Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OKL_TZKPM_8.doc
Скачиваний:
605
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.64 Mб
Скачать

Вимоги до збору, обробки та консервування

Якість органопрепаратів залежить від:

- дотримання ветеринарно-санітарних правил переробки тварин;

- гарантії здоров’я тварин;

- раціональної організації збору, обробки і консервування.

Загальна тривалість з моменту вилучення до моменту консервування в середньому не повинна перевищувати 1 год., а для окремих видів сировини (підшлункова, пара щитовидна залоза) – 30 хв.

Для обробки сировини на м'ясокомбінаті організовують ендокринний цех, розташований побіля цеху первинної обробки, він повинен мати добре освітлення (прямі сонячні промені не допускаються), температура в приміщенні не більш 18С, мати підвід холодної та гарячої води, набор відповідного устаткування та інвентарю.

Технологія обробки ендокринно-ферментної і спеціальної сировини

Обробка ендокринно-ферментної і спеціальної сировини включає наступні операції:

  • збір;

  • препарування (очищення);

  • консервація;

  • упаковка;

  • зберігання;

  • транспортування.

Залози і тканини з туш і окремих органів тварини виділяють в місцях, де обробляють відповідні частини туші і продукти забою. Витягнуті залози і тканини збирають в спеціальні ємності з неіржавіючої сталі в один - два шари, для запобігання самонагрівання. Препарують сировину окремо по видах залоз і по видах худоби, ретельно відокремлюють сторонні тканини, жир, судини, не допускаючи порізів залоз і сильної механічної дії на них.

Для збереження цільових властивостей ендокринно-ферментної і спеціальної сировини його негайно після збору і очищення консервують.

Способи консервації:

- заморожування (поштучно, у вигляді пластин і блоків вскороморозильних апаратах при температурі 40…50° С 1...2 год. або при температурі не вище -20°С 8…15 год.);

- хімічна консервація (використовують ацетон, етиловий спирт, кухонну сіль, формалін, їдкий натр, спирт - ректифікат);

- сушіння (сичуги телят і ягнят надувають повітрям і висушують при температурі не вище 35С протягом 2...3 діб; жовч, кров сушать в розпилювальних, сублімаційних сушарках при температурі не вище 100С, склоподібне тіло при температурі 110...120С протягом 1…1,5 год.).

Упаковка ендокринно-ферментної і спеціальної сировини проводиться роздільно залежно від вигляду і способу консервації.

Заморожену ендокринно-ферментну і спеціальну сировину упаковують безпосередньо в морозильній камері в дерев'яні ящики в кількості не більше 30 кг або коробів з гофрованого картону в кількості не більше 10 кг. Висушену сировину упаковують в різні види тари залежно від вигляду – в жестяні або скляні банки.

Зберігання. Заморожену ендокринно-ферментну сировину зберігають в упакованому вигляді в камерах при температурі не вище -20° С, відносної вологості 95…98% протягом 4…12 міс (залежно від вигляду). Спеціальну сировину зберігають при температурі не вище -12° С. Залози молочні охолоджені – від 0 до -2 °С протягом 2 діб. Сировину консервовану хімічним способом або висушену зберігають при температурі не вище за 15…20° С протягом 1 року.

Транспортування ендокринно-ферментної і спеціальної сировини здійснюють в умовах, що забезпечують збереження біологічної активності сировини. Заморожену сировину перевозять у спеціальних холодильних контейнерах за температури не вищої -12 °С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]