Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Методи контролю

Методи контролю — це способи отримання зворотної інформації про зміст, характер і досягнення учбово-пізнавальної діяльності учнів, про ефективність роботи вчителя. Вони покликані визначити результативність учення і викладання на всіх етапах учбового процесу.

В даний час застосовуються наступні методи контролю знань, умінь і навиків: усний, індивідуальний, комбінований і фронтальний опити; перевірка письмових, графічних і практичних робіт; програмований, стандартизований (машинний і безмашинний) контроль; тестова перевірка.

Усний опит — найпоширеніший і ефективніший метод контролю знань, який застосовується при вивченні майже всіх предметів і на всіх етапах навчання. Суть його полягає в тому, що педагог в прямому контакті з тим, що відповідає виявляє рівень його знань шляхом різних форм опиту (фронтального, індивідуального або групового).

Індивідуальний опит передбачає грунтовну перевірку знань, умінь і навиків окремих учнів. Його недолік — пасивність решти навчаються. Тому в практику вводиться комбінований опит, коли один учень відповідає у дошки, а інші виконують або індивідуальні, або групові самостійні завдання.

Фронтальний опит дозволяє педагогові у відносно короткий термін перевірити знання у великої кількості учнів, що спонукає їх до високої активності; сприяє узагальненню і систематизації повторюваного матеріалу, що дуже важливе при переході до вивчення нового матеріалу.

Серед інших методів слід зазначити перевірку письмових і графічних робіт(поточних і контрольних). Письмові і контрольні роботи дозволяють ефективніше, об'єктивно і оперативно перевірити знання студентів і є корисною вправою, в процесі якої учень самостійно виконує індивідуальне завдання.

Суть програмованого опиту полягає в пред'явленні що всім навчається однакових (стандартних) вимог, тобто в ході такого опиту застосовуються однакові по кількості і складності контрольні завдання або питання. Для оцінювання знань використовуються кількісні характеристики.

Ефективним є тестовий опит і оцінка знань. Він служить для швидкого виявлення рівня засвоєння знань у великої кількості учнів. У педагогічній теорії і практиці виділяють тести досягнень (засвоєння знань) і тести інтелекту

Система перевірки знань, умінь і навиків

Першою ланкою в системі перевірки слід рахуватипопереднє виявлення рівня знань учнів. Здійснюється на початку навчального року, щоб визначити знання такими, що вчаться найважливіших (вузлових) елементів курсу попереднього навчального року.

Другою ланкою перевірки знань є їхпоточна перевірка в процесі засвоєння кожної теми, що вивчається. Забезпечує можливість діагностування засвоєння учнями лише окремих елементів учбової програми.

Третя ланка перевірки знань, умінь —повторна перевірка, яка, як і поточна, повинна бути тематичною. Паралельно з вивченням нового матеріалу повторюють вивчений раніше.

Четверта ланка в системі —періодична перевірка знань, умінь учнів по розділу або значній темі курсу. Проводиться діагностування якості засвоєння такими, що вчаться взаємозв'язків між структурними елементами учбового матеріалу, що вивчалися в різних частинах курсу.

П'ята ланка підсумкова перевірка і облік знань, умінь учнів, придбаних ними на всіх етапах дидактичного процесу. Проводиться в кінці чверті, семестру, навчального року.

Спеціальним виглядом єкомплексна перевірка (завершальна).Діагностується здатність учнів застосовувати отримані при вивченні різних учбових предметів знання, уміння для вирішення практичних завдань (дипломні проекти і роботи).

Будь-яка перевірка знань, умінь або навиків учнів повинна завершуватися оцінкою.