Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

1.4. Фактори впливу механізації на процеси то та пр

При здійсненні механізації процесів ТО й ПР повинно враховувати наступне: 1) вплив кількості підрозділів на приріст продуктивності праці ремонтників; 2) найбільший приріст прибутку (більше 50 %) досягається, насамперед, у зонах ПР, ТО-1, ТО-2, ЩО (при цьому 20 % доводиться на зону ПР); 3) при механізації процесів ТО й ПР позначається закон забутньої ефективності, тобто має місце зниження темпів приросту прибутку зі збільшенням рівня механізації на ту саму величину; 4) найбільший внесок на коефіцієнт технічної готовності парку припадає на механізацію робіт у підрозділах, які виконують операції ТО й ПР безпосередньо на автомобілі.

У малих підрозділах (менш 4-х робітників) підвищення рівня механізації незначно позначається на продуктивності праці, бо кожний робітник має вузьку спеціалізацію. Тому при незмінній кількості автомобілів в ПАТ опісля механізації технологічного процесу той же обсяг робіт виконує те ж сама кількість робітників, тобто вивільнення робітника не відбувається, а попросту знижується ступінь його завантаження. Вихід – укрупнення ПАТ, кооперація між ПАТ, враховуючи, що саме у великих підрозділах механізація дає відчутний ефект.

Кількість робочих постів, зон і ділянокмає значення при відборі обладнання, призначеного для використання в різних зонах на декількох ділянках або постах.

Енерго-повітре-водопостачаннямає значення при відборі однакового за призначенням обладнанням, але з різними видами привода, принципами роботи і т.п.

Система організації ТО та ПР на ПАТохоплює вибір необхідного обладнання і вимог до нього, зумовлених особливостями організаційно-управлінських рішень, які здійснюються на ПАТ. Фактор має значення при рішенні питань комплексної механізації процесів ТО та ПР (особливо для великих ПАТ) для обладнання, що призначене для забезпечення стабільності процесів в будь-якому виробничому циклі.

Технологія, а також зміст робіт ТО та ПРохоплює технологічні вимоги до обладнання, які вирішуються на підстави відповідних технологічних принципів і особливостей виконання як окремих операцій, так і їх комплексів, необхідності більш диференційованого підходу до вибору обладнання, стосовно діючої на ПАТ чи типової технології.

Спеціалізація постів ТО та ПРпередбачає ряд додаткових вимог до обладнання, а саме придатність до використання в заданих умовах спеціалізації постів, технологію робіт на них, розподілення робіт між виконавцями та інше.

Базове облаштування поста ТО та ПРоб’єднує вимоги ще до відбору обладнання, яке визначається типом поста, його можливостями і умовами виконання робіт.

Техніка безпекипередбачає забезпечення безпеки робіт при виконанні операцій ТО та ПР. Цей фактор універсальний, оскільки в рівному ступені відноситься як до факторів в ПАТ, так і до факторів обладнання.

Контрольні запитання

    1. Як структурно відрізняються виробничо-технічної бази підприємств автомобільного транспорту різної потужності?

    2. За якими ознаками класифікують технологічне обладнання ПАТ?

    3. Що входить до складу силових машин технологічного обладнання підприємств автомобільного транспорту?

    4. Які робочі машини використовуються в гаражному обладнанні?

    5. Які типи технологічного обладнання існують для підприємств автомобільного транспорту?

    6. Яке призначення має загальнотехнічне обладнання підприємств автомобільного транспорту?

    7. Ким визначається склад силових машин технологічного обладнання підприємств автомобільного транспорту?

    8. Які основні вимоги до організації робочого місця в виробничій зоні підприємств автомобільного транспорту?

    9. Які фактори визначають оснащення підприємств автомобільного транспорту технологічним обладнанням?

Розділ 2

МИЙНО-ОЧИСНЕ ОБЛАДНАННЯ ПІДПРИЄМСТВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]