Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

4. Військово-патріотичне виховання

Військово-патріотичне виховання направлене на розвиток у хлопців і дівчат високих, благородних відчуттів любові до своєї Батьківщини, преклоніння перед тими, хто віддав за неї життя.Конституція України зобов'язує громадян України захищати незалежність і територіальну цілісність України. Громадяни України несуть військову службу відповідно до закону. Найвища оцінка патріотизму людини — мужні дії при аваріях, катастрофах, стихійних лихах. Військово-патріотичне виховання доповнює етичне і національне виховання, формує наступніякості особи:

— знання героїчного минулого українського народу і його воїнства;

— відчуття пошани до військово-бойових традицій армії і флоту;

— відчуття гордості і преклоніння перед героями-українцями;

— почуття громадянського і конституційного обов'язку по захисту Української держави, його територіальній цілісності від ворогів;

— установка на соціально-корисну діяльність для зміцнення держави;

— прагнення стати кваліфікованим захисником, своєї Вітчизни.

5. Екологічне виховання

Екологічне виховання – виховання здатності сприйняття і правильного розуміння єдності природи і суспільства, розвиток екологічних поглядів івідчуттів, потреби і умінь охороняти природу. “Екос” (з грецьк.) означає житло, місцеперебування. Екологія — наука про закономірності взаємодії суспільства і навколишнього середовища, про шляхи і способи охорони природи. Екологічне виховання повинне ув'язуватися з організацією виховання і контролем стану здоров'я учнів.

Основне завдання екологічного виховання – формування правильної поведінки людини в умовах екологічної небезпеки. В процесі екологічного виховання школярі повинні бути навчені діям в складних умовах, застосовувати захисні або підручні засоби для ліквідації вогнищ забруднення, коли слід звернутися до лікаря за допомогою і як надати допомогу собі.Екологічне виховання в учбовому закладі — організація діяльності що вчаться по охороні навколишньої природи, наведенню ладу і чистоти на вулицях і в дворах.

6. Правове виховання

Правове виховання – організована дія на свідомість і відчуття людини з метою формування у нього правосвідомості, пошани конституційних норм і правопорядку, розвитку умінь, необхідних для виконання норм має рацію, законів і громадського обов'язку.

Критеріями правового виховання можуть бути:

— правові знання: знання Конституції України; знання має рацію і правопорядку; знання основних видів відповідальності; знання правил поведінки і внутрішнього розпорядку в навчальному закладі;

— правові відчуття: відчуття патріотизму і особистої відповідальності за правопорядок; відчуття нетерпимості до відступів від законів і правил; відчуття пошани до прав інших людей;

— правові уміння: уміння дотримувати і попереджати правопорушення; уміння дбайливе відноситися до державного майна, матеріальної бази учбового закладу.

7. Трудове виховання

Трудове виховання — складова частина виховання, направлена на виховання зацікавленого відношення до праці, психологічну і практичну підготовку підростаючого покоління до участі в створенні матеріальних і духовних цінностей.Праця — чинник розумового і фізичного розвитку, засіб пізнання світу; доцільна діяльність людини, направлена на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення потреб суспільства.

Завдання трудового виховання:

формування відповідального відношення до праці, до праці як потреби;

формування психологічної і практичної готовності трудитися;

— виховання умінь і навиків колективної і індивідуальної праці;

— прівиття інтересу до науки, техніки, культури, виявлення схильностей і здібностей;

— виховання свідомої дисципліни і дисциплінованості;