Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Системи оцінювання

Результати учбово-пізнавальної діяльності що вчаться виражаються в оцінках (характеристиках цінності, рівня або значення яких-небудь об'єктів або процесів).

Оцінка, як і контроль, має освітнє і виховне значення.

Оцінка учбово-пізнавальної діяльності виражається в оцінних думках і висновках педагога, які можуть бути зроблені в усній або письмовій формі. Кількісним виразом оцінки є відмітка. Об'єктивність і точність виставляння відміток при оцінці учбової діяльності що навчаються забезпечуються відповідними критеріями: 5 балів ставиться за знання в повному об'ємі вимог, що пред'являються програмою; 4 бали — за знання в об'ємі вимог програми з невеликими відхиленнями; 3 бали — за знання, які дозволяють працювати далі; 2 бали ставиться тоді, коли рівень знань не дозволяє студентові просуватися за програмою далі. У учбових закладах прийнята і така система оцінювання: відмінно, добре, задовільно, незадовільно, що відповідає цифровій відмітці.

Разом з системою балів для виявлення якості знань, умінь і навиків застосовується рейтингова система. Її суть полягає і тому, що учні отримують певну кількість балів за різні види робіт, які підсумовуються, і, таким чином, визначається рівень знань, умінь і навиків учнів. Рейтингові оцінки активізують учбову діяльність, сприяють творчій роботі, прояву ініціативи, викликають інтерес до навчання.

6. Засоби навчання

Засоби навчання — матеріальні об'єкти, предмети природи, а також штучно створені людиною, використовувані в учбовому процесі як носії учбової інформації і інструменту діяльності педагога і цілей навчання, виховання і розвитку, що вчаться для досягнення.

Класифікація засобів навчання

1. Натуральні об'єктивключають предмети дійсності для безпосереднього вивчення: зразки і колекції матеріалів, інструментів, деталей, рослин, чучела, мікропрепарати.

2. Зображення і відображення матеріальних об'єктів (оригіналів)– моделі, муляжі, макети, таблиці, ілюстративні матеріали, кінофільми, транспаранти, видео- і звукозаписи.

3. Засоби навчання, що представляють описи предметів і явищ умовними засобами (слова, знаки, графіки), – таблиці, схеми, графіки, діаграми, плани, карти, підручники.

4. Технічні засоби навчання (ТСО): проекційна і звуковідтворююча апаратура (діапроектори, графопроекторы, відеомагнітофони і ін.); тренажери, ЕОМ.

Характеристика засобів навчання

Натуральні об'єкти. До натуральних об'єктів відносять об'єкти живої і неживої природи, з якими учні знайомляться у вигляді демонстраційного або матеріалу, що роздається.

Учбові моделі, муляжі, макети. Моделі є учбово-наочною образотворчою допомогою, штучно відтворюючою натуральні об'єкти і що передають їх структуру, істотні властивості, зв'язки і відносини. Муляжами (макетами) - називається допомога, в якій натуральні об'єкти відтворюються з високим ступенем схожості.

Учбова таблиця (плакат, схема, графік) — площинний засіб навчання, що містить в наочній формі адаптовану наукову інформацію про об'єкти, що вивчаються, і явища, їх будову, властивості, прийоми і способи виконання дій і операцій.

Діапозитиви (слайди)— дають можливість змінювати послідовність демонстрації кадрів і проводити неповний показ серії, оскільки кожен кадр є інформативно цілісним.

Діафільми.Образотворчий матеріал цієї допомоги має структуру з певною послідовністю кадрів згідно закладеної методичної ідея.

Транспаранти.Можливість проектування транспарантів за допомогою графопроектора без затемнення є величезною перевагою цього виду допомоги.

Учбовий відеозапис – інтегрує засоби відображення інформації, раніше властиві окремим екранно-звуковим засобам: кіно, радіо, телебаченню, діафільмам, діапозитивам.

Для відтворення екранно-звукових технічних З необхідна проекційна апаратура:кінопроектори, діапроектори, графопроекторы, відеомагнітофони.

Учбові прилади, установки, інструменти для практичних робіт складають частину систем учбового устаткування. Устаткування підрозділяють на демонстраційне і лабораторне.

Тренажер — технічний засіб навчання, що дозволяє імітувати трудові (виробничі) умови в учбово-виробничому процесі.

Комп'ютер (ЕОМ)як ефективний технічний засіб навчання і контролю.

Контрольні питання

1. Що є методологічною основою процесу навчання? Обгрунтуйте відповідь.

2. Що є рушійною силою процесу навчання? Обгрунтуйте відповідь.

3. У чому полягає двосторонній характер процесу навчання?

4. Назвіть функції і структурні компоненти процесу навчання.

5. Які ви знаєте принципи навчання? Для чого необхідно знати принципи навчання?

6. Доведіть взаємозв'язок і взаємообумовленість принципів навчання.

7. Дайте визначення методу навчання. Які основні групи методів виділяють в педагогіці?

8. Дайте характеристику окремих методів навчання. У які групи вони входять?

9. Що називають формою організації навчання? Які функції вона виконує?

10. Назвіть основні форми організації учбової роботи.

11. Яке освітнє і виховне значення контролю знань?

12. Дайте характеристику функцій, принципів і методів контролю.

13. Назвіть особливості видів перевірки і оцінки знань, умінь і навиків тих, що навчаються.

14. Які ви знаєте засоби навчання? Дайте їх коротку характеристику.

Список літератури, що рекомендується

1 Варій М.Й. Психологія : навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ М.Й. Варій.-К.: Центр учбової літератури,2007.-288с.

2. Возрастная психология: детство, отрочество,юность: хрестоматия: учеб. пособ. для студ., обуч. по пед. спец./ Сост. и науч. ред.:В.С. Мухина, А.А. Хвостов.-5-е изд., испр.-М.: ACADEMIA,2005.-624 с.

3. Григорович Л.А.Педагогика и психология: учеб. пособие для студ. вузов/ Л.А. Григорович, Т.Д. Марцинковская.-М.: Гардарики,2006.-476с.

4. Захарова И.Г.Информационные технологии в образовании: учеб.пособ. для студ.высш. пед. учеб.заведений (ДПП.Ф.05"Педагогические технологии)/ И.Г. Захарова.-2-е изд., стер.-М.: Academia,2005.-190с.

5. Крайніков Е.В.Психологія розвитку: словник-довідник/ Е.В. Крайніков.-К.: Арістей,2004.-260с.

6. Латышина Д.И.История педагогики: история образования и педагогической мысли: учеб. пособие для студ. вузов, обуч. по спец. "Педагогика и психология", "Социальная педагогика" и "Педагогика"/ Д.И. Латышина.-М.: Гардарики,2006.-605с.

7. Любар О.О. Історія української школи і педагогіки: навч. посібник / О.О. Любар, М.Г. Стельмахович, Д.Т. Федоренко; за ред.О.О.Любара.-К.: Знання,2003.-452 с.

8. Овчарова Р.В.Практическая психология образования: учеб. пособие для студ. вузов, обуч. по напр. и спец. психологии/ Р.В. Овчарова.-2-е изд., стер.-М.: Academia,2005.-447с.

9. Педагогічна майстерність : хрестоматія: навч. посібник для студ. вищих пед. навч. закладів/ за ред. І.А. Зязюна.-К.: Вища школа,2006.-608 с.

10. Соціальна педагогіка: підручник для студ. вищих навч. закладів/ за ред. А.Й. Капської.-3-є вид., перероб. і доп.-К.: Центр навчальної літератури,2006.-468 с.

11. Семенова А.В.Основи психології і педагогіки: навч. посібник/ А.В. Семенова, Р.С. Гурін, Т.Ю. Осипова.-К.: Знання,2006.-320 с.

12. Специальная педагогика: учеб. пособие для студ. пед. вузов/ [Л.И. Аксенова и др.]; под ред. Н.М. Назаровой.-5-е изд., стер.-М.: Academia,2006.-396с.