Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Деньги и кредит(укр.)-2012(Гаршина).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Тема 6. Валютний ринок і валютні системи

Розвиток міжнародних економічних відносин неминуче приводить до посилення ролі валютного ринку й міжнародних валютних відносин. Особливістю валютного ринку на сучасному етапі його розвитку стають колективні валюти, які міцно ввійшли в наше життя, а також міжнародні валютні операції, які стали можливими завдяки розвитку всесвітньої мережі ІНТЕРНЕТ.

6.1. Класифікація та види валют

Валюта – це будь-які кошти, формування і використання яких прямо або опосередковано пов'язане із зовнішньоекономічними відносинами.

Класифікація й основні види валют представлено на рисунку 18.

Національна валюта – це платіжний засіб, який емітується національною банківською системою.

Рисунок 18 Класифікація валюти

Іноземна валюта це платіжний засіб, який емітується банківськими системами інших країн.

Колективна валюта це платіжний засіб, який емітується міжнародними фінансово-кредитними організаціями й функціонуюче відповідно до міжнародних угод. Так, для членів МВФ із 1970 р. діє така валютна одиниця, як СДР.

СДР (абревіатура англійської назви SDR, у перекладі - спеціальні права запозичення в Міжнародному Валютному Фонді) особлива форма нематеріальних грошей, які опираються на колективний кредит урядів країн - членів МВФ. На відміну від національних валют, СДР не випускаються у вигляді грошових купюр або монет, вони існують у формі записів на бухгалтерських рахунках. Переваги колективної валюти СДР полягають у тому, що:

- розрахунки в одиницях СДР проводяться остаточно, це не кредит, який потім треба буде погашати;

- резерви в СДР, на відміну від доларових резервів, не являють собою борги, виходить, їхня доля не залежить від положення боржника;

- підвищується здатність країни оплачувати міжнародні зобов'язання.

Колективна валюта СДР використовується тільки в міжурядових перерахуваннях.

У Європі колективною валютою є ЄВРО – колективна валюта країн-членів «Загального ринку», яка обертається замість безлічі національних валют. «Пропускними» критеріями для членства у валютному союзі є:

1. Низькі темпу інфляції.

2. Стабільні курси валют.

3. Прийнятна державна заборгованість, тобто щоб дефіцит державного бюджету не перевищував 3%, а загальний борг становив максимально 60% від валового внутрішнього продукту.

4. Порівняно низькі процентні ставки (приблизно 9%).

Настільки тверді «пропускні» критерії не дозволяють ряду країн, що прагнуть вступити в ЄС, відразу ввійти у Валютний союз.

Установлені тверді санкції за порушення «пропускних» критеріїв валютного союзу. Вони полягають у перерахуванні штрафів у Комісію ЄС.

Конвертованість валюти означає здатність вільно обмінюватися на валюти інших країн і міжнародні платіжні кошти за діючим курсом.

Конвертованість – це можливість для учасників зовнішньоекономічних угод легально обмінювати національну валюту на іноземні й назад без прямого втручання держави в процес обміну.

Конвертованість валюти може бути:

а) повною, при якій усі вітчизняні й іноземні юридичні й фізичні особи безперешкодно здійснюють поточні й інвестиційні валютні операції (таких валют мало, це, в основному, долар США і євро, використовувані для створення валютних резервів);

б) частковою, при якій зберігаються валютні обмеження по певних валютних операціях (наприклад, обмін національної валюти не на всі, а лише на частину іноземних валют, регулювання обсягів вивозу за рубіж золота, грошових знаків і цінних паперів, грошових переказів і платежів за кордон і т.д.);

в) внутрішньою (резидентською), при якій правом обмінних операцій національної валюти на іноземну користуються лише фізичні і юридичні особи даної країни (резиденти);

г) зовнішньою, при якій повна воля валютних операцій для здійснення розрахунків з іншими країнами дозволена лише іноземним фізичним і юридичним особам.

Валюта оплати – це валюта, якою здійснюють фактичну оплату товарів і послуг відповідно до зовнішньоекономічних угод або погашення міжнародного кредиту.

Валюта кредиту – це валюта, якою по угоді кредитора й позичальника видається міжнародний кредит.

Валюта операції – це валюта, у якій установлюється ціна товару або послуги в зовнішньоторговельному контракті або визначається сума міжнародного кредиту.

Функціонування валюти означає існування валютних відносин.

Валютні відносини – це сукупність економічних відносин, які виникають у процесі взаємного обміну результатами діяльності національних господарств і обслуговуються валютою.

Суб'єктами валютних відносин є:

- резиденти;

- нерезиденти;

- уповноважений банк.

Об'єктами валютних відносин виступають:

- національна валюта;

- платіжні документи й цінні папери, виражені в національній валюті;

- іноземна валюта;

- платіжні документи й цінні папери, виражені в іноземній валюті;

- монетарні метали.