Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Деньги и кредит(укр.)-2012(Гаршина).doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Види кредитних грошей

1) Вексель – це письмове боргове зобов'язання встановленої форми, що засвідчує безумовне зобов'язання одної особи сплатити в певний строк отриману суму грошей іншій особі.

Розрізняють простий і складний, виданий боржником і переказний вексель (тратта), виписаний кредитором і спрямований боржникові для підпису з поверненням кредиторові. Первісний вексель (тратта) одержує можливість обертатися завдяки передатному напису (індосаменту) на звороті документа. У міру збільшення передатних написів циркулярна чинність векселя зростає, оскільки кожний індосант несе солідарну відповідальність за векселем.

У цей час в обігу перебувають і казначейські векселі, що випускаються державою для покриття дефіциту бюджету й касового розриву; дружні векселі, виписані однією особою на іншу з метою обліку їх у банку; бронзові векселі, що не мають товарного покриття.

Вексель має певні границі обігу:

  • функціонує між особами, добре інформованими про платоспроможність один одного;

  • обслуговує переважно оптову торгівлю;

  • погашається готівкою.

Комерційний вексель – видається під заставу товару.

Банківський вексель видається банком-емітентом при наявності певної суми клієнта на депозиті. Банківський вексель дає підприємству новий платіжний засіб, гарантований банком.

2) Банкнота – це вексель на банкіра або боргове зобов’язання банку. У класичному виді – це оформлене на листку паперу свідоцтво про прийняте золото (срібло). Пізніше – це кредитні гроші, що випускаються центральним (емісійним) банком країни. У цей час Національний Банк України випускає банкноти, які є національними грішми. Матеріальне забезпечення у вигляді товарів або золота відсутнє. Для їхнього виготовлення використовується спеціальний папір, що утрудняє підробку.

Разом з тим банкнота починає функціонувати в якості звичайного засобу обігу поряд з паперовими грішми. Рух кредитних і паперових грошей з'єднується в єдине ціле.

3) Чек – це письмовий наказ власника поточного рахунку банку сплатити готівкою або перевести на поточний рахунок іншої особи певну грошову суму. Чек має рядом переваг:

- гарантія схоронності внеску при втраті або крадіжці чека;

- дешеве транспортування;

- відсутність необхідності в розмінній монеті, тому що чек може бути виписаний на будь-яку суму.

На основі кредитно-паперової форми вартості виникає й розвивається розрахунково-знакова форма. Тут заперечуються не тільки реальні гроші, але і їх знаки у функції засобу обігу. Розрахункові знаки (чек – боргове зобов'язання банку, а також певні види квитків, квитанції та ін.) уже не обертаються й не є навіть паперовими грішми, вони являють собою лише розрахункові засоби, задоволення на одержання грошей, товару, послуги і т.д.

4) Електронні гроші – це пластикові картки, які, будучи підключені до загальної банківської комп'ютерної мережі передають команду власника рахунку в банку про перерахування грошей. По суті це гроші на рахунках комп'ютерної пам'яті банків, розпорядження якими здійснюється за допомогою спеціального електронного устрою.

Пластикова картка – це персоніфікований платіжний інструмент, що надає можливість безготівкової оплати товарів і послуг, а також одержання наявних коштів у відділеннях банків і банківських автоматах. Персоналізація карти дозволяє ідентифікувати картку при прийманні її до оплати або видачі готівки. Доступ до записаних даних захищається кодованим паролем (або Pin-кодом).

За видами проведених розрахунків картки можуть бути кредитними й дебетовими.

Кредитна карта – це пластикова карта, на яку встановлюється кредитний ліміт.

Кредитні карти пов'язані з відкриттям кредитної лінії в банку, що дає можливість власникові користуватися кредитом при покупці товарів і при одержанні касових позичок. Власникові кредитної картки відкривається спеціальний картковий рахунок і встановлюється ліміт кредитування по позичковому рахункові на весь термін дії карти, а також разовий ліміт на суму покупки. Багатьма банками допускається овердрафт (перевищення кредитних коштів).

Кредиткою Приватбанку можна розраховуватися в торгово-сервісних підприємствах і знімати готівку в банкомату або касі банку. В 2011 році процентна ставка по кредитній карті VISA Приватбанку становила 1,7%. З картами VISA працюють сотні тисяч банкоматів і більш 22 мільйонів торговельних точок по усьому світу. На карту може бути встановлений ліміт до 15000 грн., період безкоштовного користування кредитом – 30 або 55 днів; мінімальний щомісячний платіж усього 7% від суми заборгованості (але не менш 50 грн.), оплата товарів і послуг проводиться без комісії; на залишок власних коштів ( понад 100 грн.) нараховується 10% річних.

Дебетові карти призначені для одержання готівки в банківських автоматах або для оплати товарів з розрахунками через електронні термінали. Гроші при цьому списуються з рахунку власника карти в банку. Дебетові карти не дозволяють оплачувати покупки при відсутності грошей.

В 1992 р. в Україні введені українські купоно-карбованці, які не мали необхідні ознаки національної валюти: не мали спеціального захисту, своєї емісійної бази й перший час існували паралельно з радянськими грішми. Касовий облік на підприємствах і в банках України вівся роздільно у двох валютах. У результаті різкого погіршення платіжного балансу України, насамперед з Росією, купон-карбованець стрімко знецінювався.

У результаті дії заходів, початих урядом по боротьбі з інфляцією в 1993-1995 роках, вона була припинена, курс карбованця стабілізувався, і в 1996 р. уряд України й НБУ провели грошову реформу. Була введена повноцінна національна валюта – гривня (грн.), яка мала всі необхідні елементи захисту, а також мала свою емісійну базу.

Розрахунково-знакова форма вартості підготовляє перехід до ідеальної форми вартості. Сюди належать безготівковий розрахунки, повідомлені платежі, платежі по телефону, система електронних розрахунків та ін. Тут уже усувається всякий реальний рух не тільки грошей, але і їх знаків. Гроші як реальність зникають, залишається лише їх ідеальна форма.