Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment_dlya_pochatkivciv / menedgment_dlya_pochatkivciv.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

2.2. Методи управління

Коло питань: економічні, соціально-психологічні, наукові, адміністративні, правові методи, методи самоуправління.

Методи управління — це сукупність і раціональна послідовність прийомів, способів впливу на керуючий об’єкт для досягнення поставленої мети.

Кожен з нас досягає особистих цілей використовуючи ті чи інші методи, що найбільш їм відповідають. В менеджменті найбільш ефективні економічні, соціально-психологічні, адміністративні, правові, наукові методи, а також самоуправління.

Економічні методи

Економічні методи управління — це прийоми, способи і технології цілеспрямованого впливу на об’єкт управління, побудовані на економічному інтересі.

Економічне управління оперує всіма ресурсами, бюджетом, бюджетним контролем і господарською діяльністю, оцінює та прогнозує економічні результати, складає і аналізує поточні результати і т.п. Економічні методи бувають:

— планові;

— програмні;

— програмно-цільові;

— алгоритмічні.

Соціально-психологічні методи

До соціально-психологічних методів управління відносяться: планування і організація соціального розвитку колективу, врахування і розвиток колективних і групових інтересів та потреб, проведення нарад, індивідуальних і групових бесід, вивчення суспільної думки (думки персоналу), розвиток соціально-патріотичних почуттів, формування соціально-психологічного клімату, врахування індивідуальних особливостей, врахування і розвиток традицій і звичаїв, критика і самокритика.

Організм людини має виключно важливу здатність до автоматичної регуляції у відповідь на психологічний вплив. До психологічних методів відносяться: зараження, навіювання, переконання, гіпноз, «мовні трюки», умовні рефлекси тощо.

Наукові методи

До наукових методів управління, стосовно роботи менеджера, відносяться: спостереження і аналіз, проведення експерименту, моделювання і програмування, збір і обробка наукових джерел інформації, розробка наукових програм та застосування новітніх технологій, проведення наукових консультацій та експертиз, створення і керівництво творчими групами, проектними організаціями.

Адміністративні методи

Адміністративні методи управління — це система способів і прийомів організаційно-розпорядчого впливу на суб’єкти і об’єкти управління. Організаційні методи проявляються у формах організаційного регламентування (устави, положення, посадові інструкції, правила внутрішнього розпорядку), нормування (норми і нормативи списання матеріалів, витрат палива і електроенергії, виробітку одиниці продукції, термінів підготовки звітів тощо), стимулювання (винагородження, підвищення за посадою тощо), розпорядчі методи управління направлені на деталізацію планів, оперативне усунення відхилень від них, регулювання виробничо-технологічних процесів і діяльності апарату управління, примусу до виконання певних функцій тощо.

Правові методи

Правові методи — це сукупність способів дії суб’єкта управління на об’єкт управління через правові норми, правові відносини і правові акти.

Методи самоуправління

Методи самоуправління предбачають поступове перетворення людини, колективу чи соціальної групи із об’єкта управлінської діяльності в її суб’єкт. До них відносяться методи самоорганізації, самоменеджменту в тому числі саморегуляції і самовиховання.