Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Демків 2012.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.7 Mб
Скачать

15.8. Голова місцевої ради. Виконавчий комітет місцевої ради

Сільський, селищний, міський голова є головною посадо­вою особою територіальної громади, відповідно, села (доброві­льного об' єднання в одну територіальну громаду жителів кіль­кох сіл), селища, міста.

Сільський, селищний, міський голова обирається відпові­дною територіальною громадою на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування стро­ком на п' ять років.

Сільський, селищний, міський голова здійснює свої пов­новаження на постійній основі.

Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради. Він голо­вує на його засіданнях.

Сільський, селищний, міський голова не може бути:

  1. депутатом будь-якої ради;

  2. поєднувати свою службову діяльність з іншою поса­дою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час);

  3. займатися підприємницькою діяльністю;

  4. одержувати від підприємницької діяльності прибуток.

На сільських, селищних, міських голів поширюються пов­новаження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад.

Повноваження сільського, селищного, міського голови:

  1. забезпечує додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів ви­конавчої влади;

  2. організує роботу відповідної ради та її виконавчого ко­мітету;

  3. підписує рішення ради та її виконавчого комітету;

  4. вносить на розгляд ради пропозицію щодо кандидатури на посаду секретаря ради;

  5. вносить на розгляд ради пропозиції про кількісний і пе­рсональний склад виконавчого комітету відповідної ради;

  6. вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури і штатів виконавчих органів ради, апарату ради та її виконавчого комітету;

  7. здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету;

  8. скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує поря­док денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради;

  9. забезпечує підготовку на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку та інших ці­льових програм;

10) призначає на посади та звільняє з посад керівниківвідділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підпри-ємств, установ та організацій, що належать до комунальної вла-сності відповідних територіальних громад;

11) скликає загальні збори громадян за місцем проживання;

12) забезпечує виконання рішень місцевого референдуму,відповідної ради, її виконавчого комітету;

  1. є розпорядником бюджетних, позабюджетних цільо­вих (у тому числі валютних) коштів, (використовує їх лише за призначенням, визначеним радою);

  2. представляє територіальну громаду, раду та її вико­навчий комітет у зовнішніх відносинах;

  3. звертається до суду щодо визнання незаконними актів інших органів місцевого самоврядування, місцевих органів ви­конавчої влади, підприємств, установ та організацій, які обме­жують права та інтереси територіальної громади, а також пов­новаження ради та її органів;

  4. укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а щодо питань, віднесених до виключної компетенції ради, то по­дає їх на затвердження відповідної ради;

  5. веде особистий прийом громадян;

18) видає розпорядження у межах своїх повноважень.Місцеві ради як представницькі органи самоврядування

мають свої виконавчі структури (виконавчі органи).

Виконавчі органи місцевих рад - органи, які створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повно­важень місцевого самоврядування.

Виконавчими органами сільських, селищних, міських, ра­йонних у містах (у разі їх створення) рад є:

  1. їх виконавчі комітети;

  2. відділи;

  3. управління;

  4. інші, створювані радами, виконавчі органи. Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних

у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним ра­дам, які підконтрольні відповідним органам виконавчої (держа­вної) влади з питань здійснення делегованих їм повноважень.

Делеговані повноваження - повноваження органів вико­навчої влади, надані органам місцевого самоврядування зако­ном, а також повноваження органів місцевого самоврядування, які передаються відповідним місцевим державним адміністраці­ям за рішенням районних, обласних рад.

У сільських радах, що представляють територіальні гро­мади, які налічують менше 500 жителів, за рішенням відповідної територіальної громади або сільської ради виконавчий орган ради може не утворюватися.

У цьому випадку функції виконавчого органу ради (крім розпорядження земельними та природними ресурсами) здійснює сільський голова одноособово.

У зв'язку з цим, Закон подає таке поняття, як посадова особа місцевого самоврядування - це особа, яка працює в орга­нах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повно­важення у здійсненні організаційно-розпорядчих та консульта-тивно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Повноваження виконавчого комітету ради:

  1. попередньо розглядає проекти місцевих програм соціа­льно-економічного і культурного розвитку, цільових програм з інших питань, місцевого бюджету, проекти рішень з інших пи­тань, що вносяться на розгляд відповідної ради;

  2. координує діяльність відділів, управлінь та інших вико­навчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідної територіальної громади, заслуховує звіти про роботу їх керівників;

  3. має право змінювати або скасовувати акти, підпорядко­ваних йому відділів, управлінь, інших виконавчих органів ради, а також їх посадових осіб.

Основною формою роботи виконавчого комітету сільсь­кої, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради є його засідання.

Засідання виконавчого комітету скликаються, відповідно, сільським, селищним, міським головою (головою районної у місті ради), а в разі його відсутності чи неможливості здійснен­ня ним цієї функції - заступником сільського, селищного, місь­кого голови з питань діяльності виконавчих органів ради (ра­йонної у місті ради - заступником голови ради) за необхідності, але не рідше одного разу на місяць.

Засідання виконавчого комітету є правомочними, якщо в них беруть участь більше частини від загального складу вико­навчого комітету.

Сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її ство­рення) рада у межах, затверджених нею структури і штатів, мо­же створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Відділи, управління та інші виконавчі органи ради є під­звітними і підконтрольними раді, яка їх утворила, і підпорядко­ваними її виконавчому комітету, сільському, селищному, місь­кому голові, голові районної у місті ради.

Керівники відділів, управлінь та інших виконавчих орга­нів ради призначаються на посаду і звільняються з посади сіль­ським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради одноособово, а у випадках, передбачених законом - за по­годженням з відповідними органами виконавчої влади.

Положення про відділи, управління та інші виконавчі ор­гани ради затверджуються відповідною радою.