Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоміцька_ворд.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
10.1 Mб
Скачать

Ius romanum

Mancipatio (manus+capae) - формальне, абстрактне і довільне надбання квіритського права. Квіритьське право (ius Quiritium) -найдавніше, суто формалістичне ядро римського права, яке було доступне виключно римським громадянам (Quirites - найдавніше позначення римлян) норми й інститути, що відповідають умовам примітивного землеробського суспільства власників або ана­логічній владі над визначеними особами чи речами. Спочатку mancipatio була продажем за готівку (за мідь), який в історичний період перетворився на уявний продаж (imaginaria venditio): у при­сутності п’ятьох свідків, а також особливої особи - вагаря (lib-rîpens), набувач брав переданий предмет, вимовляючи урочисту формулу («Я стверджую, що цей предмет мій за квіритським пра­вом, він куплений за цю мідь, зважену на цих вагах»), ударяв шмат­ком необробленої міді (randuscûlum) по вагах і передавав мідь відчу-жувачу, який брав її (gestum per aes et libram).

ARS

На березі Тібру на Бича­чому форумі стоїть Круглий храм, споруджений у I ст. до н е. Якийсь час його назива­ли «храм Вести». Храм ото­чують двадцять коринфських колон Стрункі, вони здають­ся занадто тонкими, тому що їх висота в одинадцять разів більше діаметра.

Веста була богинею домашнього вогнища і сімейного життя. Значення її святилища і культу було дуже велике, тому що вона вважалася заступнецею державного життя і міцності держави. У храмі не було статуї богині, її символом був священний вогонь, який горить постійно і підтримується жрицями-весталками. Згідно з віруваннями римлян, вогонь, який згас, пророкував не­щастя Риму. У храмі Вести служили шість жриць, включаючи старшу жрицю - Virgo Vestalis Maxîma. Весталками обиралися дівчата віком від шести до десяти років, вони повинні були слу­жити богині впродовж тридцяти років.

43

LECTIO VII (SEPTIMA)

§ 20. Adiectiva declinationis tertiae прикметники третьої відміни

Прикметники ІІІ відміни поділяються на три групи:

  1. Прикметники трьох закінчень, тобто мають для кожного роду своє закінчення (-erm, - isf, -en), наприклад: celer (швидкий), celêris (швидка), celêre (швидке).

  2. Прикметники двох закінчень, тобто однакове закінчення чоловічого і жіночого роду і окремо для середнього роду (-ism, f , -en), наприклад: fortis (сильний, сильна), forte (сильне).

  3. Прикметники одного закінчення (-r, -x, -s або -ns) — мають одну форму закінчення для всіх трьох родів.

У словниковій формі на другому місці подається форма прикметника в Genetivus singularis для знаходження основи. Наприклад: par (m, f, n), paris (gen. sing.) — рівний; felix (m, f, n), felicis (gen. sing.) — щасливий; ingens (m, f, n), ingentis (gen. sing.) — величезний.

Прикметники III відміни змінюються за голосним типом відмінювання іменників, наприклад:

Число

Відмінок

fortis m, f

forte n

Nom.

fortis

forte

Gen.

fortis

fortis

Dat.

forti

forti

Acc.

fortem

forte

Abl.

forti

forti

Nom.

fortes

fortia

Gen.

fortium

fortium

Dat.

fortlbus

fortlbus

Acc.

fortes

fortia

Abl.

fortlbus

fortlbus