Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоміцька_ворд.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
10.1 Mб
Скачать

Ius romanum

Digesta Iustiniani, або Pandectae, найбільш великий і важли­вий компонент CIC. Ця праця повинна була зберегти для майбут­нього все багатство класичного права, але в той же час модерні­зувати його і пристосувати для використання в Східній Римській імперії. Це монументальна праця в 50 книгах (150 000 рядків).

Перша книга присвячена загальним питанням права 2-46 -приватному праву, 47-48 - кримінальному праву, 49 - апеляці­ям, фіскальному і військовому праву, 50 - адмініст пра­ву, юридичним дефініціям і правилам. За винятком 30-32 книг у кож­на книга підрозділяється на титули, титули - на фрагменти, у се­редньовіччя великі фрагменти були розбиті на параграфи.

Загальна структура Digesta Iustiniani відповідає преторсько­му едикту. За обсягом переважають витяги з Ульпіана - трети­на усієї праці і Павла - шоста частина, усього в Дигестах представлено 39 юристів з II ст. до н. е. до кінця III ст

Таким чином, у Дигестах майстерно представлена найбільш значна епоха римської науки права. Юстініан узаконив цю працю, увів її в дію з 30 грудня 533 р. і суворо заборонив будь-які комен­тарі до нього, що мають полемічний або критичний характер.

ARS

Колізей, I ст. н. е. У 75 р

за Веспасіана1 був закладе­ний і за Тіта у 80 р. закінче-ІЩЕааДЕІ ний амфітеатр Флавіїв -

іТТ 1 І irV

видатна пам’ятка Римської імперії. Подібних споруд небагато в історії світової

1 Vespasianus Titus Flavius — римський імператор 69–79 рр. н. е. Його сини: Titus Flavius, римський імператор (79–81 рр. н. е.), Domitianus Flavius, римський імператор 81–96 рр. н. е.).

26

архітектури. Частіше його називають Колізеєм (від лат. colosse-us — колосальний). Однак вважають, що його ім’я пов’язане з ко­лосальною статуєю Нерона, що стояла неподалік. Виправдовую­чи свою назву, амфітеатр Флавіїв вражає розмірами. Його оваль­на еліптичної форми арена має осі довжиною 54 і 86 м, довжина загальних осей будинку — 156 і 188 м, висота зовнішньої стіни — 48,5 м. Вистави в Колізеї дивилися одночасно до 50 тисяч гля­дачів, які мали змогу через 80 входів і виходів швидко заповню­вати і звільняти місця.

У спекотливі або дощові дні над ареною натягався тент, кот­рий кріпився на високих щоглах, вставлених у консолі четверто­го ярусу. Арена мала дерев’яну, рухливу підлогу, що звичайно засипалася піском, яка могла опускатися і підніматися. Іноді вона заповнювалася водою за допомогою рукава акведука, що підхо­див до будинку, і тоді в Колізеї влаштовувалися морські бої.

LECTIO IV (QUARTA)

§ 13. Declinatio secunda друга відміна

До ІІ відміни належать іменники і прикметники (§ 17) чоло­вічого і середнього роду, що узгоджені з ними та мають закінчен­ня -us, -er — чоловічого роду і -um — середнього роду в Nomi-nativus singularis; у Genetivus singularis вони закінчуються на -і. У другій відміні в іменниках чоловічого роду в латинській мові існує розбіжність закінчень Nominativus і Vocativus. У Nomina-tivus singularis -us в Vocativus singularis -e, наприклад: amicus — amice. Власні імена на –us і слова filius (син), meus (мій) мають в Vocativus закінчення -і. Наприклад: Tullius — Tulli! Meus filius. (Мій син!) — Mi fili! (Сину мій!).

Зразок відмінювання:

masculinum

Відмінок

Singularis

Pluralis

Nom.

ager privatus

приватна земля

agri privati

приватні землі

Gen.

agri privati

agrorum privatorum

Dat.

agro privato

agris privatis

Acc.

agrum privatum

agros privatos

Abl.

agro privato

agris privatis

Voc.

ager private

agri privati

neutrum

Відмінок

Singularis

Pluralis

Nom.

iudicium publicum

народний суд

iudicia publlca

народні суди

Gen.

iudicii publlci

iudiciorum publicorum

Dat.

iudicio publico

iudiciis publlcis

Acc.

iudicium publicum

iudicia publlca

Abl.

iudicio publico

iudiciis publlcis

§ 14. PRAEPOSIT ПРИЙМЕНН

IONES ИКИ

У латинській мові прийменники можуть вживатися тільки з двома відмінками: Ablativus і Accusativus.

28

Прийменники, якї вживаються з Ablativus:

a (ab, abs) - від; sine - без; pro - за, замість; de - від, з, про; cum - з; ex - із; prae - перед.

Прийменники in - у, на, sub - під вживаються з Accusativus , якщо вирази з прийменниками відповідають на питання куди?, і з Ablativus, якщо відповідають на запитання де?

Інші прийменники вживаються з Accusativus. Деякі з них:

ad до; ante до; apud у; contra проти; inter між, серед; per - через, за допомогою; post - після; propter внас­лідок і ін.

Вправи

I. Провідміняйте словосполучення:

edictum praetorium - преторський едикт; arbîter bonus - гарний суддя; servus miser - нещасний раб.

II. Прочитайте і перекладіть:

1. Otium post negotium. 2. Curricûlum vitae. 3. Pericйlum est in mora (Liv.) 4. Sine ira et studio (Tacitus). 5. De facto. 6. Fugit hora, fugiunt anni. 7. A. Agerius et N. Negidius adversarii sunt. 8. Magna neglegentia culpa est, magna culpa dolus est (Paul). 9. Ignorantia non est argumentum. 10. Inter domînum et servum nulla amicitia est. 11. Dolus malus. 12. Iustitia - fundamentum regni. 13. Locus delicti. 14. Arbitri reos aut condemnant aut absolvunt. 15. O amice, salve! 16. Corvus ocûlum corvi non eruit. 17. Errare humanum est. 18. Aliena vitia in ocûlіs habemus, a tergo nostra sunt. 19. In dubio pro reo. 20. Testamentum fac! 21. Via antiqua est via tuta. 22. Alter ego. 23. Incertus anîmus dimidium est sapientiae. 24. Furtum manifestum. 25. Pro et contra. 26. Natura nihil sine causa gignit (Plin.).

Словник

  1. otium, i n - відпочинок; post acc .) - після; negotium, i n - заняття, справа, праця

  2. curricûlum, i n - біг; шлях.

  3. pericûlum, i n - небезпека; mora, ae f - зволікання.

  4. et - і; studium, i n - пристрасть.

  5. de abl.) - тут: на підставі; factum, i n - факт.

  6. fugio, fugi, fugiturus, êre, - бігти; hora, ae f - година; annus, i m -pL.

  7. adversarius, i m - супротивник.

29

  1. magnus, a, um - великий; dolus, i m - обман, намір, хит­рощі; neglegentia, ae f – недбалість.

  1. ignorantia, ae/- незнання; argumentum, i n - доказ.

  1. inter acc.) — між; domînus, i m - хазяїн; servus, i m -раб; nullus, a, um - ніякий; amicitia, ae f - дружба.

  2. malus, a, um - злий.

  3. iustitia, ae n — - правосуддя; fundamentum, i n - основа; regnum, i держава.

  4. locus, i m - місце; delictum, i n - злочин.

  5. arbîter, tri m - суддя; reus, i m - підсудний, винний; aut -чи; condemno, avi, atum, are, - засуджувати; absolvo, solvi, solutum, êre, - виправдовувати.

  6. amicus, i m - друг; salveo, -, -, ere - бути здоровим.

  7. corvus, i m - ворон; ocûlus, i m - око; eruo, rui, ratum, êre - виривати.

  8. erro, avi, atum, are - помилятися; humanus, a, um -людський.

  9. alienus, a, um - чужий; vitium, i n - вада; habeo, ui, і tum, ere - мати; a abl.) - від, з; tergum, i n - спина; noster, tra, trum - наш.

  10. dubium, i n - сумнів; pro abl.) - на користь, за.

  11. testamentum, i n - заповіт; facio,feci,factum, êre - роби­ти.

  12. via,ae f – дорога; antiquus, a, um - стародавній; tutus, a, um - безпечний.

  13. alter, êra, êrum - інший; ego - я.

  14. incertus, a, um - невизначений; тут: неупереджений; anîmus, i m - дух, душа, розум; dimidium, ii, n - половина, середи­на; sapientia, ae f - розумність, мудрість.

  15. furtum, i n - крадіжка; manifestus, a, um - явний.

26. natura, ae f — природа; nihil - ніщо, нічого; sine abl.) -без; causa, ae f — причина; gignit - породжує (gigno, genui, genîtum, ^— народжувати).

DE VITA ROMAE ANTIQUAE

PERSONALIA Marcus Tullius Cicêro

Марк Туллій Цицерон (106-43 рр. до н. е.)

M.Tullius Cic&o - видатний римський оратор, політичний діяч, філософ, письменник, адвокат. Його твори, що дійшли до нас, є неоціненним джерелом відомостей про римське право 2-3 ст. до н. е. Плутарх писав про нього: «Людина ця краще за усіх

30

зуміла показати римлянам скільки привабливості може додати справедливій справі красномовство; він показав, що правда не­переборна, якщо її висловлюють вправно, і що доброму держав­ному діячеві слід на ділі завжди віддавати перевагу праву над ба­жанням юрби, а мовою скрашувати гіркоту корисного». Народив­ся Цицерон в Арпині на південний схід від Риму, за походженням був вершником із роду Тулієв. Навчався в Римі, потім в Афінах і одержав прекрасну освіту з права, риторики і філософії. У 25 років Цицерон виступив уже у суді як адвокат. Маючи добрі ор­ганізаторські здібності, прекрасну освіту, Цицерон досягає най­вищих державних посад. У 75 році до н. е. був призначений квес­тором на Сицилію, домагається осуду намісника Верреса, який був викритий ним у 70 р. за розкрадання, хабарництво і не­справедливість. У 69 р. Марк Туллій Цицерон уже курульний едил, у 66 р. — претор, у 63 р. — консул, він і з усією жорстокістю при­душує збройний виступ Луція Сергія Катіліни. Цицерону при­своєно почесний титул — pater patriae (батько Вітчизни). У Цицерона зростає і кількість ворогів. За вимогою народного три­буна Клодія (при першому тріумвіраті — Крас, Помпей, Цезар) у 58 р. Цицерона на рік відправляють у заслання з конфіскацією майна до Греції. Під час громадянської війни Юлія Цезаря з Помпеєм Цицерон стає на бік Помпея. Підтримує сенатську партію при диктатурі Цезаря, Октавіана Августа, обвинувачую­чи Антонія в зраді республіці. Написані ним «Філіппіки» — 14 промов проти Антонія (мають таку назву, тому що були насліду­ванням Демосфена — грецького оратора, що виступив з промо­вами проти македонського царя Філіппа). За ці промови Цице-рон був внесений до проскрипційного списку і 7 грудня 43 р. до н. е. був убитий прихильниками Антонія. Твори Цицерона — 58 промов, політичних і судових, листи (867), 7 трактатів з ритори­ки, філософські твори, численні спогади про нього служать пре­красним джерелом для вивчення біографії Цицерона, історії Риму, римської риторики, римського права. Ораторський геній Цицерона сягнув недосяжної висоти, у його промовах велична урочистість поєднувалася з уїдливим глузуванням, струнка ло­гіка з високим національним напруженням, краса порівнянь зі звуковою ритмікою фрази. Його літературна мова визнавалася зразком латинської прози. Життя Цицерона, його діяльність, творчість — це символ римської свідомості, літератури і куль­тури.

31

ARS

Портрет відомого політич­ного діяча, оратора і письмен­ника Цицерона, I ст. до н. е. (Рим, Ватикан).

IUS ROMANUM Pandectae — [грец. pan dechesthai, охоплювати, місти­ти все] назва збірних юридич­них творів — Modestinus, Ulpianus, синонім — Digesta Iustiniani.

Пандектна наука, пандек-тистика, процвітала в XIX ст. у Німеччині, намагалася ство­рити на базі римського права замкнуту, досконалу систему, що дозволяла б вирішувати юридичний випадок шляхом логічних міркувань. Зробила знач­ний внесок у науку права, але зрештою виродилася в так звану понятійну юриспруденцію і правовий позитивізм. Відповідно пандектним правом називають німецьке приватне право, роз­роблене пандектистикою на основі римського права.

LECTIO V (QUINTA)