Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Демків 2012.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.7 Mб
Скачать

12.2. Судова система України. Конституційні принципи правосуддя

Основні засади правосуддя в Україні визначено Консти­туцією України у розділі VIII «Правосуддя». Правові засади ор­ганізації судової влади та здійснення правосуддя в Україні, сис­тему судів загальної юрисдикції, основні вимоги щодо форму­вання корпусу професійних суддів, систему та порядок здійс­нення суддівського самоврядування визначає Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 7 липня 2010 року.

Згідно з Конституцією України судочинство здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції (ч. 3 ст. 124). Система судів загальної юрисдикції в Україні бу­дується за принципами територіальності, спеціалізації та ін-станційності.

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими орга­нами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди. Відповідно до закону діють апеляційні та місцеві суди. Принцип територі-альності означає, що юрисдикція окремих судів поширюється на певні території, які можуть збігатися або не збігатися з адмі­ністративно-територіальним поділом. Побудова судової системи за принципом територіальності забезпечує наближення судів до населення територій. Принцип спеціалізації, який означає спеці­алізацію судів і суддів з розгляду справ певних категорій, сприяє удосконаленню судочинства завдяки підвищенню професіоналі­зму суддів, поглибленому вивченню ними окремих галузей за­конодавства та практики його застосування. Під принципом ін-станційності слід розуміти таку організацію судової системи, яка забезпечує право на перегляд рішення суду нижчої інстанції судом вищої інстанції.

Правові основи здійснення правосуддя визначені Консти­туцією України та чинним законодавством. До них сьогодні від­носять таке:

- правосуддя в Україні здійснюється виключно судами;

  • делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допус­каються;

  • юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі;

  • особи, які привласнили функції суду несуть відповіда­льність, установлену законом;

  • народ бере участь у здійсненні правосуддя через народ­них засідателів і присяжних.

Суди здійснюють правосуддя самостійно. Здійснюючи правосуддя, суди є незалежними від будь-якого незаконного впливу. Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України, забезпечуючи при цьому верховенство права.

Втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суд­дів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмо­во або іншим способом з метою завдання шкоди авторитету су­ддів чи впливу на безсторонність суду забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Правосуддя в Україні здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незале­жно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майно­вого стану, місця проживання, мовних та інших ознак.

Ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в су­ді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Кожен, хто не є стороною у справі, має право на вільний доступ до судового рішення в порядку, встановленому законом.

Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випад­ків, установлених процесуальним законом. Учасники судового процесу та інші особи, присутні на відкритому судовому засі­данні, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби. Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-запису, а також транслювання судового засідання допускається за рішенням суду.

Розгляд справи у закритому судовому засіданні допуска­ється за вмотивованим рішенням суду у випадках, передбачених процесуальним законом.

Судочинство і діловодство в судах України провадиться державною мовою.

Суди використовують державну мову в процесі судочинс­тва та гарантують право громадян на використання ними в судо­вому процесі рідної мови або мови, якою вони володіють.

Судове рішення, яким закінчується розгляд справи в суді, ухвалюється іменем України. Судові рішення, що набули закон­ної сили, є обов' язковими до виконання усіма органами держав­ної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об' єднаннями на всій території України.

Обов'язковість урахування (преюдиційність) судових рі­шень для інших судів визначається процесуальним законом.

При визначенні персонального складу суду для розгляду конкретної справи автоматизованою системою документообігу забезпечується врахування ступеня завантаженості кожного су­дді, спеціалізації, а також вимог процесуального закону.

Символами судової влади є державні символи України -Державний герб України і Державний прапор України.

Суддя здійснює правосуддя в мантії та з нагрудним зна­ком. Зразки мантії та нагрудного знака затверджуються Радою суддів України.

Судочинство - встановлений законом або звичаєм поря­док і форма вчинення судових дій у межах завдань судів у здій­сненні правосуддя.

Судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних.

Основними засадами судочинства є:

  1. законність;

  2. рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом;

  3. забезпечення доведеності вини;

  4. змагальність сторін та свобода в наданні ними суду сво­їх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості;

  5. підтримання державного обвинувачення в суді проку­рором;

  6. забезпечення обвинуваченому права на захист;

  7. гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами;

  8. забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом;

  9. обов' язковість рішень суду.

Докладно судова система України визначається Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Згідно із законом су­дову систему України складають суди загальної юрисдикції та суд конституційної юрисдикції.

Суди загальної юрисдикції утворюють єдину систему су­дів. Єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні є Конституційний Суд України.

В системі судів загальної юрисдикції є:

  1. місцеві суди;

  2. апеляційні суди;

  3. вищі спеціалізовані суди;

  4. Верховний Суд України.

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. Вищими судовими орга­нами спеціалізованих судів є відповідні вищі спеціалізовані суди.

Суди загальної юрисдикції спеціалізуються на розгляді ци­вільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідовуються Президентом України за поданням Міністра юстиції України на підставі пропозиції голови відповідного вищого спеціалізовано­го суду.