Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment_dlya_pochatkivciv / menedgment_dlya_pochatkivciv.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

12.5. Забезпечення росту продуктивності

Коло питань: орган³зац³я виробничого процесу, оптимальна чисельн³сть прац³вник³в, ефективне викори-

стання ³нформац³¿, роль кер³вник³в-л³дер³в.

Забезпечення стабiльно високої продуктивностi праці стосується усiх функцiй системи управлiння i його загальних процесiв. Продуктивність є мірилом того, як використовуються конкретні ресурси для своєчасного досягнення цілей, виражених через кількість і якість. Так, японцi завжди ставлять перспективнi цілi; роблять капiталовкладення в науково-дослiдницькi роботи i програми пiдвищення продуктивностi працi, результати яких можуть датися взнаки через 5–10 рокiв.

Організація виробничого процесу

Важливий фактор, який впливає на продуктивнiсть — чітко побудований органiзацiйний процес. Це той засiб, за допомогою якого керiвництво об’єднує трудові ресурси, матерiали, технологiю i людей для досягнення поставлених цiлей. Найбiльш безпосередньо з продуктивнiстю пов’язанi такi елементи органiзації, як технологiя, проектування робiт i структура.

Сьогоднi вітчизняні й закордоннi виробники намагаються використовувати автоматизованi системи проектування i виробляти товари вищої якостi за нижчими цiнами. Але треба мати на увазі, що не завжди прогресивніша технологiя веде до росту продуктивностi. Щоб бути впевненим у тому, що завдяки новій технологiї продуктивність справді зростає, керiвництво повинно збалансувати вимоги технології з потребами людей, якi її застосовують.

Нинiшня тенденцiя полягає в тому, що пiдвищення продуктивностi забезпечують гнучкiші завдання i правила роботи. Саме так i повиннi їх проектувати iнженери з органiзації виробництва i спецiалiсти з наукової органiзації працi.

Оптимальна чисельність працівників

Безпосереднiй вплив структури органiзації на продуктивнiсть здiйснюється через вiдношення чисельностi адміністративно-управлiнського персоналу до чисельностi робiтникiв, оскільки адмiнiстративний склад є значним витратним фактором.

Усе бiльше органiзацiй, зайнятих питаннями продуктивностi, створюють тимчасовi i постiйнi спецiальнi пiдроздiли, що вiдповiдають за пiдвищення продуктивностi працi.

Існує також певний зв’язок мiж якiстю продукції, продуктивнiстю працi i якiстю трудового життя. Сьогоднi робiтники досить освiчені i охоче беруть участь у справах органiзації. Так, передовi американські компанії в основу свого пiдходу до питань управлiння поклали теорiю Z, що включає такi принципи: 1) вiдмова вiд полiтики звiльнень; 2) участь робiтникiв у прийняттi рiшень; 3) програма росту службової кар’єри; 4)стурбованiсть i нацiленiсть на забезпечення добробуту.

Ефективне використання інформації

Зростання обсягів iнформації є однiєю з причин, через яку управлiння процесами набуває для продуктивностi все бiльшого значення. Технологічний прогрес обробки iнформації, комп’ютери, супутники зв’язку, всесвiтня телефонна i телевiзiйна мережі докорiнно збiльшили обсяги обiгової iнформації i скоротили час на її передачу. Але великий обсяг iнформації ускладнює знаходження i видiлення потрiбних повiдомлень. Ефективне використання iнформації значною мірою забезпечує продуктивність роботи органiзації в цiлому.

На багатьох передових фiрмах структура органiзацiй змiнюється так, щоб забезпечити ширший збiр iнформації i органiзувати потiк даних з виробничих цехiв у кабiнети вищих керiвникiв без будь-якої редакції, контролю i т. iн., що ранiше входило у функцiї керiвникiв середньої ланки.

Роль керівників-лідерів

Велике значення для росту продуктивностi мають конкретнi особи — керiвники-лiдери. Вони повинні мати дуже розвинуте відчуття того, що сприяє i що заважає розвиткові духу колективiзму, який приводить до успiху попри всi труднощi.

Дослiдники в галузі менеджменту вiдзначають роль керівників усіх рангів у забезпеченнi стабiльної продуктивностi виробництва.

Так, вище керiвництвохоч безпосередньо і не робить нiчого для виготовлення продукції чи надання послуг, але визначає завдання фiрми, перспективнi цiлi, полiтику i вирiшує питання про основнi капiталовкладення. Вище керiвництво безпосередньо взаємодiє з найбiльш важливими силами зовнiшнього середовища: з урядом, банками, засобами масової iнформацiї, постачальниками, конкурентами.

Керiвники середньої ланки поставляють значну частину iнформації, на основi якої вище керiвництво приймає свої рiшення, визначають цiлi дiяльностi пiдроздiлiв, контролюють систему винагород.

Керiвники низової ланкибеспосередньо взаємодiють з робочою силою; це перша ланка в ланцюжку передачі iдей пiдвищення продуктивностi праці.

Потрiбно також звернути увагу на сучаснi умови пiдвищення продуктивностi. Щоб досягти успiху, менеджерові необхідно уважно враховувати тi обставини, в яких доводиться працювати. Це — зростаюча конкуренцiя за робочі мiсця та підвищення по службi, новi знання, новi навички, вища ймовiрнiсть стати пiдприємцем чи спiвробiтником малої компанії, нове мислення у великих органiзацiях.

Загальна схема управління продуктивністю японської виробничої системи зображена на рис.23.

Рис. 23. Японська продуктивнiсть: загальна схема

Отже, усi складовi управлiння виробничою системою та її сполучнi елементи значною мірою впливають на зростання продуктивностi виробничого процесу, i менеджерам-початківцям потрiбно детально в комплексі враховувати цi аспекти при управлiннi системою.

Кожен, хто вивчає теорію народних лихоліть,

може впевнитись, що більша частина

нещасть на Землі — від темноти

К.Гельвецій