Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
menedgment_dlya_pochatkivciv / menedgment_dlya_pochatkivciv.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
775.68 Кб
Скачать

14. Модель спецІалІста-менеджера і4.1. Характеристика управлінської діяльності

1. Загальні умови.

1.1. Менеджер — людина, яка організовує конкретну роботу, використовуючи сучасні методи управління. В свою чергу менеджмент — специфічний орган функціонуючого підприємства незалежно від форми власності, що відрізняється від інших видів управління. Метою, а отже, і завданням менеджменту є виробництво товарів або надання послуг, тобто задоволення потреб ринку.

1.2. Складові процесу управління підприємством зображені на схемі (рис. 25).

Рис. 25. Процес управління

Процес управління, як показано на схемі, обов’язково повинен включати функції (прогнозування, планування, організація, мотивація, контроль), складатись з певних рівнів (вищий, середній і нижчий), орієнтуватись на конкретні підходи до управління (від класичного до сучасних теорій менеджменту), користуватись конкретними методами (командно-адміністративний, економічний, соціально-психологічний і т. ін.). Значне місце у цьому процесі відводиться ролі керівника, його культурі управління.

1.3. Місце менеджера в процесі управління представлено у вигляді схеми (рис. 26).

Обов’язки менеджера зумовлені метою та завданням підприємства, яким він керує, звідси і різні категорії працівників та їх повноваження. А від повноважень залежить і відповідальність: одноосібна і колегіальна.

З огляду на рівень освіти, психологічі особливості, інтелектуальний розвиток, менеджер вибирає той чи інший стиль управління (адміністратор, автократ, прогресист і т. ін.). При цьому він орієнтується або на виробничі завдання, або на взаємини в колективі (або на те й інше разом) у ситуації, яка забезпечує при цьому ефективний розвиток організації в цілому. Роль менеджера проявляється у змісті його діяльності.

1.4. Робоче місце менеджера — це АРМ (автоматизоване робоче місце) з високоефективною інформаційною технологією в поєднанні з комп’ютерною технологією, що дозволяє досягти ефективної організації управлінської праці.

1.5. Зміст діяльності менеджера як керівника сучасного підприємства — це адміністративна, комерційна, фінансова, технологічна, облікова, страхова, виховна. Тому глибокі знання в галузі управління, маркетингу, фінансово-кредитної системи, обліку і аудиту, страхування і права, педагогіки повинні бути притаманними організатору сучасного підприємства.

1.6. Головне в менеджменті — ставити перед собою цілі, які відповідали б інтересам підприємства. Будь-яка дія чи рішення, яке приймає менеджер, — це заходи економічного характеру. Тому ефективність діяльності менеджерів можна виміряти за допомогою показників економічних успіхів, економічних результатів. Завдання полягає в тому, щоб зробити рентабельним підприємство завдяки розумному використанню людських і матеріальних ресурсів.

2. Умови діяльності менеджера

2.1. Специфіка діяльності менеджера передбачає раціональний режим праці та відпочинку для запобігання втомі та для підвищення зосередженості, уваги.

2.2. Менеджер повинен виробити стратегію і тактику пошукової активності як важливого напряму цілеспрямованої поведінки, що дасть змогу стимулювати діяльність організації на різних рівнях, оптимізувати організаційну поведінку в ринкових умовах.

2.3. Головною умовою продуктивної роботи менеджера є максимальне використання його інтелектуальних можливостей і резервів, формування цілеспрямованості, сміливості і рішучості в помислах, логічності і ясності, кмітливості, критичності і гнучкості при прийнятті рішень і т. ін. Менеджерові слід також раціонально організовувати свою розумову працю.