Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоміцька_ворд.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
10.1 Mб
Скачать

Ius romanum

Leges XII (duodêcim) tabularum, leges decemvirales (451–450 рр. до н. е.) — Закони XII таблиць – кодифікація права, результат діяльності 10 членів комісії; головне призначення — захист плебеїв від патриціїв. Вони стали відправним пунктом усього римського права. Були опубліковані на 12 дерев’яних таблицях, що загину­ли під час галльського вторгнення у 387 р. до н. е. Збереглися лише цитати набагато пізніших авторів. Нинішня класифікація таб­лиць — плід штучної (хоча й наукової) систематизації. До числа авторів, що повідомляють про зміст Законів XII таблиць, належать Цицерон, Ульпіан, Гай, Павл, Помпоній та інші класичні юристи.

ARS

Forum Romanum Рим­ський форум (forum – централь­на площа, центр суспільного, політичного, судового і ділово­го життя міста), розташований на східному боці Капітолій-ського і північному Палатин-ського пагорбів, був центром політичного і господарського життя Риму. Тут стояли величні храми і величезні базиліки (basilîca — 1. торговельне приміщення — «ряди», чудовий будинок із двома рядами колон на Римському форумі з залами для судових засідань і торговельних операцій; 2. християнський храм). Для ораторів були влаштовані трибуни. Біля майданчика для ораторів були розташо­вані вирізані на мідних дошках Закони XII таблиць. Красиві ко­лони портиків (portîcus — крита галерея) облямовували форум. Мар­мурових і бронзових статуй тут встановлювалося часом так багато, що сенат давав розпорядження зняти деякі з них. Влаштовувалися іноді й своєрідні виставки. За свідченням стародавнього автора, один із преторів розповідав народу про зміст виставлених на форумі кар­тин, що зображували його подвиги.

На Римському форумі у республіканський час продавали най­різноманітніші товари. На вулицях, що прилягали до нього, па­нувало пожвавлення. Його оточували торговельні ряди і крам­ниці. У перші століття республіканський форум служив і місцем, де влаштовувалися народні вистави, а іноді й бої гладіаторів. Під час свят на площі на столах виставлялися частування для рим­лян. Щоб сонце не заважало нікому з тих, хто сидить, Цезар од­ного разу наказав натягнути над бенкетуючими шовкові завіси. У будні тут юрбилося багато народу. На плитах і дотепер зберег­лися накреслені для ігор кола і квадрати.

13

LECTIO II (SECUNDA)

§ 5. Граматичні категорії іменника

Іменник у латинській мові має такі граматичні категорії:

I. Три роди (genus):

  • masculinum (m) - чоловічий;

  • femininum (}) - жіночий;

  • neutrum (n) — середній.

Назва осіб чоловічої статі, вітрів, місяців і більшості рік на­лежать до чоловічого роду. Назви осіб жіночої статі, більшості дерев, міст, країн, островів - до жіночого роду.

II. Два числа (numêrus):

  • singularis - однина;

  • pluralis множина.

III. Шість відмінків (casus):

  • Nominativus (Nom.) - називний (хто? що?);

  • Genetivus (Gen.) - родовий (кого? чого?);

  • Dativus (Dat.) - давальний (кому? чому? для кого? для чого?);

  • Accusativus (Acc.) - знахідний (кого? що?);

  • Ablativus (Abl.) - орудний (ким? чим? де? коли? чому? як?);

  • Vocativus (Voc.) - кличний (назва особи чи предмета при звертанні).

В Ablativus злилися три раніше самостійних відмінки: відкладний (ablativus), орудний (instrumentаlis), місцевий (locativus).

В українській мові кличний відмінок відповідає кличній формі. Форма кличного відмінка в латинській мові звичайно збігається з формою називного (виняток див. § 13), тому при відмінюванні й у зведеній таблиці (див. Допоможні граматичні матеріали) закінчення цього відмінку опускаються.

IV. П’ять типів відмін (declinatio).

За закінченнями в родовому відмінку всі іменники поділяють­ся на відміни. Закінчення родового відмінку поряд з повною фор­мою називного відмінку і родом становлять словникову форму іменника, наприклад: advocatus, i m.

Таблиця, подана нижче, допомагає запам’ятати розподіл іменників за п’ятьма відмінами, за родами і закінченнями родо­вого відмінку.

14

Закінчення

Genetivus singularis

-ae

-i

-is

- us

- ei

Відміна

I

II

III

IV

V

Рід іменника

f

m, n

m, f, n

m, n

f