Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоміцька_ворд.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
10.1 Mб
Скачать

Ius romanum

Codex (дощечка) — зв’язані у вигляді книги дерев’яні наво­щені дощечки або сувої папірусу чи пергаменту.

Codex Euricianus — комплекс вестготського права, який був узаконений приблизно в 475 р. за короля Евриха; був покладений в основу пізніших вестготських кодексів, його вплив виявлявся ще в німецькому праві раннього середньовіччя.

Codex Gregorianus — найстаріший приватний збірник імпе­раторських конституцій від Адріана до Діоклетіана, який був укладений Грегором (але не Грегоріаном, як часто кажуть) на­прикінці III ст.; його продовженням став codex Hermogenianus (римський юрист – тезка юриста післякласичного періоду Гер-могеніана, який написав Iuris epitomae (витяги з творів поперед-них юристів), хоча автора могли звати і Гермоген), який містить у собі конституції за кілька наступних років.

Codex Iustinianus — перша частина кодексу CIC, видана 7 квітня 529 р.

Codex Theodosianusперший з пізньоримських кодексів, який був виданий за часів східно-римського імператора Феодо­сія II, був чинний з 1 січня 439 р. для всієї Римської імперії. Феодосіїв ко­декс був лише зібранням консти­туцій, що були видані, починаючи з Костянтина (IV ст.) і є доповненням до Грегорієва та Гермогеніанова ко­дексів. Кодекс складається з 16 книг, книги поділяються на титули; всього в кодексі 3 000 конституцій скороче­них, а місцями і змінених.

ARS

У бронзовій статуї оратора Авла Метелла, I ст. до н. е. (Флоренція, Археологічний музей), виконаній, напевно, етруським майстром, тому що ім’я зображеного етруською нанесе­но на край одягу, відбилася улюблена римлянами точність у передачі пор­третних рис.

53

LECTIO IX (NONA)

§ 24. Declinatio quarta четверта відміна іменників

До IV відміни належать іменники чоловічого і середнього роду, що мають у Genetivus singularis закінчення -us. У Nomi-nativus singularis іменники чоловічого роду закінчуються на -us, середнього — на -u.

Зразок відмінювання іменників:

Число Відмінок

Gen.

Dat. Acc.

Abl. Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

Nom.

fructus, us, m плід

fructus

fructus

fructui fructum

fructu fructus

fructuum fructlbus

fructus fructlbus

cornu, us, n ріг

cornu

cornus

cornu cornu

cornu cornua

cornuum cornlbus

cornua cornlbus

Кілька іменників IV відміни належать до жіночого роду, з яких найчастіше вживаються:

domus, us f — дом;

manus, us f — рука.

Іменник domus може вживатися у прислівниковій функції: domі — вдома; domо — з дому; domum — додому. Іменник domus у деяких відмінках має поряд із закінченнями IV відміни закін­чення II відміни, наприклад:

Число

Відмінок

Nom.

Gen.

Dat. Acc.

Abl. Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

IV

відміна

domus

domus

domui domum

domu domus

domuum

domlbus

domus

domlbus

II

відміна

domi

domo

domo

domorum

domos

54

§ 25. Declinatio quinta п’ята відміна іменників

До V відміни належать іменники жіночого роду, що мають закінчення в Genetivus singularis -ei, у Nominativus singularis — -es. Іменників V відміни небагато, в основному вони позначають абстрактні поняття. У множині вони або не вживаються, або ма­ють форми Nominativus et Accusativus. В усіх відмінках і числах відмінюються тільки два іменники: res і dies.

Зразок відмінювання:

Число

Відмінок

Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

Nom.

Gen.

Dat.

Acc.

Abl.

res, ei f річ, справа

dies, ei f, m день, термін

res

dies

rei

diei

rei

diei

rem

diem

re

die

res

dies

rerum

dierum

rebus

diebus

res

dies

rebus

diebus