Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

Інерційного стенда для перевірки гальм автомобілів

Тарування системи виміру швидкості виконується за допомогою механічних тахометрів при налагодженні стенда. В експлуатації правильність тарування можна контролювати за допомогою стробоскопічного ефекту. Якщо нанести на барабан дві мітки, розташовані па одному діаметрі, і висвітлювати обертовий ролик пульсуючим світлом частотою 50 Гц від стробоскопічної лампи або звичайного люмінесцентного світильника, при швидкості обертання 1500 хв– 1мітки будуть здаватися нерухливими. Тарування системи виміру провадиться з паралельним записом швидкості й уповільнення (рис. 12.12).

Рис. 12.12. Елементи гальмової діаграми і визначення масштабу запису уповільнення

На гальмовий діаграмі обирають ділянку стабільного уповільнення і вимірюють середню ординату jcp. На діаграмі швидкості знаходять відповідну ділянку, вимірюють перепад швидкості ΔVa і тривалість часового інтервалу Δt. Масштаб уповільнення визначають за формулами

, (12.14)

де [j] – масштаб уповільнення, м/с2, мм; [Va] – масштаб запису швидкості, м/с, мм;

[U] – масштаб запису часу, с/мм.

Масштаб запису часу обернено пропорційний швидкості протягання діаграмної стрічки Vпр: [t] = 1/Vпp.

12.9. Платформні інерційні гальмівні стенди

Платформний інерційний стенд призначений для загального експрес-діагностування гальмових систем автомобіля (рис. 12.13).

Рис. 12.13. Платформний інерційний гальмовий стенд:

а – принцип дії; б – загальний вид: 1 – вимірювальний пульт;

2 – платформа; 3 – датчики переміщення платформи; 4 – колесо автомобіля; 5 – зворотна пружина

Він складається із чотирьох рухливих платформ із рифленою поверхнею, на які автомобіль наїжджає колесами зі швидкістю 6…12 км/год, зупиняючись при різкому гальмуванні. Під впливом виникаючих при цьому сил інерції автомобіля й сил тертя між шинами й поверхнею площадок відбувається переміщення платформи, пропорційне гальмовій силі, яке сприймається рідинним, механічним або електронним датчиками та фіксується вимірювальними приладами, розташованими на пульті.

12.10. Автоматизований гальмівний стенд

У закордонній і вітчизняній практиці процес діагностування гальмових систем автомобілів автоматизований. Принцип побудови автоматизованої системи контролю технічного стану систем і агрегатів автомобіля, які гарантують безпеку дорожнього руху (у тому числі гальм), полягає в тому, що вимір кожного параметра повинен провадитися єдиним багатоканальним цифровим вимірювальним приладом, а весь комплекс випробувань повинен здійснюватися на підставі дистанційного програмного керування по заздалегідь заданому з виносного мікропульта алгоритму. При цьому повинна бути забезпечена можливість повторного виміру контрольованого параметра, а також можливість вибіркового контролю будь-якої функціональної системи, що впливає на активну безпеку.

Весь процес виміру обраного параметра повинен здійснюватися автоматично. Впливу оператора на вимірювальну систему та систему керування повинні бути зведені до мінімуму.

Прикладом автоматизованого гальмового стенда є стенд К-486. Стенд призначений для визначення ефективності гальмових систем автомобілів масою в спорядженому стані до 2000 кг і шириною колії 1100...1500 мм. При заданому порозі спрацьовування на стенді здійснюється контроль загальної питомої гальмової сили, осьової нерівномірності гальмових сил і часу спрацьовування гальм. Стенд - стаціонарний, силового типу, з роликовими вузлами забезпечує діагностування в автоматичному й неавтоматичному режимах.

У комплект стенда входять опорний пристрій, пульт керування, виносний пульт, цифродрукуючий пристрій. Діапазон виміру гальмової сили на одному колесі 0...4,9 кН, швидкість обертання роликів 4 км/год, діапазон виміру зусилля натискання на гальмову педаль 0...0,59 кН, споживана потужність 12 кВт. Максимальна продуктивність стенда при роботі в автоматичному режимі 20 авт/год і 10 авт/год – при роботі в неавтоматичному режимі.

Для діагностування в певних умовах, наприклад на СТОА малих потужностей (до 3...4 робочих постів), ефективні переносні засоби діагностування гальм. Застосування їх доречно доповнює в багатьох випадках діагностування автомобілів на роликових діагностичних стендах. До числа цих засобів відноситься пристрій для виміру гальмових якостей автомобілів. Пристрій виконаний у вигляді двох блоків – блоку живлення та блоку виміру й індикації. На лицьову панель блоку виміру та індикації виведені перемикачі, що встановлюють швидкості початку гальмування,

Звичайно використовуються гальмові випробні стенди (роликові динамометри) при перевірці або ремонті на станціях технічного обслуговування. Гальмові сили вимірюються на ободі колеса, що забезпечує основу для оцінки роботи й ефективності гальмової системи.

Приводні двигуни для комплектів роликів можуть приводитися в дію дистанційним керуванням, або за допомогою інтегрального автоматичного перемикача двопозиційного типу. Випробувальний стенд із автоматичним керуванням постачений роликами, чутливими до навантаження й розташованими між основними випробними роликами. Коли автомобіль установлюється на випробувальний стенд, то він натискує на ці ролики запускаючи стенд. Якщо автомобіль залишає вимірювальний стенд, то ролики вивільняються і стенд вимикається

Як тільки прикладена гальмова сила, починає перевищувати прийнятну величину сили тяги між шинами й випробними роликами, колесо почне прослизати, а потім блокується. За величиною проковзування можуть виконуватися виміри гальмової сили. При блокуванні вимірюється лише опір ковзанню між шиною й роликом. У цьому випадку пристрій автоматичного вимикання, що розпізнає цей тип проковзування за допомогою контролю швидкості обертання випробних роликів, припиняє випробування доти, поки задана максимальна величина швидкості перевищується. Це дозволяє уникнути як помилкових вимірів, так і можливого ушкодження шин. Індикаторний пристрій продовжує показувати максимальну силу гальмування до початку дії пристрою відключення. На аналоговому дисплеї показання підтримуються індикаторною фіксацією, у той час як електронний запам’ятовувальний пристрій накопичує дані для зчитування з електронних дисплеїв. Обидва пристрої забезпечують збереження кінцевого результату випробувань на дисплеї для запису оператором.

Додатково на стенді можуть також вимірятися маса автомобіля та навантаження на вісь. Цю інформацію можна використовувати для обчислення ефективної уповільнення.

Стенд для діагностики гальм призначений для випробувань, як передніх, так і задніх гальм без їхнього демонтажу.

Транспортні засоби з постійним приводом на чотири колеса й перемінним розподілом крутного моменту випробовуються на спеціальних стендах, які створюються для запобігання впливу сил, що виникають на випробуваній осі, на вісь, що перебуває в стані спокою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]