Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment_dlya_pochatkivciv / menedgment_dlya_pochatkivciv.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

3.5. Вимоги до організації

Коло питань: загальні вимоги до організації, вдосконален- ня структури управління, підвищення якості продукції, підвищення продуктивності управ- лінської праці, модель вдосконалення струк- тури організації.

Головна риса ефективної діючої організації — безперервний рух уперед, пошук нових форм і методів роботи, небажання зупинитися на досягнутому, вдосконалення системи управління.

Загальні вимоги до організації

Зразкова ефективна організація характеризується насамперед наявністю певної системи цінностей, серед яких: людина з її новаторськими і творчими спрямуваннями; здоровий морально-психологічний клімат; високий рівень виконавчої дисципліни; прагнення до економічного зростання, високий рівень організаційної культури і поведінки взагалі.

У сучасних ефективних організаціях намагаються виростити якомога більше лідерів, новаторів, компетентних і відповідальних спеціалістів, які сміливо ризикують. Робота в таких організаціях здійснюється передусім за принципом довіри до підлеглих, орієнтацією на їхнє матеріальне і моральне заохочення, внутрішні стимули; керівництво домагається від підлеглих чіткої і раціональної діяльності.

Кінцевий успіх досягається завдяки продуманому плануванню і управлінню, створенню атмосфери взаєморозуміння, усуненню зайвих бюрократичних структур, діловому контактуванню керівників з підлеглими на їхніх робочих місцях.

Перехід до ринкової економіки висуває нові вимоги до управління підприємством, в тому числі це вимоги до підвищення рівня культури управління, вимоги до підвищення якості продукції, вимоги до підвищення продуктивності управлінської праці, а також удосконалення організаційної структури.

Підвищення рівня культури управління

Підвищення рівня культури управління вимагає від вищого керівництва таких дій:

— вдосконалення стратегічного планування, концептуального управління на верхніх ешелонах;

— зміцнення ролі функцій, зокрема пов’язаних з маркетингом;

— системної оцінки кадрів з урахуванням комплексних результатів їхньої праці, а також мотивації;

— тісної взаємодії між торговельно-збутовими структурами та відділами, що займаються технічним розвитком, і безпосередньо, управлінням підприємством.

Підвищення якості продукції

Підвищення якості продукції це — насамперед:

— висунення управління якістю в ранг однієї з основних сфер діяльності керівництва вищої ланки;

— делегування повноважень з підвищення якості в усі підрозділи підприємства, співробітники яких мають можливість впливати на якість продукції і послуг.

Ріст продуктивності управлінської праці

Підвищити продуктивність управлінської праці можна за рахунок здійснення таких заходів:

— скорочення кількості взаємодіючих ланок, особливо в сфері управління виробництвом;

— зниження трудомісткості виконання конторських робіт за рахунок їх автоматизації;

— заміни деяких сталих форм організаційних структур формами гнучкої організації, розширення неформальних контактів, особливо по горизонталі;

— раціоналізації організаційного проектування з використанням засобів обчислювальної техніки.

Удосконалення структури організації

Удосконалення організаційної структури і підприємства передбачає зменшення кількості управлінських пілрозділів, створення дочірніх підприємств, спеціалізацію та уніфікацію праці.

Організація — складне і цілісне утворення з безліччю елементів, за допомогою яких необхідно досягти максимальної ефективності його роботи. А будь-яке утворення успішно функціонує лише тоді, коли воно вдосконалене і добре відрегульоване, а всі його складові забезпечують успішну діяльність. Сучасні організації повинні вміти швидко адаптуватись до динаміки зовнішнього середовища шляхом певної перебудови своїх внутрішніх змінних. В цьому вони подібні до біологічних організмів, які на шляху еволюції вимушені простосуватись до змін властивостей свого оточення, невизначеності умов існування.

Починаючому менеджерові про це завжди необхідно пам’ятати.

Хто нікуди не пливе — для того

не буває попутного вітру

М.Монтень