для напилювання протишумних мастик.

Обладнання та інструмент для ремонту кузовів можна умовно класифікувати на наступні групи: для виправлення кузова й деталей оперення; для контролю геометрії основи кузова і його елементів; для зварювання; спеціалізований інструмент; допоміжне устаткування.

У сучасних конструкціях установок для ремонту кузовів передбачені стенди для контролю геометрії кузова й стенди для виправлення й рихтування панелей кузова.

Випускається різноманітне обладнання для виправлення кузовів: від універсальних наборів пристосувань і інструмента для виправлення ушкоджених ділянок безпосередньо на автомобілі до складних систем, оснащених пристроями для фіксації автомобіля, які дозволяють створювати одночасно декілька різнонаправлених зусиль виправлення.

Рис. 17.6. Загальний вигляд ділянки рихтування кузовів автомобілів

Переносне обладнання для виправлення кузовів, яке розташовується безпосередньо на кузові ремонтованого автомобіля, випускається переважно з гідравлічним приводом і залежно від конструкцій і призначення може розвивати зусилля робочого органа від 40 до 200 кН.

Основним недоліком переносного обладнання є неможливість усунення складних перекосів кузовів і, зокрема, порушень геометричних параметрів їхніх основ через відсутність можливості надійного закріплення силових елементів автомобіля. Цей недолік усувається завдяки застосуванню методу зовнішнього витягування, що полягає в закріпленні автомобіля й прикладення сили, спрямованої убік, протилежний силі, що спричинила ушкодження. Для реалізації цього методу було створено спеціальне устаткування, яке може бути розподілене на три такі групи:

  • обладнання, яке не потребує спеціального робочого місця;

  • правильне обладнання, яке застосовується з анкерними пристроями та фундаментом;

  • обладнання для виправлення кузовів у сполученні з підйомниками.

При виконанні багатьох операцій під час ремонту кузовів і кабін використовують електродрилі І-28А, пневматичні свердлильні машини РС-8, електровіброножиці І-30, віброножиці ПВН-1,2 і ПВН-2, пневмо-молотки МКП-6. Для вирізки ушкоджених частин панелей кабіни і кузови застосовують пневматичні рубильні молотки КМП-4 та КМП-5. Для виправлення і рихтування - комплект бляхарських інструментів моделі 2146-1, а в якості контрольно-вимірювальних інструментів - шаблони, кондуктори, лінійки, косинці й ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]