Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Соціологія.doc
Скачиваний:
3356
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

7] Запитання для роздумів, самоперевірки, повторення

  1. У чому виявляються особливості соціологічного вивчення людини?

  2. Як взаємодіють біопсихологічні та соціальні детермінанти процесу формування особистості ?

  3. Як співвідноситься індивідуальне і соціальне в людині?

  4. Як відбувається соціалізація особистості?

  5. Що таке соціальна адаптація та інтеріоризація як складові процесу соціалізації?

  6. Що відбувається в результаті інтеріоризації?

  7. Як взаємозв'язані соціальний статус і соціальні ролі особистості?

  8. Як емпірично визначити соціальну позицію індивіда?

  9. Якими є причини рольового конфлікту особистості?

  1. Якими є основні елементи соціальної структури особистості?

  2. Що є джерелом активності особистості?

  3. Якою є роль ціннісних орієнтацій у діяльності особистості?

  4. Щотаке спрямованість особистості?

  5. Що таке культура особистості?

  6. Що обмежує свободу людини?

  7. Як називається поведінка, що відхиляється від прийнятих у суспільстві ціннісно-нормативних стандартів?

  1. Якими є різновиди девіантної поведінки?

  2. У чому різниця між базисним та реальним типом особистості?

  3. З якою метою здійснюється соціально-психологічна діагностика властивостей особистості?

  4. У чому полягають особливості тестування як методу соціально-психологічної діагностики?

  5. Які вимоги висуває сучасне суспільство до структури властивостей особистості?

  6. У чому особливості взаємодії людини з глобалізованим суспільством?

Тема 6 економічна соціологія

В умовах проведення економічних реформ вивчення економічної соціології становить нагальну потребу для спеціаліста будь-якого профілю Як спеціальна галузь соціології вона грунтується на інтеграції соціологічного ії економічного підходів, що габезпечує визначення соціально! спрямованості і розвитку економіки, взаємовплив еконо­мічних і соціальних відносин, дозволяє

вишукати шляхи ефективного управління людським ускладнення економічного життя, виробити оптимальні економічною і соціальними сферами.

ш

ш

фактором в умовах взаємовідносини між

ГЦ План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

  1. Виникнення і розвиток економічної соціології, її суть і зміст.

  2. Соціологія економічної і соціальної сфер.

  3. Основні наукові напрями економічної соціології.

  4. Місце економічної культури в економічній соціології.

  5. Взаємозв'язок економічної соціології з іншими науками.

6.1. Виникнення і розвиток економічної соціології, її суть і

зміст

Економічна соціологія являє собою міждисциплінарний науковий напрям, який інтегрує соціологію і економіку, вивчає дії економічних законів, закономірності розвитку економічних і соціальних відносин, життєдіяльність людей.

Увага ! "**^ччч^

економічної соціології як наукового напряму відбулось У^""""^^^»- США в середині 60-х років XX от. ^-^""^"^

Виникнення економічної соціології зумовлене соціальною потребою створення спеціального знання соціальних явищ і процесів, нагромадження спеціальних

наукових ідей, концепцій, фактів і факторів, а також вироблення нових методів соціологічних досліджень. Основою її появи стали потреби у пошуку шляхів ефективного управління людським фактором в умовах науково-технічного прогресу, розширення масштабів виробництва, ускладнення економічних зв'язків і загострення соціальних суперечностей.

Важливим фактором становлення економічної соціології став процес соціологізації економічної науки, який охопив мотивацію економічної поведінки, співвідношення свободи і регламентованості в економіці, відносини людини і держави, бізнес та менеджмент, соціальні інститути—політику, власність, сім 'ю та ін., а також підвищив їх роль в економічному житті. Передумовами визначення цього напряму стали дослідження М.Вебера і Т.Веблена, які розробили теорію соціальних інститутів та їх ролей у регулюванні економіки.

Особливу роль у становленні економічної соціології відіїрав розвиток емпіричних соціологічних досліджень, зокрема дослідження промислової соціології, теорії соціальної стратифікації і мобільності, соціології організації тощо. На становлення економічної соціології особливий вплив мали дослідження упрааління людським фактором, які грунтувались на людських відносинах.

Економічну соціологію також пов'язують із струкгурно-функціональним напрямом соціології, який розробили Г.Парсонс, Н.Смелзер, КДевіста ін. Цей напрям охоплював також такі елементи, як бізнес, ринок, адміністрація, конкуренція, інфляція тощо. Дослідження цього напряму грунтувались на соціологічних методах і підходах, на соціологічному аналізі зв'язків економіки і суспільства.

І& Отже, виникнення еконшічної соціології було підготовлене багатьма концепціями соціологічних теорій, зокрема теорій соціальної дії, обміну, ролей, а також конкретними соціологічними дослідженнями. Засновники економічної соціології визначили емпіричні об'єкти і предмети конкретних досліджень. До емпіричних об'єктів належать соціальні аспекти економічних інститутів: Фринок, Фгроші, ^підприємства, Фвласність.атакож Асоціальні аспекти різних еконоліїчних систем, соціальних груп, політичних інститутів, як учасників економічного життя суспільства та ін. Предметом дослідження є міжгрупові відносини, поведінка, конфлікти у ринковій економіці, соціальні функції і процеси.

Економічну соціологію спочатку розглядали як науку про взаємозв'язки економічної та неекономічної сфер суспільного життя. До економічної сфері відно­сили ^виробництво, ^розподіл, ^>облік і ^споживання, а до неекономічної — ^політику, ^культуру, ^етпос і ^стратифікацію.

Дослідження економічної соціології спрямовувалися на: Аповедінку споживачів товарів; Асоціальні ролі у дефіцитній економіїр;

Аповедінку і стимулювання діяльності господарських керівників; Аставлення до економічних рефюрм;

  • вплив соціальних та культурних факторів на розвиток економіки;

  • систему цінностей людей.

Важливе місце займали дослідження на стику економіки і соціології, зокрема трудової мобільності - плинності, міграції, міжгалузевих переміщень, ставлення молоді до праці і до професії, соціальних проблем міста і села, бюджету часу тощо.

Виникнення економічної соціології пов'язують із зростанням ролі людського фактора у розвитку суспільства, як колективного суб'єкта суспільного життя, що має соціальну, демографічну, економічну і політичну структуру та функції, що забезпечують розвиток суспільства.

Предметом економічної соціології с:

закономірності взаємодії економічної і соціальної сфери суспільного життя;

► соціальний механізм взаємозв язку економічного і соціального розвитку;

► соціально-економічпі відносини;

► розвиток економіки як соціального процесу тощо.

На розвиток економічної соціології суттєво вплинув науково-технічний прогрес, який виявляється у широкому спектрі тенденцій, зокрема у зростанні технічної озброєності і спеціалізації суспільної праці, що зумовлює зміну ролі людини у системі "природа— суспільство". Підвищення технічної озброєності праці дозволило людині приводити у дію все більшу масу технічних засобів, енергетичних потужностей, сировини і матеріалів. Набуває більшого значення інтенсифікація виробництва, економне витрачання матеріальних ресурсів, вдосконалення технології тощо. Управління людським фактором також вимагає змін. Його вдосконалення пов'язане з поліпшенням контролю і особливо самоконтролю, який би грунтувався на професійній совісті, трудовій і особистій гідності. Кращих успіхів досягають гі спільності, які мають розвинуте почуття власної гідності, честі і самоповаги, соціальні якості працівників. Вони змінюються під впливом різних факторів: 'політичних, 'економічних, 'культурних і 'пегехологічних.

Важливим фактором соціально-економічного розвитку суспільства є зростання рівня освіти і культури. Сучасна молодь вступає у трудове життя з вищим рівнем загальної і професійної підготовки. Освічені, культурні і кваліфіковані працівники значно активніші у праці і житті. Зростання культури й інформативності, розширення потреб та інтересів посилили прагнення працівників до більшої самостійності, підвищили цінність творчих елементів праці.

Водночас виникли різні особисті стратегії поведінки у праці і одержанні доходів. Одні прагнуть одержувати максимально високі доходи будь-яким чином. Інші задовольняються одержанням фіктивних доходів при мінімальних затратах праці. Більшість працівників обирає стратегію цінностей, критеріями яких є доход та вільний від роботи час. Історичний досвід свідчить, що поведінка людини значною мірою визначається суспільними відносинами, а її регулювання здійснюється соціальною політикою і господарським механізмом.

Економічна соціологія досліджує закономірності економічного життя (економічні відносини та процеси) суспільства. Розвиток економіки при цьому описується як соціальний процес.

Т. Зааіавська, Р. Ривкіна