Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Демків 2012.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.7 Mб
Скачать

14.4. Організації діяльності органів публічної влади на території арк

На території АРК фактично функціонує єдина вертикаль органів державної виконавчої влади, яку очолює Кабінет Мініс­трів України.

Місцеві держадміністрації діють на підставі єдиних зага­льнонаціональних нормативних актів (Конституція та закони України).

Голови цих державних місцевих адміністрацій признача­ються Президентом України за погодженням з Головою ВР АРК, Головою Уряду АРК і представником Президента в АРК.

Верховна Рада АРК має право звертатись до Президента України з питанням про звільнення з посади голови місцевої держадміністрації.

Чинне законодавство передбачає наявність в Криму спеці­ального Представництва Президента України.

Інститут представника Президента України в Автономній Республіці Крим введено Законом України «Про Представницт­во Президента України в Автономній Республіці Крим» від 17 грудня 1992 року.

Відповідно до нього в Автономній Республіці Крим постій­но діє Представництво Президента України - орган єдиної систе­ми державної виконавчої влади України. Представництво Прези­дента України в Автономній Республіці Крим очолює постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим, якого призначає і звільняє з посади Президент України.

Представник Президента України в Автономній Республі­ці Крим, його заступник призначаються на строк повноважень Президента України.

Законом передбачено низку вимог до кандидата на посаду постійного представника Президента України в Автономній Ре­спубліці Крим, а саме:

  • він не може бути народним депутатом України;

  • не може бути членом політичних партій;

  • не може займатися підприємницькою діяльністю;

- займати керівні посади в інших державних органах, гос­подарських утвореннях, органах об' єднань громадян.

Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим видає розпорядження, але якщо вони не відпо­відають Конституції та законам України, то скасовуються Пре­зидентом України.

Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим не може бути притягнутий до кримінальної або адміністративної відповідальності, що накладається в судовому порядку без згоди Президента України.

Органами місцевого самоврядування в Автономній Респу­бліці Крим є сільські, селищні, районні, міські та їх виконавчі комітети. Органи місцевого самоврядування АРК обираються і функціонують відповідно до положень Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування».

Верховна Рада АРК має право звертатись до Президента України з питанням про призначення позачергових виборів го­лів місцевих рад.

Правосуддя в Автономної Республіки Крим здійснюється судами, які належать до єдиної судової системи України.

Частиною єдиної загальнодержавної системи є також ор­гани прокуратури, підрозділи Служби безпеки України та Міні­стерства внутрішніх справ України, які функціонують в Авто­номній Республіці Крим. Вони утворюються і діють відповідно до Конституції і законів України.

При призначенні осіб, які очолюють ті чи інші силові структури на території автономії, законодавство в окремих ви­падках передбачає процедуру погодження з Головою уряду ав­тономії (начальника Головного управління МВС в Криму, Голо­ви Державної податкової адміністрації в АРК, начальника Кримської регіональної митниці тощо).