Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment_dlya_pochatkivciv / menedgment_dlya_pochatkivciv.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

2.3. Функції управління

Коло питань: функц³¿ ц³левизначення, планування, орган³зац³¿, регулювання, стимулювання,

контролю та анал³зу д³яльност³, конкретн³ функц³¿ управл³ння..

Організація діяльності підприємства вимагає від менеджера виконання різного роду управлінських робіт, які називаються функціями управління. В перекладі з латинської слово «функція» (functio) означає здійснення, виконання.

Функції розчленовують зміст діяльності менеджера на ряд етапів або робіт, що класифікуються за ознакою порядку їх виконання з метою отримання визначеного результату.

До загальних функцій менеджменту відносяться цілевизначення, планування, організація, координація (регулювання), стимулювання, мотивація, контроль та аналіз діяльності.

Функція цілевизначення

Ця функція полягає у виробленні загальних, перспективних і поточних цілей діяльності підприємства. Ринок — це досить динамічна система, тому менеджеру необхідно час від часу звіряти свою діяльність з реальною ситуацією на ринку і коректувати свої як стратегічні, так і поточні плани, змінювати і означати нові цілі.

Функція планування

Зазначена функція — це розробка напрямів, шляхів, засобів і заходів по реалізації цілей діяльності підприємства, прийняття конкретних, адресних, планових рішень, що відносяться безпосередньо до його підрозділів і виконавців.

Функція організації

Метою цієї функції є формування керівної і керованої систем, а також зв’язків і відносин між ними, діяльність буде проводитись з найвищим результатом за мінімальних витрат, особливість функцій організації полягає в тому, що це єдина функція,яка забезпечує взаємозв’язок і підвищує ефективність всіх інших управлінських функцій.

Функція регулювання (координації)

Регулювання як функція управління направлене на збереження, підтримку і вдосконалення стійкої рівноваги керівної і керованої систем, а також комунікацій між ними. Регулювання — це не тільки виявлення відхилень у процесах управління і розробка кореляційних команд, але й координація всіх елементів систем управління з метою її гармонійного і пропорійного розвитку.

Функція стимулювання

Функція стимулювання закликає учасників управління бути зацікавленими в результатах праці. Завдяки стимулюванню здійснюєтсья розподіл матеріальних і духовних цінностей в залежності від кількості і якості праці. Без будь-яких ідеологічних упереджень слід глибоко вивчати інтереси кожного працівника, включаючи корисливість.

Функція контролю

За допомогою функції контролю здійснюється постійне інформування про дійсний стан справ, вводяться додаткові резерви і вносяться необхідні корективи в організацію виробництва, починається контроль з отримання інформації про об’єкт і закінчується прийняттям необхідних рішень. Від ефективності контролю залежить якість прийнятих управлінських рішень і своєчасність їх виконання.

Конкретні функції управління виробництвом товарів чи послуг обумовлені безпосередньо самою суттю виробництва,його багатосторонньою характеристикою. Під конкретними функціями управління розуміють результат розділення управлінської праці.

Так, за ознакою змісту управлінської праці менеджер здійснює певні функції, що зазначені на рис. 2.

У спеціальній літературі з менеджменту можна також зустріти ще цілий ряд специфічних функцій, завдяки яким виконуються різного роду управлінські операції: організаційно-адміністративні, аналітико-конструктивні, інформаційно-технічні, техніко-економічне планування, розробка та формування місії і профілю підприємства, управління технологічною та технічною підготовкою, управління трудовими ресурсами та організацією праці, оперативним та матеріально-технічним забезпеченням, капітальним будівництвом, маркетингом, зовнішньоекономічними зв’язками тощо.