Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Увага! \^

Нині серед соціологів, політиків, державних їх. громадських діячів домінує ідея української нації як\ тасамперед соціально-політичної спільноти, члени якої пов'язанРЧ. ./єдиною територією, спільними економічними і політичними інтересами іх. усвідомлюють себе громадянами України незалежно від їх етнічної та релігійної приналежності, мови спілкування тощо. Те, що їх єднає, сьогодні є більш вагомим, ніж те, що їх розмежовувало в минулому: це - ідея побудови власної ./^ незалежної держави особливої соціальної спільноти - Українського народу. Таке положення закріплене у Конституції України,

Таким чином, соціологія займається аналізом суспільства як органічної соціальної системи, утвореної з спільнот, до яких належить і нація. Нація, в свою чергу, виступає великою етносоціальною спільнотою, члени якої свідомі своїх спільних політичних, культурних, господарських та інших інтересів.

* Національні інтереси - це вибіркована скерованість нації на збереження своєї самобутньої життєдіяльності та її розвиток в усіх сферах суспільного життя у гармонії із загальнолюдськими вартостями та ідеалами.

Свій концептуальний вираз національні інтереси знаходять в національній ідеї, зміст якої зумовлений історичними епохами у житті нації та їх істотними соціальними характеристиками. Щодо суті національної ідеї, то в ній відображення й осмислення реального стану національного розвитку доведене до обгрунтування основної мети - досягнення національної незалежності і здобуття держави. Національні інтереси і національна ідея виступають збудником волі до практичних дій, особливо в часи національного відродження. Суть національного відродження полягає в усвідомленням нацією себе як активного дійового суб'єкта історї та сучасного світу.

14.4. Національне відродження України та роль етносоціології в розбудові українського суспільства

Кожний народ має душевний устрій такий же усталенний. які його анатомічні здібності. З цього "душевного устрою" виникають почуття, його думки, вірування, мистецтво, а також різного роду установи, які регулюють його суспільне життя.

Г.Лебон

Проблема національного відродження виступає однією з центральних в етносоціології включно з соціологією нації. Це зумовлено тим, що нині український народ, будуючи свою державу, відроджує досвід мшгулого з метою перетворення національного організму в масово свідому націю. Цей процес здійснюється ступенево. Професор Празького університету М.Грох вважає, що він для низки центрально- і східноєвропейських країн (до яких належить й Україна)

пкгія лпгтьгч у тричттрчттгу мотеїть оенпшті фл-іч якої г нпступнтгмн _