Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Лекція2 психологія особистості

1. Поняття про особистість в психології.

2. Темперамент.

3. Характер.

4. Здібності.

5. Спрямованість.

Основні поняття: індивід, особистість, індивідуальність, соціалізація особистості, Я–образ, темперамент, характер, здібності, мотиви, мотиваційна сфера, спрямованість.

Вивчивши дану тему, ви повинні уміти:

• розкрити схожість і відмінність понять індивід, особистість, індивідуальність;

• назвати істотні характеристики і рушійні сили розвитку особистості;

• виділити структурні компоненти особистості, показати взаємозв'язок структурних компонентів особистості і можливості їх розвитку;

• проаналізувати суть самосвідомості особистості, її темпераменту, характеру, здібностей, спрямованості;

• дати психологічну характеристику типам темпераменту;

• дати загальну характеристику характеру, здібностей і спрямованості особистості.

1. Поняття про особистість в психології

Людина взаємодіє з дійсністю на різних рівнях. Особливості цієї взаємодії зафіксовані в поняттях індивід, особистсість, індивідуальність.

Індивід(від латів. individuum — неделимое) — це окрема жива істота, представник біологічного роду Homo Sapiens (лат. — людина розумна); носій індивідуально своєрідних психофізичних рис (завдатків, типу ВНД і ін.). Будь-яка людина – індивід, незалежно від рівня його фізичного і психічного здоров'я.

Поняття особистість (особа) характеризує людину як суспільна істота. Це стійка система соціально значущих якостей індивіда, сформованих в спільній діяльності і спілкуванні з іншими людьми. Таким чином, особа – соціальна якість індивіда, яка не може виникнути поза суспільством. При цьому процес становлення людини як особи в результаті включеності його в різні спільноти (сім'ю, школу, трудовий колектив) називаютьсоціалізацією особи.

Поняттям індивідуальність визначається своєрідність природного і соціального, психіки і особи людини, яке виявляється в особливостях темпераменту, характеру, здібностей, специфіці потреб і інтересів, якостях пізнавальних і емоційно-вольових процесів.

Отже, поняття особистість (особа) тісно пов'язано з поняттями індивід і індивідуальність, але нетотожно ним. Істотними характеристиками особи є:

стійкість, що полягає в послідовності і передбаченості поведінки особі, закономірності її вчинків;

цілісність, обумовлена існуванням стійкого зв'язку і тісною взаємодією всіх сторін особи;

активність, що виявляється в прагненні особи постійно розширювати сферу своєї діяльності, не тільки пристосовуючись до ситуації, але і перетворюючи її.

Джерелом активності особи є потреби, під якими розуміють усвідомлення і переживання людиною потреби в яких-небудь об'єктах, необхідних для його існування і розвитку.

Суперечності між потребами і реальними можливостями їх задоволення обумовлюють включення людини в суспільні відносини і тим самим є рушійною силою розвитку його особи.

Зрозуміти, що таке особа, можна тільки за допомогою вивчення реальних соціальних зв'язків і відносин, в які вступає людина. Враховуючи багатогранність і своєрідність цих зв'язків, в структурі осіб виділяють три рівні її характеристик, які слід розглядати в єдності.

На першому, внутрішньоіндивидному рівні особа розглядається як система якостей індивіда, представлених перш за все в спрямованості, темпераменті, характері, здібностях. При цьому спрямованість орієнтує діяльність і спілкування людини. Здібності забезпечують їх успішність. Характер визначає зміст поведінки людини, його вчинків по відношенню до інших людей. Темперамент надає вплив на форму виразу відносин особі в поведінці людини.

На межіндивидному рівні особа характеризується в системі її міжособових зв'язків.

Характеристики особи на надіндивидному рівні обумовлені тією дією, яку вона надає на інших людей, причому не тільки під час безпосередньої взаємодії, але і після нього. Людина може взагалі піти з життя, але продовжує жити в інших.

Слід зазначити, що особа сприймає сама себе, знає і відчуває як Я. Сукупність психічних процесів, за допомогою яких індивід усвідомлює свою особу, своє Я, називають самосвідомістю особи, а систему уявлень, що склалася в результаті, про себе — Я-образом.

Я-образ включає три компоненти:

— пізнавальний (когнітивний) – уявлення про свої здібності, зовнішність, соціальне положення;

— емоційно-оцінний – самоповага, самокритичність, самоприниження, себелюбство;

— поведінковий (вольовий) – прагнення підвищити самооцінку, пошану.

Я-образ складається в спільній діяльності і спілкуванні, перш за все в сім'ї, за допомогою виділення людиною в інших їх особливостей, якостей і зіставлення їх з собою.