Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

“Недирективна ” модель управління

Функція управління повністю передається членам групи, яка стає “групою без керівника”. Насправді лідер існує, але грає “клінічну” роль. Без керівника група живе дуже динамічно, витрачаючи свої сили на свою організацію. Модель знаходить своє застосування в області формування навиків міжособистісних відносин в групах.

Немає “поганої” і “хорошої” моделей. Кожна з них має свої достоїнства і недоліки.

Директивна модель проста, оперативна. Керівникові не доводиться вдаватися до пояснень, він має можливість “сховатися” за своєю посадою. Відповідальність підлеглого обмежена виконуваним ним завданням. Дуже часто веде до пасивності або до лицемірства. Система припускає беззаперечне підпорядкування: у ній немає місця ініціативі, оскільки підлеглий повинен покорятися.

Кооперативна модель робить можливою участь всіх і вільний вираз індивідуальних думок. Вона припускає невелике число підлеглих і високу кваліфікацію кожного. При такому способі управління керівник краще знає, що думають його люди. Проте ця система вимагає досить багато часу, і тому вона непридатна, коли необхідне швидке ухвалення рішення. Крім того, участь всіх робить практично неможливим забезпечення секретності. Кооперативна модель вимагає від керівника організаторських здібностей і психічної врівноваженості.

Обидві моделі рівноцінні.Перевага одній залежатиме від: ступені терміновості, конфіденційності завдання, величини групи, особи керівника, розумових здібностей підлеглих.

Колективні думки і установки як чинники порушень

Життя в суспільстві сприяє стандартизації нашого сприйняття. Кожен з нас сприймає речі, як багато інших, як деякі інші, як ніхто інший.

Стереотипи

Наше сприйняття речей і людей залежить не тільки від думки і установки тих, хто нас оточує. Воно залежить також від поширених в суспільстві образів і ідей. Мова йде про стереотипах, тобто готових уявленнях, якими оперують без жодної об'єктивної підстави. Доведено, що всі ці стереотипи не мають під собою ніякої реальної підстави. Вони відповідають потребі людини в якомусь узагальненні і класифікації того, що він думає і відчуває. Цей тип сприйняття часто є причиною відсутності взаєморозуміння між людьми, що належать до різних культур.

Забобони

Забобон – є відчуття або реакція на людей або речі, передування всякому реальному досвіду і, таким чином, що не спирається на нього. Забобони - позитивні і негативні, сприятливі чи ні - є думкою, винесеною а priori. Великий вплив на думки людей можуть надавати етнічні, соціальні, вікові (треба мати певний вік, щоб бути керівником), статеві забобони.

Чутки

Чутки є “шумом”, новини - нерідко помилкові, поширювані неформальним способом. Люди, що поширюють їх, виражають свої побоювання, перебільшуючи те, чого вони бояться, або ж обнародують те, на що вони сподіваються, приймаючи свої мрії за реальність. Ідеальним грунтом для виникнення чуток є події, які можуть сприйматися громадською думкою як що представляють загрозу для безпеки людей (загроза безробіття, підвищення цін). Слух покликаний пояснювати і ослабляти емоційну напругу, яка може викликати неприємна ситуація. Для виникнення чуток необхідно, щоб дана подія була достатньо важливою, відбувалася в неспокійному контексті, була неясною і недоступною для перевірки. Те, що є насправді, не має більше значення.

Контрольні питання

1. Розкрийте роль спілкування у формуванні особи людини.

2. Які основні цілі і етапи спілкування?

3. Охарактеризуйте основні функції спілкування.

4. Які феномени можуть перешкоджати ефективному спілкуванню?

5. Які ви знаєте види і стратегії спілкування?

6. Якими чинниками визначаються відносини між людьми?

7. Дайте характеристику механізмів спілкування.

8. Назвіть прийоми підвищення ефективності спілкування.

9. Що називають групою? Які виділяють різновиди груп?

10. Що розуміють під груповою динамікою? Що пояснює цей процес?

11. З чим пов'язано виникнення групових норм і групових конфліктів?

12. Якими якостями повинен володіти керівник?

13. Дайте характеристику моделей управління. Назвіть їх достоїнства і недоліки. Яка модель, на вашу думку, найбільш ефективна?

Список літератури, що рекомендується

1. Варій М.Й. Психологія : навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ М.Й. Варій.-К.: Центр учбової літератури,2007.-288с.

2. Возрастная психология: детство, отрочество,юность: хрестоматия: учеб. пособ. для студ., обуч. по пед. спец./ Сост. и науч. ред.:В.С. Мухина, А.А. Хвостов.-5-е изд., испр.-М.: ACADEMIA,2005.-624 с.

3. Гойхман О.Я.Речевая коммуникация: учебник для студ. вузов, обуч. по спец. сервиса/ О.Я. Гойхман, Т.М. Надеина.-2-е изд., перераб. и доп.-М.: ИНФРА-М,2006.-272с.

4. Григорович Л.А.Педагогика и психология: учеб. пособие для студ. вузов/ Л.А. Григорович, Т.Д. Марцинковская.-М.: Гардарики,2006.-476с.

5. Загальна психологія: підручник для студ. вищих навч. закладів/ О.В. Скрипченко та ін.-К.: Либідь,2005.-464 с.

6. Копець Л.В. Психологія особистості: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ Л.В. Копець.-К.: ВД "Києво-Могилянська академія",2007.-460с.

7. Крайніков Е.В.Психологія розвитку: словник-довідник/ Е.В. Крайніков.-К.: Арістей,2004.-260с.

8. Лебедєва Н.Г.Психологія особистості: навч. посібник/ Н.Г. Лебедєва.-Алчевськ: ДонДТУ,2007.-159 с.

9. Лебедєва Н.Г. Психологія: навч. посібник[ для студ. вищих навч. закладів]/ Н.Г. Лебедєва, О.Т. Джурелюк, Д.О. Самойленко.-Алчевськ: ДонДТУ,2008.-269с.

10. Ложкін Г.В.Економічна психологія: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ Г.В. Ложкін, В.В. Спасєнніков.-2-ге вид., перероб. та доп.-К.: ВД "Професіонал",2006.-400 с.

11. Немов Р.С.Психология: Словарь-справочник: в 2-х ч. Ч.2/ Р.С. Немов.-М.: ВЛАДОС-ПРЕСС,2004.-352 с.

12. Общая психология: курс лекций для первой ступени пед. образования/ Сост. Е.И. Рогов.-М.: Владос,2004.-448с.

13. Овчарова Р.В.Практическая психология образования: учеб. пособие для студ. вузов, обуч. по напр. и спец. психологии/ Р.В. Овчарова.-2-е изд., стер.-М.: Academia,2005.-447с.

14. Орбан-Лембрик Л.Е.Соціальна психологія: у 2-х кн.: Кн.2:Соціальна психологія груп.Прикладна соціальна психологія: підручник для студ.вищих навч.закладів / Л.Е. Орбан-Лембрик.-К.: Либідь,2006.-560с.

15. Педагогічна майстерність : хрестоматія: навч. посібник для студ. вищих пед. навч. закладів/ за ред. І.А. Зязюна.-К.: Вища школа,2006.-608 с.

16. Соціальна педагогіка: підручник для студ. вищих навч. закладів/ за ред. А.Й. Капської.-3-є вид., перероб. і доп.-К.: Центр навчальної літератури,2006.-468 с.

17. Семенова А.В.Основи психології і педагогіки: навч. посібник/ А.В. Семенова, Р.С. Гурін, Т.Ю. Осипова.-К.: Знання,2006.-320 с.

18. Соснин В.А.Социальная психология: учебник для студ. учреждений сред. проф. образования/ В.А. Соснин, Е.А. Красникова.-М.: ФОРУМ-ИНФРА-М,2006.-335с.

19. Специальная педагогика: учеб. пособие для студ. пед. вузов/ [Л.И. Аксенова и др.]; под ред. Н.М. Назаровой.-5-е изд., стер.-М.: Academia,2006.-396с.