Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Демків 2012.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.7 Mб
Скачать

2.4. Поняття та зміст конституціоналізму

В теорії сучасного конституційного права поруч з понят­тям «конституція» широкого наукового вжитку отримало й інше поняття - «конституціоналізм».

Це явище як політико-правова категорія з' являється після виникнення і утвердження конституції. Воно ґрунтується на Конституції. Хоч не завжди факт наявності Конституції означає становлення тої чи іншої моделі конституціоналізму.

Більшість вчених-правознавців описують конституціона­лізм як політико-правове явище, якому характерний:

- сам факт наявності Конституції;

  • факт активного впливу Конституції на політичне життя країни;

  • конкретна визначена роль Конституції в системі норма­тивно-правових актів країни (як правило, визнання за Конститу­цією закону з вищою юридичною силою);

  • регламентація Конституцією державного ладу і політич­ного режиму країни;

- конституційне визнання прав і свобод людини;

- реальне встановлення в державі за допомогою Консти­туції правового характеру відносин між державою і особою.

В ХХ столітті загальна теорія конституціоналізму отрима­ла свій подальший розвиток. Відразу варто зазначити, що, в за­лежності від суті того чи іншого політичного режиму, зміст тео­ретичних напрацювань був звичайно різним.

Одні напрацювання були, наприклад, в 20-40-і роки у Франції, Англії чи США. І зовсім інша ситуація була в країнах, де панували тоталітарні режими (фашистська Німеччина та Іта­лія і більшовицько-сталінська Росія).

Ці політичні режими взагалі не визнавали цього явища. Вони його вважали виключно вигадкою буржуазного ладу і то­му в колишній радянський політичній літературі дуже часто про конституціоналізм можна було прочитати щось на взірець: «Конституціоналізм - це реакційна течія в політиці і юридичній науці, що визнає конституційну монархію найкращою формою правління». Зрозуміло, що таке поняття конституціоналізму є дуже далеким від істини.

У юридичній літературі не зустрічається якогось єдиного уніфікованого одноманітного підходу до визначення поняття «конституціоналізм». Одне з найбільш поширених нині понять конституціоналізму тлумачиться як система ідей, доктрин та уявлень про політико-правові цінності сучасного державно-організованого суспільства в органічній єдності з теорією і практикою здійснення керівництва державою на основі і у від­повідності з Конституцією.

Іншими словами, конституціоналізм - це така система ідей, поглядів і уявлень, при якій визнається цінність Конститу­ції, її роль у становленні демократичного суспільства та держа­ви, а також у забезпеченні функціонування їхніх основних ін­ститутів: інституту прав людини, інституту розподілу влади, інституту місцевого самоврядування, інституту демократичних виборів тощо.

У кожній сучасній демократичній державі (або державі, яка прагне стати демократичною) твориться своя модель кон­ституціоналізму. Є конституціоналізм німецький, французький, американський, англійський тощо. Зрозуміло, що в них багато спільного, але в той же самий час є і відмінності, і якісь свої особливості. Це обумовлено багатьма факторами:

  • історичні традиції народу;

  • особливості менталітету (світосприйняття) народу;

- належність до тої чи іншої родини (системи) права (для Європи характерні дві системи - континентальна і англо­саксонська);

- рівень правової культури народу тощо.