Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Методи стимулювання учбової діяльності учнів

Методи стимулювання і мотивації учбово-пізнавальної діяльності підрозділяються на наступні підгрупи:

1.

Методи стимулювання і мотивації інтересу до учення

2.

Методи стимулювання і мотивації довга

і відповідальності в ученні

Методи формування пізнавальних інтересів у учнів:

1. Метод емоційного стимулювання.

2. Стимулюючий вплив змісту навчання.

3. Пізнавальні ігри.

4. Учбові дискусії.

5. Ситуації пізнавальної суперечки.

6. Стимулювання за допомогою аналізу життєвих ситуацій.

7. Створення ситуацій успіху в ученні.

Методи стимулювання довга і відповідальності в ученні:

1. Роз'яснення суспільної і особової значущості учення.

2. Пред'явлення вимог, привчання до виконання вимог.

3. Заохочення їх за добросовісне виконання своїх обов'язків.

4. Оперативний контроль за виконанням вимог.

5. Вказівки на недоліки, осуд для відповідального відношення до учення.

Методи контролю і самоконтролю в процесі навчання

Методи контролю і самоконтролю в процесі навчання підрозділяються на наступні підгрупи:

1.

Методи усного контролю

і самоконтролю

2.

Методи письмового контролю

і самоконтролю

3.

Методи лабораторно-практичного контролю

і самоконтролю

Методи усного контролю.Контроль здійснюється шляхом індивідуального і фронтального опиту.

Метод письмового контролю.В процесі навчання ці методи припускають проведення письмових контрольних робіт, творів, викладів, диктантів, письмових заліків.

Методи лабораторного контролю. Контрольні лабораторні роботи виконуються по фізиці, хімії і ін. предметам. У роботи включається перевірка умінь користуватися інструментами, вимірювальними приладами, вирішення експериментальних завдань.

Методи машинного контролю. Проводяться особливо по предметах природно-математичного циклу. Програми для контролю складаються, як правило, по методиці контрольних програмованих вправ. Відповіді набираються або цифрами, або у вигляді формул.

Методи самоконтролю. Вдосконалення контролю вимагає розвитку у навиків, що вчаться, самоконтролю за ступенем засвоєння учбового матеріалу, уміння самостійно знаходити допущені помилки, неточності, намічати способи усунення пропусків, що виявляються.

4. Форми організації учбової роботи

Зміст освіти, його мета і завдання, методи навчання реалізують в організаційних формах навчання. Форма – є спосіб існування будь-якого явища. У дидактиці форма(від латин. forma — зовнішність, пристрій) означає спосіб організації навчання.Форми навчання — це види організації взаємодії що вчаться в учбових групах, мікрогрупах, що окремих вчаться між собою і з викладачем в рамках того або іншого виду заняття (фронтальна, групова, індивідуальна, парна).Форма організації навчання- вид заняття, організація педагогічного процесу, якому властиві систематичність, постійність складу учасників, режим проведення, що історично склалася, стійка і логічно завершена.

Форми організації навчання сприяють реалізації функцій педагогічного процесу: повчальною, такою, що розвиває, виховує. Разом з цим, вони виконують і специфічні функції: інтеграційну, комунікативну, управлінську.Інтеграційна функція- полягає в тому, що завдяки формі організації навчання мети, зміст, методи і засоби навчання знаходять ознаки системності.Комунікативна функція- організація спілкування в учбовому процесі — від цієї функції перш за все залежить ступінь активності і характер спілкування що вчаться з педагогом і один з одним.Управлінська функція - означає, що форма організації навчання може розглядатися як засіб управління навчанням, вихованням, розвитком.

Існують різні класифікації форм організації навчання, що відрізняються по тому, які критерії лежать в їх основі: число учнів, місце навчання, тривалість занять, домінуюча функція, дидактична мета, вид діяльності.

По числу учнів виділяються масові, колективні, групові, мікрогрупові і індивідуальні форми навчання.По місцю навчання розрізняються шкільні і позашкільні форми (аудиторні і позааудиторні).По тривалості часу навчання розрізняють класичний урок (45 мін), спарене заняття (90 мін), спарене укорочене заняття (70 мін), уроки “без дзвінків” довільної тривалості.