Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

5. Діагностика навчання

Діагностика — прояснення обставин протікання педагогічного процесу, визначення його результатів. Розрізняють діагностування навченості і навчання.Діагностування включає: контроль, перевірку, оцінювання, накопичення даних, їх аналіз, прогнозування подій.Контроль — виявлення, вимірювання і оцінювання знань, умінь учнів. Виявлення і вимірювання називаютьперевіркою;визначає рівень, якість навченої, об'єм учбової праці. Контроль містить в собі такожоцінювання(як процес) іоцінку(як результат) перевірки. У табелях, класних журналах оцінки фіксуються у виглядівідміток(умовних позначень).

Функції контролю

Контролююча функція полягає у виявленні стану знань, умінь і навиків як у окремих учнів, так і у всієї групи (класу) для визначення можливості подальшого просування у вивченні програмного матеріалу і в той же час служить засобом контролю ефективності як викладання, так і учення. Перевірочна функція в умовах підсумкового контролю (іспиту) має ще і оцінну частину, яка істотно ускладнює реалізацію даної функції у зв'язку з тим, що дуже складно об'єктивно оцінити відповіді учнів, про що ми поговоримо пізніше.

Повчальна функція вимагає такої організації перевірки знань, щоб її проведення було корисне для всієї групи. Вона сприяє самоконтролю (слухаючи відповіді своїх товаришів, кожен може зіставити свої знання із знаннями тих, що відповідають); активізує діяльність кожного члена групи (наприклад, учень бере участь в опиті, ставлячи додаткові питання); забезпечує закріплення погано засвоєного матеріалу і тому подібне

Виховуюча функція полягає в привчанні тих, що навчаються до систематичної учбової роботи, в їх дисциплінуванні, виробленні вольових зусиль, допомагає розібратися кожному в своїх знаннях і здібностях. На іспитах повинна виховуватися в першу чергу чесність (відповідь без шпаргалок); справедливо і об'єктивно виставлені оцінки також виховують учнів.

Організуюча функція починає діяти задовго до підсумкового контролю, з самого початку навчання, коли викладач дає установки і висуває вимоги, які будуть пред'явлені при тому або іншому виді контролю. Як засоби і форми, що реалізовують цю функцію, слід зазначити систему питань за програмним матеріалом, систему консультацій

Розвиваюча функція пов'язана з першими двома, оскільки при правильній організації контролю мають місце і розвиток мислення, і виховання вольових, етичних і інших якостей особи, тобто вона реалізується такими, що самими вчаться.

Методична функція здійснюється самим викладачем для подальшого вдосконалення курсу, корекції всього учбового процесу.

Принципи діагностування і контролю

Об'єктивність — полягає в науковообгрунтованому змісті завдань, діагностичних процедур, рівному відношенні педагога до всіх учнів, точному оцінюванні знань, умінь.

Систематичність — полягає в необхідності проведення діагностичного контролю на всіх етапах дидактичного процесу — від сприйняття знань і до їх практичного застосування.

Принцип наочності(гласності) — полягає в проведенні відкритих випробувань всіх учнів по одних і тих же критеріях, вимагає оголошення і мотивації оцінок.