Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment_dlya_pochatkivciv / menedgment_dlya_pochatkivciv.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

2. Менеджер в органІзацІї

Коло питань: основні поняття, ролі менеджера, місце менеджера в організації.

2.1. Менеджер і його місце в організації

Щоб організація змогла реалізовувати свої цілі, її завдання повинні бути скоординовані через вертикальний розподіл праці. Тому управління є вкрай важливою діяльністю для організації. Управлінська діяльність повинна бути відокремлена від неупpавлінської роботи, тобто організація повинна призначати керівників і визначати коло їхніх обов’язків і відповідальності.

Основні поняття

З переходом до ринкової економіки у нашому суспільстві в обіг введені нові терміни. Серед них і термін «менеджер». За американськими поняттями, менеджер — людина, завданням якої є організація цілеспрямованої роботи певного числа співробітників, які підлеглі йому, за умов ринкових відносин.

Зі зростанням ролі цієї громадської сили в розвинених країнах заговорили про «революцію менеджменту». Цьому сприяла поява корпорацій-гігантів, які володіли великим економічним, виробничим та науково-технічним потенціалом (наприклад, «Дженерал Моторс»).

Слід розрізняти такі поняття, як «бізнесмен», «підприємець» і «менеджер»:

Бізнесмен— той, хто «робить гроші» з капіталу, що знаходиться в обігу і приносить прибуток. Ним може бути ділова людина, в підпорядкуванні якої ніхто не знаходиться, або власник,який не займає ніякої постійної посади на підприємстві, але є володарем його акцій і може бути членом правління. Окремий випадок бізнесу — підприємництво.

Підприємець— особа, яка здійснює бізнес, відкриває нову справу, реалізує нововведення, вкладаючи при цьому особисті кошти в нове підприємство, ризикує своїм майном.

Менеджер— людина, яка організовує конкретну роботу, відповідає за її ефективність використовуючи при цьому сучасні форми, принципи, функції і методи управління.

У минулому на посаду керівника намагались підібрати людей з виразними диктаторськими здібностями, тому що робітники здебільшого були покірною, малоосвіченою масою, і найкращим засобом спілкування з ними вважався примус.

Кризові й екстремальні ситуації, що все частіше виникають в економіці, стали вимагати від управляючих нових якостей. Сьогодні організації зросли до такого рівня, що управляти ними одній особі практично не має змоги. Кожним напрямом діяльності опікується окремий управляючий, тому голова корпорації стає менеджером-організатором, головний обов’язок якого — координувати діяльність менеджерів за напрямами.

Ролі менеджера

Будучи об’єктом здійснення управлінської діяльності сучасний менеджер виступає в кількох ролях:

управляючий— наділений владою організовувати роботу;

лідер— здатний вести за собою колектив;

дипломат— встановлює контакти з партнерами і владою;

вихователь— володіє високими моральними рисами, якостями, здатний створити єдиний колектив;

новатор— розуміє роль науки, вміє оцінити і негайно впровадити у виробництво той чи іншій винахід;

підприємець— вишукує можливості підвищити прибуток;

особистість— володіє високими знаннями, здібностями та відповідним рівнем культури управління, чесний, рішучий.

Менеджера робить менеджером не влада чи ранг, а внесок в діяльність організації і відповідальність за її результати.

Місце менеджера в управлінні

Кожен день менеджер вирішує значну кількість завдань, що пов’язані з людьми чи групою людей. Успіх або провал управлінських завдань визначається наявністю в керівника управлінських здібностей, використанням знань, умінь та навичок управління. Місце менеджера в процесі управління показано на рис. 1.

Рис.1. Менеджер в процесі управління

Менеджер повинен розглядатись як професійний керівник, як представник особливої професії, а не просто економіст, юрист чи інженер, що здійснює управлінські функції. Його професіоналізм полягає в наявності знань і навичок з менеджменту, маркетингу, психології та здатності до роботи з людьми.

Американський дослідник Г. Мінцберг (1940) узагальнив дослідження з вивчення праці різних керівників вищої ланки і розкрив зміст роботи менеджерів. При цьому він визначив загальні риси управлінської ролі менеджера (табл.1).

Загальні вимоги до менеджера містяться в законодавстві про працю, правилах внутрішнього розпорядку тощо, а спеціальні вимоги викладені в кваліфікаційних довідниках, службових інструкціях та інших нормативних документах.