Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Взаємозв'язок свідомої, підсвідомої і несвідомої в психіці людини

Поведінка людини визначається не тільки його свідомістю. У зоні свідомості відбивається мала частина сигналів, що приходять ззовні. Велика частина процесів, що протікають усередині, їм не усвідомлюється.

Серед неусвідомлених процесів виділяють: несвідоме і підсвідоме.

1. Несвідоме — таке психічне, яке ні за яких обставин не стає свідомим – інстинктивні, природжені реакції (реакція страху, переляку, уникнення небезпеки).

2. Підчвідоме. Сигнали, що потрапили в зону свідомості, використовуються людиною для усвідомленого управління своєю поведінкою, решта сприйнятих сигналів також використовується для регулювання процесів, але на підсвідомому рівні.Підсвідоме – уявлення, бажання, дії, які пішли зараз зі свідомості, але можуть повернутися в свідомість. Типові завдання чоловік вирішує підсвідомо за допомогоюавтоматизмов, вони розвантажують свідомість від рутинних операцій (читання, лист, ходьба, професійні навики).

6. Особливі стани психіки і свідомості людини

Массовідниє” стану – психічні стани певних общностей людей (мікрогруп, народів). Розглядаютьдва види таких станів: громадська думка, суспільний настрій. Психічні стани общностей характеризуються ознаками, не властивими станам окремих людей: массовидность; “заразливість” (здібність до розповсюдження); “ефект групи” (збільшення сили і значення станів спільності); тенденція до закріплення.

Сучасні психологи виділяють два періодичні стани психіки (свідомості), властиві людям: неспання (активна взаємодія людини із зовнішнім світом), сон(період відпочинку). Залежно від показників виділяють рівні неспання: спокійне неспання, активне неспання, крайній рівень напруги. Сон відноситься до так званих змінених станів свідомості, що повністю відрізують людину від фізичного і соціального оточення; сон – не просто відновний період для організму, він виконує багато психічних функцій.

Під медитацією розуміються змінений за бажанням індивіда особливий стан свідомості, пов'язаний з уповільненням діяльності мозку шляхом зосередження і концентрації уваги на якому-небудь об'єкті, а також техніка досягнення такого стану. В стані медитації суб'єкт отримує реальне задоволення із-за настання релаксації.

Гіпноз – це тимчасовий стан свідомості, пов'язаний із звуженням його об'єму і різким зосередженням на утриманні навіювання, із зміною індивідуального контролю і самосвідомості, а також техніка дії на індивідуума з метою звузити поле свідомості і підпорядкувати його контролю гіпнотизера, навіювання якого він виконуватиме.Аутогипноз викликається самонавіянням.

Біль– психічний стан, що виникає як результат надсильних або руйнівних дій на організм при загрозі його цілісності або існуванню, це симптом порушення нормального перебігу фізіологічних процесів. Зниження або усунення чутливості до болю називаєтьсяанальгезією.Досягається: за допомогою анальгетиків; шляхом концентрації уваги на об'єктах, не пов'язаних з джерелом болю; навіюванням, самонавіянням, гіпнозом; методами масажу; дією холоду або тепла.

Вера має два значення:1) особливий психічний стан, що виявляється в повному ухваленні індивідом до.–л. відомостей або явищ, що можуть визначати його вчинки і відносини;2) визнання чого-небудь істинним з рішучістю, що перевищує силу зовнішніх фактичних і формально-логічних доказів. Релігійна віра не залежить від реальності буття людини на фізичному світі, людина включає в образ миру існування позаматеріального миру.

Ейфорія - психічний стан, що виявляється в підвищеному радісному, веселому настрої, стан добросердя, безпечності, не відповідне об'єктивним обставинам.Дісфорія - протилежне ейфорії психічний стан, що виявляється в зниженому настрої з дратівливістю, озлобленістю, похмурістю, підвищеною чутливістю.

Контрольні питання

1. Що дає вивчення психології сучасному фахівцеві?

2. Виділіть і опишіть істотні віхи кожного з етапів становлення психології як науки.

3. Назвіть найбільш значні напрями психологічної науки. Які з них протилежні по своїх принципах?

4. Як ви уявляєте собі зв'язок психології і педагогіки? Що для цих наук є загальним і що особливим?

5. Які галузі психологічної науки ви знаєте?

6. Що дає дослідникові психіки людини проходження принципам детермінізму, єдності свідомості і діяльності, розвитку?

7. Чи існує універсальний метод психологічного пізнання?

8. Порівняйте вади і недоліки спостереження і експерименту. У чому відмінність між тестом і анкетою?

9. Які основні форми прояву психіки і їх різновиди?

10. Проаналізуйте взаємозв'язок свідомого, підсвідомого і несвідомого в психіці людини.

11. Які ви знаєте особливі стани психіки людини? Перерахуйте їх.

Список літератури, що рекомендується

1. Варій М.Й. Психологія : навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ М.Й. Варій.-К.: Центр учбової літератури,2007.-288с.

2. Григорович Л.А.Педагогика и психология: учеб. пособие для студ. вузов/ Л.А. Григорович, Т.Д. Марцинковская.-М.: Гардарики,2006.-476с.

3. Загальна психологія: підручник для студ. вищих навч. закладів/ О.В. Скрипченко та ін.-К.: Либідь,2005.-464 с.

4. Копець Л.В. Психологія особистості: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ Л.В. Копець.-К.: ВД "Києво-Могилянська академія",2007.-460с.

5. Крайніков Е.В.Психологія розвитку: словник-довідник/ Е.В. Крайніков.-К.: Арістей,2004.-260с.

6. Лебедєва Н.Г.Психологія особистості: навч. посібник/ Н.Г. Лебедєва.-Алчевськ: ДонДТУ,2007.-159 с.

7. Лебедєва Н.Г. Психологія: навч. посібник[ для студ. вищих навч. закладів]/ Н.Г. Лебедєва, О.Т. Джурелюк, Д.О. Самойленко.-Алчевськ: ДонДТУ,2008.-269с.

8. Ложкін Г.В.Економічна психологія: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ Г.В. Ложкін, В.В. Спасєнніков.-2-ге вид., перероб. та доп.-К.: ВД "Професіонал",2006.-400 с.

9. Немов Р.С.Психология: Словарь-справочник: в 2-х ч. Ч.2/ Р.С. Немов.-М.: ВЛАДОС-ПРЕСС,2004.-352 с.

10. Общая психология: курс лекций для первой ступени пед. образования/ Сост. Е.И. Рогов.-М.: Владос,2004.-448с.

11. Овчарова Р.В.Практическая психология образования: учеб. пособие для студ. вузов, обуч. по напр. и спец. психологии/ Р.В. Овчарова.-2-е изд., стер.-М.: Academia,2005.-447с.

12. Орбан-Лембрик Л.Е.Соціальна психологія: у 2-х кн.: Кн.2:Соціальна психологія груп.Прикладна соціальна психологія: підручник для студ.вищих навч.закладів / Л.Е. Орбан-Лембрик.-К.: Либідь,2006.-560с.

13. Пашукова Т.І.Практикум із загальної психології/ Т.І. Пашукова, А.І. Допіра, Г.В. Дьяконов.-2-ге вид., стер.-К.: Знання,2006.-204 с.

14. Роменець В.А.Історія психології. ХVII cтоліття. Епоха Просвітництва: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ В.А. Роменець.-К.: Либідь,2006.-1000с.

15. Роменець В.А.Історія психології. Стародавній світ. Середні віки. Відродження: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів/ В.А. Роменець.-К.: Либідь,2005.-916 с.

16. Семенова А.В.Основи психології і педагогіки: навч. посібник/ А.В. Семенова, Р.С. Гурін, Т.Ю. Осипова.-К.: Знання,2006.-320 с.