Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

12.2. Сім'я як соціальний інститут і як мала соціальна група

II *Сім'я - соціальна система, яка має риси соціального інституту і малої || соціальної групи, первинної і основної клітини суспільства. Як соціальний інститут сім'я характеризується сукупністю соціальних норм, санкцій і зразків поведінки, які регламентують взаємні стосунки між подружжям, батьками, дітьми та іншими родичами.

Сім'ю як соціальний інститутми аналізуємо тоді, коли особливо важливо з'ясувати, наскільки спосіб життя сім'ї, її функціонування в певних межах відпо­відають чи не відповідають тим чи іншим сучасним потребам суспільства. Модель соціального інституту дуже важлива для прогнозування майбутніх змін сім'ї.

Основні соціологічні підходи до вивчення сім "і: інтеракціоністський - взаємодія членів сім'ї; інституціональний - аналіз сімейно-шлюбних відносин; структурно-функціональний - аналіз сім "ї як системи;еволюційний - єдина система підходів; ситуаційний - цінності сім "і.

Як мала соціальна група сім 'я є спільністю, яка утворюється на основі шлюбу або кровному родстві, члени якої пов'язані спільністю побуту, взаємодопомогою і взаємною моральною відповідальністю подружжя за здоров'я дітей та їх виховання.

При розгляді сім "(як соціального інституту вивчаються:

  • суспільна свідомість у сфері шлюбно-сімейних відносин, узагальнені характеристи­ки сімейної поведінки груп населення в різних економічних і культурних умовах, вшив суспільних потреб і характер відносин та спосіб життя сім "і;

  • причини та наслідки недостатньо високої ефективності функціонування інституту сім "їв тих чи інших умовах;

  • соціальний механізм зміцнення сімейних норм і цінностей;

  • ефективність реалізації інститутом сім і своїх основних функцій в різних ідеологічних, політичних, соціально-економічних і культурних умовах;

  • співвідношення зразкових сімейних норм і цінностей, а також реальної поведін­ки членів сім "і тощо.

При аналізі сім'ї як малої соціальної групи доцільно виділяти три основних типи характеристик:

У характеристика групи в цілому: цілі та завдання сімейної групи, склад і структу­ра сім "і, соціально-демографічний склад сім "і, групова згуртованість, групова діяльність і характер групової взаємодії сімейної групи, структура влади, комунікації в сім "і тощо;

  • характеристика зв 'язків і відносин сімейної групи з більш широкими суспільними системами в межах соціальної структури суспільства. Тут насамперед слід виділити функції сім "і щодо суспільства;

  • цілі, завдання і функції стосовно індивіда, групова регуляція поведінки та взає­модії індивідів у сім'ї груповий контроль, групові санкції тощо, сімейні цінності, норми та зразки поведінки, включення індивіда в сім 'ю, його задоволеність перебуванням у сім'ї, її функціональними вимогами та ін.

* Отже, сім'я як соціальний інститут вивчається иамакрорівні, а як мала соціальна група - на мікрорівні. Парадигма соціального інституту зорієнтована в основному на зовнішні зв 'язки сім'ї, а парадигма малої соціальної групи - на внутрішні зв 'язки. Поєднання цих підходів сприятиме глибшому аналізу сім'ї як соціальної системи. Досліджуючи шлюбно-сімейні відносини, соціологія сім'ї використовує такі категорії: умови та спосіб життя, структура сім 'ї, спосіб мислення (сімейна ідеологія), етапи життєвого циклу сім ї.

Умови життя сім'ї- це сукупність факторівмакросередовища (загальні соціальні умови) і мікросередовища (найближче соціальне оточення).

У процесі аналізу специфіки функціонування сім'ї враховують, зокрема, такі фактори макросередовища.

  • соціально-економічні;

  • соціально-політичні;

  • соціально-культурні;

  • пов 'язані з розподілом населення за демографічною, етнічною, професійною, освітньою і соціально-груповими ознаками;

  • екологічні.

Конкретішми щшкщ>истішяьтмікросередовииш, в якому функціонує сім'я, є:

^ступінь урбанізосаності розселення сім "і (тип населеного пункту — місто, село, чисельність мешканців тощо);

^можлива зайнятість населення (тип підприємства, рівень необхідної кваїіфікації і освіти

працівників, використання переважно чоловічої чи жіночої праці та ін.); ^демографічна структура середовища розселення: ^етнічні характеристики середовища розселення; ^кількісні й якісні характеристики сфери обслуговування;

^кількісні та якісні характеристики культурних установ, спортивних та фізкультурних споруд; •^наявність установ охорони здоров 'я. Фактори мікросередовища вплігвають на умови життєдіяльності сім'ї у межах її домогосподарства. Тіш останнього визначається через такі характеристики:

  • склад і родинна (кревна) структура сім'ї;

  • характеристика помешкання (площа, кількість кімнат, наявність побутових зручностей тощо);

  • предмети побутового та культурного призначення, присадибної ділянки.

*Під структурою сім'ї розуміють сукупність відносин між її членами, включаючи, крім родинних, систему духовних, моральних відносин, у тому числі відносин влади, авторитету та ін.

Виділяють так звану авторитарну структуру і у зв'язку з цим авторитарні сім "ї, які характеризуються жорстким підкоренням дружини - чоловікові, а дітей - батькам. Демократичні сім'ї рунтуються на розподілі ролей згідно не з традиціями, а з особистісними якостями і здібностями подружжя, на рівній участі кожного з них у прийнятті рішень, добровільному розподілі обов'язків у вихованні дітей тощо. Важливу роль у сучасних сімейно-шлюбних відносинах відіграють правові відносини, які регламентують закріплені в юридичних

нормах взаємні права й обов'язки подружжя, батьків і дітей один до одного.

Сімейний кодекс України акцентує увагу на право особистої власності дружини і чоловіка, сумісної власності подружжя, на права і обов'язки матері, батька і дитини, інших членів сім'ї і родичів.

Важливим зрізом структури сім'ї є структура комунікації, при вивченні якої найбільш вагомим вважається встановлення міжособистісних каналів кому­нікації і характеру їх функціонування. Структура комунікації суттєво впливає на всі сторони функціонування сім'ї, оскільки характер питань, що обговорюються, культура та інтенсивність духовного спілкування між подружжям як на стадії формування сім'ї, так і на більш пізніх етапах сімейно-шлюбних відносин багато в чому впливають на згуртованість сімейної групи і задоволеність шлюбом, адекватна структура комунікацій між батьками і дітьми є важливою передумовою успішного виконання сім'єю її виховних функцій.

Існує також рольова структура сій "і. Вона пов' язана з виконанням кожним членом сім'ї певних ролей, а також із системою їх рольових сподівань. Така структура характеризує систему взаємодій і відносин членів сім'ї відповідно до традицій та звичаїв, що існують у суспільстві в цілому, найближчому соціаль­ному оточенні і закріплених в особистісному досвіді членів сім'ї.

Основні ролі індивіда-члена сім і.щодо суспільства в цілому(роль члена суспільства), виробничої діяльності індивіда (роль виробникарза його несрормачьнісми контактами з друзями, знайомими, сусідами (роль товариша);за контактами з родичами (сімейна роль).

Увага!

У вивченні сімейно-шлюбних відносин доцільно конкретизувати роль членів сім'ї і розглядати їх зв'язок з іншими, позасімейними ролями. —~~

Традиційна роль, коли жінка вела домашні справи, господарство, народжувала і виховувала дітей, а чоловік був хазяїном, часто одноосібним власником майна і забезпечував економічну самостійність сім'ї, змінилась. Нині переважна більшість жінок в одних регіонах і значна частина в інших бере участь у виробничій діяльності, економічному забезпеченій сім'ї на рівних правах, вирішує загальносімейні питання. Це вплинуло на функціонування сім'ї, на особливості сімейно-шлюбних відносин, сприяло звільненню і розвиткові особистості жінки-матері, рівності подружжя.

Сім'я проходить ряд етили/е, послідовність яких складається у сімейний, або життєвий цикл сім'ї. Виділяють різна кількість фаз цього циклу:

утворення сім "і - вступ у перший шлюб;

0 початок дітонародження - народження першої дитини;

  • завершення дітонародження - народження останньої дитини;

  • "порожнє гніздо " - вступ у шлюб і виділення із сім'ї останньої дитини;

  • припинення існування сім ї - смерть одного із подружжя.

На кожному етапі сім'я має специфічні соціальні та економічні характеристики. Життєвий цикл сім'ї, який іноді називають моделлю сім'ї, або моделлю розвитку сім'ї, досліджується за шкалою віку подружжя (або одного з них) чи віку сім'ї, під