Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Демків 2012.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.7 Mб
Скачать

1.4. Поняття конституційного права України як галузевої юридичної науки

Наука конституційного права України є тільки складовою загальної юридичної науки (правознавства), яка входить до сис­теми суспільних наук.

Отже, під наукою конституційного права України розу­міють сукупність ідей, поглядів та знань про основи конститу­ційного ладу, основи правового положення особи і громадянина в державі, територіальний устрій держави, організацію діяльно­сті та систему органів державної влади і місцевого самовряду­вання, а також історію та розвиток національних конституційно-правових доктрин.

Предметом науки конституційного права є вивчення:

  • конституційно-правових норм;

  • конституційно-правових інститутів;

  • суспільних відносин, які регулюються конституційно-правовими нормами та інститутами;

  • практики реалізації конституційно-правових норм та ін­ститутів;

- теорій дослідників конституційного права;

- умов, які впливають на еволюцію теорій і поглядів до­слідників конституційного права.

Внаслідок цього джерелами науки конституційного права України (її джерельною базою) виступають:

  • праці вітчизняних та зарубіжних вчених-конститу-ціоналістів;

  • нормативно-правові акти, які містять конституційно-правові норми, насамперед Конституція України як Основний Закон держави, інші закони;

- практика реалізації конституційно-правових норм.

Як відомо кожна галузева юридична наука має і виконує свої функції. Серед найголовніших функцій конституційного права України варто назвати установчу та прогностичну функцію.

Сутність установчої функції полягає в тому, що наука конституційного права повинна обґрунтувати появу (становлен­ня) того чи іншого явища.

Зміст (сутність) прогностичної функції полягає в тому, що ця наука повинна прогнозувати на декілька кроків вперед розви­ток свого законодавства, передбачити по можливості наслідки введення тої чи іншої норми в життя і так далі.

Кожна галузева юридична наука має свою методологію. Під методологією юридичної науки (в нашому випадку - мето­дологією науки конституційного права) розуміють сукупність правил, прийомів і принципів наукового пізнання, які допома­гають в отриманні об' єктивних і достовірних знань у конститу­ційному праві.

Найбільш поширені методи наукових досліджень у кон­ституційному праві:

  • системний метод;

  • метод статистичний;

  • метод конкретно-соціологічних досліджень;

  • порівняльно-правовий метод;

  • історико-правовий метод;

  • формально-логічний метод та інші.

1.5. Конституційне право України як навчальна дисципліна

Як навчальна дисципліна «Конституційне право України» вивчається у всіх вищих і середніх юридичних навчальних за­кладах. Цією дисципліною студенти-юристи фактично розпочи­нають вивчення правових галузевих дисциплін. Вивченню «Конституційного права України» має передувати добре засво­єння таких предметів як «Теорія держави і права», «Історія дер­жави і права України», «Історія держави і права зарубіжних кра­їн», «Логіка», «Вступ до юридичної спеціальності» тощо.

Засвоєння курсу «Конституційного права України» є своє­рідною гарантією у вивченні (розумінні) як дисциплін консти­туційно-правового циклу («Конституційне право зарубіжних країн», «Конституційно-процесуальне право України», «Муні­ципальне право України»), так й інших галузевих юридичних наук - адміністративного, фінансового, цивільного, криміналь­ного права тощо.

Приступаючи до вивчення, курсанти (студенти) повинні насамперед уяснити предмет конституційного права України ­сферу суспільних відносин, які врегульовуються нормами кон­ституційного права, структуру (внутрішню будову) конститу­ційного права, його місце в системі правознавства загалом, зв' язок та взаємозалежність з іншими правовими навчальними дисциплінами. Студенти (курсанти, слухачі) повинні чітко роз­межовувати поняття «Конституційне право України» як галузі права, юридичної науки і навчальної дисципліни.

Курсанти (слухачі, студенти) Львівського державного уні­верситету внутрішніх справ відповідно до навчальних планів вивчають «Конституційне право України» в обсязі визначених годин, зазвичай, протягом першого або першого та другого семестрів.

Робота курсантів (слухачів, студентів) Львівського держа­вного університету внутрішніх справ під час вивчення тем кож­ного розділу курсу має охоплювати: вивчення рекомендованої теоретичної літератури; вивчення положень Конституції, зако­нів та інших нормативно-правових актів України; вивчення ре­комендованої спеціальної літератури.

Семінарські заняття з курсу конституційного права Украї­ни мають на меті поглиблення теоретичних знань курсантів, слухачів та студентів Львівського державного університету вну­трішніх справ, набуття ними необхідних навичок у практичній діяльності, розв' язанні конкретних юридичних справ, застосу­ванні чинного законодавства. Готуючись до семінарського за­няття, курсанти, слухачі, студенти Львівського державного уні­верситету внутрішніх справ повинні вивчити спеціальну літера­туру (підручники, монографічні матеріали, наукові статті та по­відомлення), необхідні нормативно-правові акти, ознайомитись з практикою їх реалізації. Засвоєний матеріал слід закріпити, відповівши на запитання для самоконтролю та виконавши тес­тові завдання. Після цього, можна приступати до виконання творчо-аналітичних задач та інших домашніх завдань. Відповіді повинні бути розгорнуті, аргументовані, з посиланням на відпо­відні нормативно-правові акти. Зазвичай, домашні завдання ви­конуються у письмовій формі.