Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хоміцька_ворд.doc
Скачиваний:
121
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
10.1 Mб
Скачать

Ius romanum

Iudex — суддя в римському праві — це приватна особа, якій магістрат доручає винести рішення по тій чи іншій справі. Крім того, судді найчастіше не були професійними юристами і повинні були при винесенні рішення керуватися тільки своїми моральними і громадянськими переконаннями, а також приписами магістрату і доказами, які сторони наво­дили в процесі слухань. Суддею міг бути будь-який пов­нолітній римський громадянин, чия репутація не викликала сумнівів (найчастіше суддями були сенатори, іноді — верш­ники).

Pontî fex (мн. pontifî ces) — понтифік, жрець. Колегія жерців — collegium pontifîcum — складалася спочатку з чоти­рьох, потім з восьми та, нарешті, з п’ятнадцяти осіб, з верховним жерцем (pontîfex maxîmus) на чолі. Вона відала всіма питання­ми культу.

У стародавні часи тільки понтифіки мали хоч якусь освіту, тому вони знали право; вони брали активну участь у тлума­ченні та застосуванні права: складали судовий календар, тлу­мачили Закони XII таблиць, знали судові формули та допома­гали сторонам починати і вести суперечку. Завдяки своїй ши­рокій діяльності в галузі права понтифіки зробили значний внесок у його розвиток і стали основоположниками римської правової науки.

37

ARS

Римлянин з портретом предків

(Рим, палаццо Барберіні, I ст. до н. е., може бути копія епохи імперії). Порт­ретні статуї в Давньому Римі нерідко сприймалися як свого роду офіційні документи, що свідчать про родови­тість, знатність.

LECTIO VI (SEXTA)

§ 17. Adiectiva declinationis primae et secundae прикметники першої та другої відміни

У латинській мові відмінкові форми прикметників не від­різняються від відповідних відмінкових форм іменників.

Прикметники, що мають в Nominativus singularis закінчення відмінюються за I відміною; -us, -er, -um — за II відміною.

У словнику прикметники записуються за родами: повна фор­ма чоловічого роду і закінчення жіночого і середнього роду, на­приклад: legitîmus, a, um — законний; liber, era, erum — вільний; sacer, cra, crum — священний, святий.

Зразок відмінювання прикметників III відміни:

m

f

n

Singularis

Nom.

legittmus

legitima

legittmum

Gen.

legittmi

legittmae

legittmi

Dat.

legittmo

legittmae

legittmo

Acc.

legittmum

legittmam

legittmum

Abl.

legittmo

legitima

legittmo

Pluralis

Nom.

legittmi

legittmae

legitima

Gen.

legitimorum

legitimarum

legitimorum

Dat.

legittmis

legittmis

legittmis

Acc.

legittmos

legittmas

legitima

Abl.

legittmis

legittmis

legittmis

Прикметники узгоджуються з іменниками в роді, числі і відмінку. Якщо іменник і узгоджений з ним прикметник належать до тієї самої відміни, то і закінчення у них збігаються. Якщо ж вони належать до різних відмін, то кожне слово матиме закінчення своєї відміни.