Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

3. Основи організації педагогічного процесу

Педагогічний процес – процес здійснення навчання і виховання, що протікає в певних умовах. Синонімом поняття “Педагогічний процес” є широко використовуваний термін учбово-виховний процес - сукупність аудиторних і позааудиторних занять, виховної роботи що проводяться педагогічним і учнівським колективами по єдиному плану. Учбово-виховний процес здійснюється черезпедагогічні системи. Якщо люди залучаються до спеціальної учбово-виховної діяльності, вони утворюють педагогічну систему. В даний час вся сукупність учбово-виховних установ утворюєсистему народної освіти. Існують великі, малі і середні педагогічні системи.

Великі педагогічні системи - сукупність установ, об'єднаних єдністю цілей, одним адміністративним центром (напр., система загальної середньої освіти).

Середні педагогічні системи - учбові заклади, що входять у великі педагогічні системи (школа, вуз, ПТУ, технікум).

Малі педагогічні системи - групи, що входять в середні педагогічні системи.

Компоненти педагогічного процесу

1. Змістовно-цільовий компонент – цілі, завдання і зміст педагогічного процесу.

2. Операційно-діяльністний компонент – форми, методи діяльності педагогів і учнів.

3. Оцінно-результативний компонент – оцінка результатів діяльності педагогів і учнів.

Внутрішньою рушійною силою педагогічного процесу є суперечність між вимогами пізнавального характеру, що висуваються, і реальними можливостями що вчаться по їх виконанню.

Закономірності педагогічного процесу

1. Педагогічний процес в цілому обумовлений соціально-економічними потребами суспільства, його ідеологією і політикою.

2. Ефективність педагогічного процесу закономірно залежить від умов, в яких він протікає (матеріальних, гігієнічних, морально-психологічних, естетичних).

3. У педагогічному процесі закономірно взаємозв'язані процеси навчання, освіти, виховання і розвитку, а також процеси виховання і самовиховання.

4. Ефективне функціонування педагогічного процесу залежить від єдності дій всіх суб'єктів виховання (учасників діяльності).

5. Завдання виховання залежать від вікових і індивідуальних особливостей учнів.

6. Зміст конкретного педагогічного процесу обумовлений поставленими завданнями.

7. Методи і засоби педагогічного процесу обумовлені його завданнями і змістом.

8. Форми організації педагогічного процесу обумовлені його завданнями, змістом, методами і засобами навчання і виховання.

9. Тільки цілісний облік всіх зовнішніх і внутрішніх взаємозв'язків педагогічного процесу забезпечує досягнення максимально можливих результатів навчання і виховання.

Етапи педагогічного процесу

1. Етап підготовки педагогічного процесу. Включає діагностику можливостей учнів. Проводиться вибір змісту, методів, засобів, форм навчання і виховання, створюються учбово-матеріальні, морально-психологічні і ін. умови, розподіляється час. Завершується розробкою плану навчання і виховання в групі на певний період.

2. Етап організації і здійснення педагогічного процесу. У етап входять постановка і роз'яснення цілей діяльності, ухвалення що їх вчаться, реалізація вибраних методів, засобів, форм організації педагогічного процесу, забезпечення взаємодії учасників педагогічного процесу, створення сприятливих умов для педагогічного процесу.

3. У етап аналізу результатів педагогічного процесу входять: аналіз і самоаналіз результатів освіти і виховання; виявлення виниклих відхилень результатів, аналіз і самоаналіз причин цих відхилень, проектування заходів по усуненню цих причин.