Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЖУРЕЛЮК / ПСИХОЛОГИЯ и педагогика / конспект лекций (Основы психологии и педагогики).doc
Скачиваний:
140
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Загальні властивості відчуттів

Пороги відчуттів – характеристика залежності між інтенсивністю відчуття і силою подразника.Нижній абсолютний поріг відчуття найменша сила подразника, при якій вперше виникає ледве помітне відчуття. Верхній абсолютний поріг відчуття найбільша сила подразника, при якій ще виникає відчуття даного вигляду. Поріг чутливості до розрізнення найменша надбавка до сили подразника, що діє, при якій виникає відмінність в силі відчуттів. Різницевий (диференціальний) поріг — найменша величина відмінностей між подразниками, коли вони ще відчуваються як різні.Часовий поріг — мінімальна тривалість дій подразника, необхідна для виникнення відчуттів.

Адаптація — пристосування чутливості до подразника, що постійно діє, що виявляється в пониженні або підвищенні порогів. Наприклад, коли людина входить в погано освітлену кімнату, спочатку не розрізняє предметів в ній, але після деякого часу перебування він починає помічати предмети. Це спостерігається у всіх видах чутливості, окрім больової.

Взаємодія відчуттів – зміна чутливості однієї системи аналізатора під впливом діяльності інший. Загальна закономірність взаємодії відчуттів: слабкі подразники в одній системі аналізатора підвищують чутливість іншої системи, сильні – знижують (слабкі смакові відчуття (кисле) підвищують зорову чутливість.

При взаємодії відчуттів наголошується синестезія – збудження виниклими відчуттями одного виду відчуттів іншого вигляду (під впливом звуків можуть виникнути колірні відчуття, колір може викликати відчуття холоду.

Контраст відчуттів — це зміна інтенсивності і якості відчуттів під впливом попереднього або супутнього подразника. Після холодного слабкий тепловий подразник здається гарячим. Відчуття кислого підвищує чутливість до солодкого.

Сприйняття

Сприйняття – психічний процес віддзеркалення предметів і явищ при їх безпосередній дії в даний момент на органи чуття; сприйняття дає цілісний образ предмету або явища.

Виділяють операції сприйняття: виявлення, розрізнення, ідентифікація, пізнання.Виявлення – на цій стадії суб'єкт може відповісти лише на просте питання, чи є стимул.Розрізнення — само сприйняття, формування перцептивного образу еталону.Ідентифікація ототожнення сприйманого об'єкту з образом, що зберігається в пам'яті.Пізнання включає віднесення об'єкту до певного класу об'єктів, що сприймалися раніше і витягання відповідного еталону з пам'яті.

Основні якості сприйняття

1. Вибірковість сприйняття має прояви: апперцепція і виділення фігури з фону.Апперцепція – залежність сприйняття від минулого досвіду.Виділення “фігури з фону” – виділення одних об'єктів в порівнянні з іншими (фігура – в центрі увазі, останнє – фон).

2. Свідомість сприйняття. Полягає в тому, що всяке сприймане явище ми осмислюємо з погляду наявних знань, накопиченого досвіду.

3. Ступінь узагальненості сприйняття – залежить від особливостей понять, що є у людини систем. Сприйняття може супроводжуватися словом (те, що сприймається, може бути назване).

4. Цілісність сприйняття полягає в тому, що в процесі сприйняття окремі елементи предмету зазвичай об'єднуються в ціле.

5. Константна сприйняття здатність зберігати відповідність образу відбиваному об'єкту.Ілюзії сприйняття – спотворення віддзеркалення дійсності при сприйнятті. Можуть викликатися фізичними причинами (ложка в стакані здається зламаною); фізіологічними (якщо натиснути на очне яблуко, то видимий предмет роздвоїться); психологічними (стріла з наконечниками, що розходяться, здається довшою, ніж з наконечниками, що сходяться, хоча обидві вони однакової довжини).