Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Деньги и кредит(укр.)-2012(Гаршина).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

3.1 Фактори стійкості грошей і механізм її забезпечення

Головна функція грошового ринку – це мобілізація тимчасово вільних коштів і перетворення їх у позичковий капітал.

Ключовими питаннями грошового ринку є:

- збалансування попиту та пропозиції грошей;

- формування ринкового рівня відсотка як ціни грошей;

- забезпечення стійкості грошей.

Усі фактори стійкості грошей можна розділити на три групи:

  1. Фінансові фактори: наявність розвиненої фінансової системи держави або НБУ, місцевих органів фінансового управління, системи фінансових норм і регламентів, що визначають діяльність усіх фінансових інститутів, і наявність розгалуженої системи фінансового контролю.

  2. Кредитні фактори: наявність розвитої системи кредитних установ (банки й кредитні спілки), що діють відповідно до єдиних інструкцій національного банку; розроблена система перевірки кредитоспроможності клієнта і його станового гарантійного забезпечення кредитів; зниження кредитної процентної ставки до рівня, стимулюючого ділову активність в умовах грошової інфляції.

  3. Валютні фактори:

  • виключення іноземної валюти із внутрішнього грошового обігу (роздрібного товарообігу);

  • наявність розробленої системи обмежень і правил по ввозу-вивозу, обміну, купівлі-продажу іноземної валюти всіма агентами ринку;

  • наявність національної міжбанківської валютної біржі, на якій національний банк може сформувати банківський курс іноземної валюти через регулювання торгів або валютну інтервенцію (купівлю-продаж зайвої валюти);

  • наявність стабілізаційних валютних кредитів від міжнародних організацій (МВФ) для покриття дефіциту платіжного балансу.

Тема 4. Грошові системи

З розвитком грошового обігу він організаційно оформляється в грошову систему, яка є обов'язковим атрибутом національної економіки, її кровоносною системою. Традиційно грошові системи розвивалися разом з розвитком форми грошей. Так відбувся перехід від систем металевого обігу до сучасних паперово-грошових систем. У цей час здійснюється перехід до електронного обігу грошей.

4.1 Характеристика грошової системи. Елементи грошової

системи

Грошова система – це форма організації грошового обігу в країні, яка склалася історично й закріплена національним законодавством.

Грошова система включає наступні елементи:

  1. грошову одиницю з усіма атрибутами (номінал, дизайн, захист і т.д.);

  2. масштаб цін. Спочатку масштаб цін визначався фіксованою вагою грошового матеріалу (золота), прийнятого за грошову одиницю. На сучасному етапі масштаб цін визначається через національну грошову одиницю в перерахуванні на порівняльну вартість споживчих кошиків різних країн;

  3. види грошей, що є законним платіжним засобом (монети й банкноти, безготівкові гроші, векселі, кредитні картки і т.д.);

  4. емісійну систему – установи, що випускають гроші й визначають порядок їх випуску. В Україні емісійними центрами є НБУ й Казначейство. Вони визначають строки й обсяги друкування банкнот і карбування монет, графік доставки грошових знаків в обласні управління НБУ, комерційні банки, обсяги обов'язкових банківських резервів і т.д.;

  5. інститути грошового обігу – державні й недержавні установи, що регулюють грошовий обіг.

Монети

Історично першою знаковою формою грошей були монети. Розрізняють наступні види монет:

- повноцінні золоті й срібні монети, купівельна спроможність яких відповідає вартості металу, що втримується в них (щоб додати твердість монеті, до неї домішували неблагородні метали. Утримування золота в сплаві називається пробою);

- білонні або неповноцінні, купівельна спроможність яких більше вартості металу, що втримується в них.

Повноцінні монети чеканяться двома способами:

1 Вільне (відкрите) карбування, при якому будь-яка людина могла прийти на монетний двір держави й накарбувати зі свого металу будь-яку кількість монет (безкоштовно або за символічну плату). Перевага вільного карбування полягає в тому, що валютний метал вільно перетворюється зі скарбу в засіб обігу й платежу.

2 Закрите (невільне) карбування - карбування монет з металу державної скарбниці в кількості, обумовленої урядом.

Переваги закритого карбування полягають в тому, що запобігає можливість переповнення каналів обігу неповноцінними монетами й витиснення ними повноцінних монет, забезпечується одержання монетного доходу винятково державою.

У процесі карбування монет і в ході їх обігу повинен дотримуватися встановлений державою ремедіум - це максимально припустиме відхилення фактичної ваги й проби металу в монеті від законної норми. При стиранні, що перевищує ремедіум, монети необов'язкові до приймання.

4.2 Системи металевого обігу. Закон Грешема

Система металевого обігу це грошова система, у якій роль загального еквівалента закріплено за одним або декількома металами. Історії відомі два типи систем металевого обігу:

1. Монометалізм - це така грошова система, при якій роль загального еквівалента відіграє один метал. Причому в обігу функціонують монети з одного металу або грошові знаки, розмінні на нього.

Монометалізм може бути мідним, срібним або золотим. Мідний монометалізм існував у Прадавньому Римі в V-Ш століттях до нашої ери, срібний мав місце в Росії в 1843-1852 р. р., Голландії - в 1847- 1875 р. р., Індії - в 1852 - 1893 р. р. Золотий монометалізм виник в Англії ще наприкінці XVIII століття, але одержав широке поширення в капіталістичному світі лише з кінця XIX століття.

2. Біметалізм - це система металевого обігу, при якій роль загального еквівалента привласнюється двом металам - золоту й сріблу. Монети з обох металів підлягають вільному карбуванню й допускаються до обігу на однакових правах.

Біметалізм широко поширився в Європі в період становлення капіталізму й дуже довго проіснував у США (із другої половини XVIII століття до 1900 р.).

Біметалізм підрозділяється на два різновиди:

а) система паралельної валюти, при якій золоті й срібні монети обертаються по дійсній вартості золота, що міститься в них, або срібла (золоті монети обмінюються на срібні за ринковим курсом);

б) система подвійної валюти, при якій золоті монети обмінюються на срібні за курсом, установленим державою;

в) система «валюти, що кульгає», при якій золоті й срібні монети були законним платіжним засобом, але не на рівних підставах.

У системі подвійної валюти діє закон Грешема: монети з металу, що знецінився, витісняють із обігу монети з того металу, відносна вартість якого тепер підвищилася. Закон названий іменем англійського державного діяча й міністра фінансів уряду Англії кінця XVI століття Томаса Грешема, який указав на те, що «гірші гроші витісняють із обігу кращі».

Труднощі подвійних грошей і цін наприкінці-кінців визначили перехід до золотого монометалізму. При цьому пануюча роль золота закріплювалася шляхом:

1) уведення вільного карбування тільки для золота, у той час як монети з інших металів підлягають закритому карбуванню;

2) наділення золотих монет силою законного платіжного засобу в необмежених розмірах при одночаснім обмеженні платіжної чинності срібних і мідних монет;

3) установлення вільного розміну неповноцінних монет і банкнот на золоті монети.

Розвиток капіталізму вимагав стійких грошей, єдиного загального еквівалента, тому біметалізм поступився місцем монометалізму.