Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Деньги и кредит(укр.)-2012(Гаршина).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Причини демонетизації золота

1. Нестача золота для забезпечення розміну банкнот. До кінця 1971 року золотий запас США склав усього лише 8,6 тис. т. (22%), а долар продовжував залишатися резервною валютою. Золотий запас США склав 22% доларових активів іноземних держав.

2. Загострення протиріччя між фізичною формою й соціальною сутністю грошей: золото стало незручним матеріалом для виконання функцій грошей, і в сучасному обігу абсолютно панують паперово-кредитні гроші.

Ямайська міжнародна валютна система, уведена в 1976-1978 рр., повністю скасувала золотий стандарт у будь-якій формі.

До середини 70-х років XX століття валютні курси, що втратили об'єктивну золоту основу, почали різко коливатися, що й спонукало представників монетаризму висунути ідею про повернення до золотого стандарту. При цьому вони вважали, що сучасна ринкова економіка, по суті, стабільна, і аргументували свою точку зору наступними положеннями:

- існує суб'єктивізм у визначенні кількості грошей для обігу залежно від економічної політики, що проводиться правлячою партією; на противагу цьому золотий стандарт дисциплінує;

- золотий стандарт є засобом боротьби з інфляцією, тому що ціна золота фіксована, воно дешевше інших товарів, люди його купують у казначейства, зменшуючи інфляцію. Критики золотого стандарту (кейнсіанці й ін.) виходять із того, що сучасна економіка по своїй природі не стабільна, і її треба регулювати, у тому числі й за допомогою механізмів грошової пропозиції. Вони приводять наступні доводи:

- тому що економіка нестабільна, фіксована ціна на золото згодом відхиляється від рівноважної ціни,

- немає підстав для впевненості в тому, що зростання світового золотого запасу буде обов'язково повільним і стабільним, а це значить, що відкриття більших родовищ золота або прогрес у технології видобутку можуть викликати хвилю інфляції.

Президентська Комісія із золота, створена в 1981 році, не рекомендувала повернення до золотого стандарту.

4.4 Характеристика сучасних паперово-грошових систем, їх класифікація

Паперово-грошова система - це така грошова система, у якій обертаються паперові гроші й білонні монети, а золото як міряло офіційної вартості виключене із грошової системи й жодна валюта не розмінюється на нього за твердим курсом.

Очевидні переваги таких систем, зв'язані в першу чергу з їхньою зручністю й економічністю, сприяли їхньому повсюдному поширенню.

Характерні риси сучасних паперово-грошових систем промислово розвинених країн:

1. Скасування офіційного золотого змісту, забезпечення й розміну банкнот на золото.

2. Перевага в грошовому обігу безготівкового обігу.

3. Випуск грошей в обіг не тільки в порядку банківського кредитування господарства, але й значною мірою - для покриття видатків держави, і, як наслідок, - інфляційність обігу.

4. Монополізація державою емісії наявних грошових знаків.

5. Посилення державного регулювання грошового обігу.

6. Поява нового елемента системи грошового обігу колективних валют або міжнародних кредитних грошей.

7. Відсутність об'єктивної основи для визначення валютних курсів. Епоха фіксованих валютних курсів, що діяли у період золотого стандарту (кінець 19 століття - до 1970-х років), пройшла, і зараз обмін валют проводиться по вільно плаваючих валютних курсах, що представляють собою чисто ринковий обмінний курс.

Нерозмінні паперові гроші відрізняються наступними рисами:

- вони не мають (або мають незначну) товарну цінність;

- їхня внутрішня вартість значно нижче їх номінальної вартості;

- купівельна спроможність не забезпечується ніяким товаром, таким як золото, як це було в період золотого стандарту.