Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

2. Принципи виховання

Принципи виховання — основні початкові положення, виконання яких дозволяє вихователеві добитися якнайкращих результатів у формуванні особи вихованця. Основні принципи виховання:

1. Принцип цілеспрямованості і ідейності виховання

Принцип цілеспрямованості і ідейності виховання орієнтує вихователя на конкретну мету в його роботі, прихильну системі передових ідей і ідеалів свого часу. Вибір мети виховання залежить від діагнозу рівня морального, політичного, правового розвитку вихованця і від оцінки важливості досягнення її на даному етапі виховної роботи. Цілеспрямованість виховання припускає планування. Раніше бувало: план виховної роботи складався поспішно і зводився до перерахування одноманітних заходів, якими вихователь “охоплював масу”. Але життя довело, що планувати виховання можна не тільки для групи, колективу, але і для однієї людини.

2. Принцип обліку державних і національних інтересів у вихованні

Принцип обліку державних і національних інтересів у вихованні зобов'язує вихователя керуватися в своїй роботі Конституцією України, що регламентує основи державного, суспільного і національного пристрою України. Держава піклується про те, щоб кожен громадянин України був освіченою і вихованою людиною. У Конституції України указується: “Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов'язковою”. Обов'язковим також є всебічна вихованість громадянина України. Конституція України гарантує кожному право на свободу думки і слова, вільний вираз своїх поглядів, переконань, що має на увазі і вільне виховання, але в допустимих межах, коли не порушуються права, свободи, гідністьінших людей, не порушується законодавство.

3. Принцип гуманності виховання

Принцип гуманності виховання — основоположна закономірність формування особи як вищій соціальній цінності. Гуманність виховання реалізується двома шляхами: гуманним, людяним відношенням вихователя до вихованця і формуванням у вихованця гуманістичних якостей особи. Щоб виховати вільну людину в демократичній країні, потрібно виключити диктат і жорстокість вихователя по відношенню до вихованця. Гуманне відношення до вихованця народжує бажання бути добрим, чуйним, чуйним, а потім це бажання перетворюється на стійке етичне переконання і гуманістичні риси особи.

4. Принцип демократизації виховання

Принцип демократизації виховання виключає авторитарний стиль вихователя, жорсткість вимогливості, упередженість і надмірну різкість в критиці недоліків вихованця. Принцип зобов'язує вихователя створювати такі умови, при яких вихованці розвивали б ініціативу, гласність, громадську думку, активно прагнули б до самовиховання. Він відображає співпрацю у виховній роботі, і припускає спілкування вихователя з вихованцями, при якому обидві сторони процесу є рівноправними, такими, що інформують і виховують один одного.

5. Принцип виховання особи в колективі

Принцип виховання особи в колективі, групі — найважливіша закономірність соціалізації дитини, підлітка, хлопця. Будь-яка група (сім'я, студентська група і ін.) грає свою роль у вихованні учнів лише тоді, коли вони вважають себе членами цієї групи. Вихователеві потрібно знати, до якої групи входить вихованець, яку соціальну роль він в ній грає, чи має авторитет, кому наслідує або кому підкоряється, що дозволить вибрати педагогічні прийоми дії на вихованця. Виховувати одну людину складно, але виховувати групу ще складніше. У групі діють різні соціально-психологічні чинники: симпатії — антипатії, дружба — ворожнечі, тяжіння — відштовхування. У групі зароджується групова думка, яка інший раз діє сильніше на хлопцеві або дівчину, чим цикл лекцій про виховання.