Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

2.18. Розрахунок очисних споруджень автомийних установок

Розрахунок пісколовки з контейнерами для збору осаду передбачає швидкість протікання стічних вод Vп = 0,15 м/с.

Площа перетину потоку

S = Q / Vп, м2. (2.14)

Ширина пісколовки (В) приймається звичайно рівною 1 м. При цьому довжина її

, м, (2.15)

де K = 1,3 – коефіцієнт запасу по довжині;

Hp = S/B розрахункова глибина проточного шару піско- ловки, м;

U0 – гідравлічна великомірність зважених часток, що характеризує їхній розмір, форму, густину і від яких залежить швидкість осідання.

Для піску U0 = 18 · 10 – 3 м/с.

Загальна глибина пісколовки

HΣ = Нп + Нр + Н0, м, (2.16)

де Нп – глибина від підлоги до рівня води в пісколовці, м.

Вона визначається як

Нп = Нк + 0,03 · l, м, (2.17)

де Нк – глибина канави, м; l – відстань від початку стоку до стінки пісколовки, м; Н0 = 1,0...1,5 м – глибина осадової частини пісколовки.

У зоні осадової частини встановлюються контейнери для осаду з таким розрахунком, щоб над верхньою кромкою контейнера був шар води не менш Нр.

Обсяг прийомного резервуара розраховується виходячи з 15-ти хвилинного перебування в ньому стічних вод

Vпр = 15 · 60 ⋅ Q = 900 · Q, м3. (2.18)

Форма резервуара вибирається довільно.

Насосна станція першого підйому укомплектовується насосами, продуктивність яких визначається притокою стічних вод Q. Гідроциклони розраховуються за гідравлічним навантаженням, яке для розглянутої конструкції гідроциклонів становить

Мгц = 1,9 ⋅10 – 3, м3/(м2 · с).

Площа водного дзеркала гідроциклона

, м2. (2.19)

Звичайно діаметр гідроциклона приймають не більше D = 2,0 м. Тоді фактична площа дзеркала води одного гідроциклона

Sв cp = π · D2 / 4, м2. (2.20)

Кількість гідроциклонів

Nгц = (Sв / Sвср) + 1, (2.21)

де доданий один резервний гідроциклон.

Якщо кількість Nгц відрізняється від цілого числа більш ніж на 20 %, варто змінити діаметр гідро циклона, повторивши розрахунок.

Насосна станція другого підйому повинна укомплектовуватися насосами такої ж продуктивності, що й насоси першого підйому. Напір повинен визначатися з урахуванням втрат у фільтрах, які орієнтовно становлять близько 0,1 МПа. Фільтри застосовуються типові. Середня швидкість фільтрування Vcp = 10 м/год.

Необхідна площа фільтрів

Scp = 3600 · Q · Vcp, м2. (2.22)

Обсяг резервуара очищеної води визначають виходячи з розрахунку забезпечення 30 хвилинного запасу води для мийки автомобілів. Бак для збору нафтопродуктів вибирається таким, щоб його наповнення тривало не менше доби. Обсяг камери бензомаслоуловлювача приймається рівним 1/3 ... 1/5 обсягу пісколовки.

Контейнери для осаду виконують із металу. Вони повинні мати вушка або гачки для захвату вантажопідйомним пристроєм, а також засувки в днищі для скидання осаду. Допускається одночасна установка в пісколовці або шламоуловлювачі декількох контейнерів.

Іноді пісколовку виготовляють із монолітного бетону із днищем у вигляді переверненої піраміди. У пісколовку такої конструкції контейнер не встановлюють, а осад видаляють за допомогою насосозмішувачів, інжекторних насосів або грейферних механізмів. Грейферне очищення має певні переваги перед очищенням за допомогою насосів. Грейфер може захоплювати злежалий шлам, а також обтиральні кінці, ганчірки, кусковий бруд і ін., які потрапили в пісколовку , У пристроях з насосами ці предмети призводять до засмічування трубопроводів, що зриває роботу з видалення осаду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]