Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Деньги и кредит(укр.)-2012(Гаршина).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

6.2 Валютний ринок. Види операцій на валютному ринку

Валютні ринки обслуговують міжнародний платіжний оборот, пов'язаний з оплатою грошових зобов'язань юридичних і фізичних осіб різних країн.

Валютні ринки – це офіційні центри, де відбувається купівля – продаж валют, виходячи з попиту та пропозиції; являють собою сукупність банків, бірж, брокерських компаній (фірм), найбільших корпорацій, аукціонів.

Підрозділяються на:

    • світові;

    • регіональні;

    • національні

Міжнародний валютний ринок (МВР) – це фінансовий ринок, на якому здійснюється міжнародна торгівля й обмін іноземних валют. Він зложився на початку 70-х рр. Щорічний обсяг операцій цього ринку – більш трильйона доларів (у Москві – близько 500 млн. дол., у Києві – 7 млн. дол., у Лондоні – близько 600 млн. дол., у Нью-Йорку – близько 300 млн. дол.).

Крім МВР існують і інші світові ринки: Futures, Option, Money Market, Goods, але вони відрізняються меншою швидкістю й більш пов'язані між собою.

Виділяють три основні фінансові регіони МВР: Європа, Північна Америка й Азія. Операції на МВР ведуться цілодобово. Роботу МВР починає на Далекому Сході, проходячи послідовно часові пояса, і закінчуючи день у Нью-Йорку й Лос-Анджелесі.

Валютні біржі працюють із 9.00 до 15.00, банки з 8.00 до 17.00. Географічна довжина ринку приводить до того, що характер торгівлі значно різниться в міру вступу більш пізніх регіонів.

Київ починає працювати разом з Токійською біржею в 2 години ночі.

Найбільш активний МВР із 15 до 19 годин, коли працює як європейський, так і американський ринки. Після 19.00 працюють тільки фінансисти Америки.

На МВР більш 30% операцій відбуваються з американською валютою, інші 70% – з найбільше широко використовуваними валютами.

На регіональних ринках банки проводять операції тільки з конкретними конвертованими валютами.

Під національними валютними ринками, як правило, розуміється вся сукупність операцій на території країни.

Ще одна класифікація валютних ринків показано на рисунку 19.

Рисунок 19 – Класифікація валютних ринків в залежності від принципу організації торгів

Учасниками валютного ринку України є:

    • НБУ,

    • уповноважені комерційні банки,

    • кредитно-фінансові установи, що одержали ліцензію НБУ,

    • юридичні особи, які уклали угоду на відкриття пунктів обміну іноземних валют,

    • кредитно-фінансові установи – нерезиденти, що одержали ліцензію НБУ на право проведення валютних операцій на ринку України.

Валютними цінностями в Україні є:

1) валюта України, яка перебуває в обороті і є законним засобом платежу на території України;

2) платіжні документи ( цінні папери) у валюті України;

3) іноземні грошові знаки й цінні папери у валюті інших країн;

4) монетарні метали – золото й метали ірідієво-платинових груп ( крім ювелірних, промислових і побутових виробів із цих металів і лома цих металів).

Операції валютного ринку (рис. 20) підрозділяються на три великих групи.

Рисунок 20 – Операції валютного ринку

Ринок конверсійних операцій є ключовим елементом валютного ринку, на якім купівля-продаж здійснюється в традиційній формі, переважно на еквівалентних засадах шляхом обміну різних валют.

Ринок депозитно-кредитних операцій – це сектор валютного ринку, на якім купівля-продаж валюти має умовний характер, що проявляється в залученні банками інвалюти на депозитні внески й у видачі валютних кредитів.

Касові операції – це купівля-продаж валюти на умовах її поставки не пізніше другого робочого дня, починаючи із дня укладання угоди за курсом, установленим в момент її підписання.

Форвардні операції - це купівля-продаж валюти між двома суб'єктами з наступною передачею її в обумовлений строк за курсом, установленим в момент укладання угоди.

Ф'ючерсні операції – це зобов'язання двох контрагентів купити-продати певну суму валюти в конкретний час за курсом, установленим в момент укладання угоди на валютній біржі.

Опціонні операції – це особливі угоди, що дають право (не зобов'язання) одному з учасників купити-продати іншому певну суму валюти в конкретний строк за встановленим курсом.

Валютний своп – це комбінація двох конверсійних операцій з валютами на умовах спот і форвард, які здійснюються одночасно й розраховані на одну валюту.

Валютний арбітраж - це комбінація декількох операцій по купівлі-продажу двох або більше валют по різних курсах з метою одержання додаткового доходу.

У цей час із розвитком мережі ІНТЕРНЕТ зложився й успішно функціонує віртуальний валютний ринок Форекс.

Форекс є міжнародним міжбанківським ринком. Фо́рекс (Forex, іноді FX, від англ. FOReign EXchange — обмін іноземної валюти) — ринок міжбанківського обміну валюти за вільними цінами (котирування формується без обмежень або фіксованих значень). Мається на увазі винятково спекулятивна торгівля валютою через комерційні банки або ділінгові центри, яка ведеться з використанням кредитного плеча, тобто маржинальної торгівлі валютою.