Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKL_TZKPM_8.doc
Скачиваний:
605
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

Номенклатура і класифікація сировини

Сировиною для виробництва кормової продукції є: конфіскати, нехарчові відходи і малоцінні в харчовому відношенні субпродукти, що одержуються при переробці всіх видів худоби та птиці, відходи від виробництва харчової і технічної продукції, а також трупи худоби і птиці, допущені ветеринарно-санітарною службою.

Залежно від морфологічного складу і призначення сировину підрозділяють на чотири групи:

  • м'якушева і м'ясокісткова сировина — жирова сировина з вмістом жиру до 65 % (забракований жир-сирець; кишки забійних тварин, не використовувані для вироблення ковбасних оболонок); кишки пташині; нехарчова жирова обрізь від зачистки пів туш, субпродуктів і обрядки шкур); жиромістка сировина з вмістом жиру до 22 % (забраковане м'ясо і внутрішні органи тварин, не використані на харчові цілі; малоцінні продукти забою худоби; шквара; ембріони і статеві органи; відходи, що одержуються при виробленні натуральних ковбасних оболонок, шлям; відходи від переробки птаха і кроликів);

  • кров, фібрин, формені елементи крові;

  • кісткова сировина — кістка від обвалювання туш і голів сира, виварена (зокрема кістковий залишок від механічного дообвалювання кісток); баранячі голови і ноги; яєчна шкаралупа;

  • кератинвмісна сировина — малоцінне перо (підкрилок), відходи перо-пухової сировини.

По стійкості до нагрівання сировину класифікують на три групи:

  • сировина, що легко руйнується при нагріванні в рідкому середовищі (кров, шлям і фібрин; його можна переробляти при температурі біля 118° С);

  • сировина з твердою і міцною структурою (сира або частково знежирена при атмосферному тиску кістка, а також частини туші, що містять її) обробляють при температурі більше 118°С);

  • жиромістка сировина, що порівняно легко розварюється (субпродукти, конфіскати) - її зневоднюють при температурі 118° С протягом 1 год).

У цех кормових і технічних продуктів сировину направляють для переробки у міру отримання не менше двох разів в зміну, сировину по видах приймають у відповідні накопичувальні бункери.

При затримці переробки більш ніж на 24 год сировину консервують (холод або консерванти - піросульфіт калія або натрію 1,5...2,0 %, кухонну сіль 20 % до маси сировини). Консервовану сировину можна зберігати до 3 міс.

Технологічні процеси виробництва кормового борошна і кормових та технічних жирів

Технологічний процес виробництва: приймання → сортування → промивання → подрібнення → передавання в приймальні бункери → термічна обробка → приймання жиру → обробка жиру → приймання шквари та її обробка.

Методи виробництва сухих кормів, кормового і технічного жиру:

- сухий спосіб в горизонтальних вакуумних казанах із знежиренням шквари на шнекових пресах або з проміжним знежиренням шквари на центрифузі;

- сухий і мокрий спосіб на безперервних лініях із знежиренням шквари на центрифугах або шнекових пресах.

Виробництво кормового борошна в горизонтальних вакуумних казанах із знежиренням шквари на шнекових пресах

Підготовлену сировину після зважування або об'ємного дозування завантажують в горизонтальні вакуумні казани відповідно до рецептури.

Сировину, консервовану піросульфатом натрію (калію), занурюють не видаляючи консерванта, а сировину, консервовану кухонною сіллю, заздалегідь промивають в проточній воді 10 хв. Заморожену сировину розморожують.

Термообробка включає розварювання і стерилізацію під надмірним тиском.

Стадії обробки;

- перша стадія — часткове зневоднення сировини (застосовують для сировини з підвищеним вмістом жиру), проводять в умовах розрідження;

- друга стадія — розварювання сировини — виконують при надмірному тиску, що створюється парами вологи, які випаровуються з сировини. Знешкодження продукту від мікробів досягається при 120…135 °С протягом 30 хв (без урахування попереднього підігрівання сировини до температури стерилізації протягом 15хв).

- третя стадія — сушіння розвареної маси в умовах розрідження — проводять для обезводнення шквари до досягнення масової частки вологи 8…10 %. Волога з жирової маси випаровується при порівняно низькій температурі — 80 °С, що сприятливо впливає на якість жиру і шквари. слід підтримувати залишковий тиск на нижчому рівні — 5,3 кПа. Жир при переробці м'якої сировини зливають через 30…40 хв після початку сушки розвареної маси, а при переробці кістки — після закінчення розварювання і стерилізації.

Висушену шквару і жир, що залишився, вивантажують через відкриті дверці казана при зворотному обертанні мішалки в відціжувачі різній конструкції, що обігріваються глухою парою. У відціджувачах зі шквари при 70…80 °С жир стікає протягом 2...3 год. Масова частка жиру в шкварі 25...45 %, вологи — до 8 %.

Знежирення шквари методом пресування при оптимальній температурі 70...80 °С (доцільно застосовувати при масовій частці жиру на початку процесу 10…40 % і обмеженому змісті клейких речовин).

Виробництво мясо-кісткового кормового борошна в горизонтальних вакуумних казанах з проміжним знежиренням шквари на центрифузі

При отриманні мясокіскового борошна не проводять сортування жирової сировини, додають 20…25 % сирої кістки. М'якушеву сировину без сортування подрібнюють на силовому подрібнювачі і завантажують в казани.

Жирну вологу шквару після розварювання і підсушення вивантажують і шнеками подають в центрифуги (масу завантажують з температурою не нижче за 70 °С). Жир відводиться з центрифуги безперервно через фільтруючу тканину і збирається в приймачі, звідки насосом перекачується у відстійник.

В процесі відстоювання жир 2...3 рази відсолюють (2...3 % солі до маси жиру), через кожну годину після відсолювання з відстійника зливають фузу, що утворилася. Відстоювання триває 5…7 год при температурі 60…70 °С.

Очищений жир насосами зливають в спеціальні цистерни. Знежирена волога шквара, коагулят крові і кістковий напівфабрикат конвейєром подаються в бункери, з бункерів зсипаються в горизонтальні вакуумні казани для сушки. Висушена знежирена шквара вивантажується з горизонтальних казанів на конвейєри, подрібнюється, просівається і подається на зберігання в бункер.

Вироблення кормових і технічних жирів

Отриманий жир після витоплювання піддають наступним видам обробки:

- відстоювання (температура 65...70 °С протягом 5...6 год, додають 2…3 % солі до маси жиру, зливання води проводять 2…3 рази);

- сепарування (температурі 85...90 °С);

- можлива додаткова обробка (нейтралізація, відбілювання, оброблення антиоксидантами);

- пакування і зберігання (термін зберігання жирів при температурі 18...23 °С для кормового жиру 1-го сорту не більше 60 діб, 2-го сорту не більше 120 діб, для технічного – не більше 180 діб).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]