Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Палий.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
424.45 Кб
Скачать

]Варіант 1 1.Поясніть, чому менеджмент – це наука, практика і мистецтво управління. 2.Дайте характеристику законів та закономірностей менеджменту 3.Ф.У.Тейлор – засновник наукового управління.

1.Що слід розуміти під терміном "управління" і де пере­важно він застосовується? а) Термін "управління" є синонімом терміну "менеджмент", але переважно він застосовується до різних видів людської діяльності. б) Термін "управління" не є синонімом терміну "менеджмент" і застосовується тільки до діяльності людей у сфері економіки. в) Термін "управління" застосовується переважно до діяльності людей у сфері економіки. г) Термін "управління" застосовується при визначенні системи заходів щодо координації діяльності людей. 2.Що слід розуміти під терміном "менеджмент"? А)Термін "менеджмент" походить від англійського "mаnаgе" і означає керувати, управляти, завідувати, стояти на чолі Б)Термін "менеджмент" означає керувати якоюсь системою В)Під терміном "менеджмент" розуміють управління якоюсь економічною системою Г)Під терміном "менеджмент" розуміють завідувати та керувати якоюсь системою 3.Що слід розуміти під терміном управління? А)Здійснення цілеспрямованого впливу на певний об'єкт з метою змінити його стан або поведінку у зв'язку зі зміною обставин Б)Робота, що пов'язана з переробкою інформації В)Керівництво людьми Г)Керівництво людьми і технікою 4. Про який з принципів менеджменту йде мова? Всі види діяльності на підприємстві повинні бути так виявлені і структуровані, щоб сприяти досягненню поставлених задач. а)      Принцип діапазону управління б)      Принцип розподілу праці в)      Скалярний принцип г)      Принцип відповідності повноважень і відповідальності 5. Принципи менеджменту визначають: а) способи діяльності членів організації; б) правила взаємодії між членами організації; в) норми управлінської діяльності; г) стосунки, відповідно до яких повинна створюватися, функціонувати і розвиватись система управління.

6. Працівник отримує розпорядження і звітує тільки перед одним безпосереднім керівником – це принцип: а) підпорядкованості інтересів; б) єдності дій; в) єдиновладдя; г) скалярного ланцюга. 7. Початком визнання управління наукою і самостійною сферою досліджень є: а) публікація Ф. Тейлором книги “Принципи наукового управління”; б) експерименти Р. Оуена щодо мотивації колективної праці; в) публікація книги Н. Макіавеллі “Правитель”; г) відкриття клинопису. 8. На початку формування менеджменту як науки було створено 5 наукових шкіл, якої з перелічених нижче не існувало? а) систематична школа; б) школа наукового управління; в) школа людських стосунків; г) поведінкова школа; д) школа науки управління; е) адміністративна школа. 9. Створення наукового фундаменту, що замінює собою старі, традиційні методи виконання роботи на ретельне наукове дослідження кожного її елементу – це одне з основних положень школи: а) науки управління; б) адміністративної; в) наукового управління; г) поведінкової. 10. Діють на основі єдиновладдя, відповідають за стан і розвиток організації чи її підрозділів____________менеджери: а) лінійні; б) функціональні; в) операційні; г) фінансові. 11. До лінійних менеджерів не належать: а) начальник відділу реклами; б) директор підприємства; в) начальник складальної дільниці; г) начальник цеху штампування.

12.Ким є менеджер? а). Менеджер - це професійний керівник, який добре орієнтується в ринкових відносинах. б) Менеджер - це керівник трудового колективу. в) Менеджер - це керівник, який добре знає економіку. г) Менеджер - це організатор колективу.

Варіант 2

1. Поясніть зміст суті і складових менеджменту. 2.Г.Форд і розробка ним організаційно-технічних принципів управління організацією. 3. Вкажіть особливості та основні риси японського менеджменту.

1.Що є об'єктом вивчення менеджменту? А)Організації та процеси, які в них здійснюються Б)Окремі підрозділи організацій В)Фінансові процеси Г)Матеріальні процеси 2.Що таке управління як наука? а) Управління - це складний процес, який включає цілеспрямований вплив на об'єкти, системи з метою збереження їхньої сталості або переводу з одного стану в інший з метою досягнення певних цілей. б) Управління - це соціальний процес, який включає цілеспрямо­ваний вплив на керовану систему. в) Управління - це економічний процес, який передбачає вплив на керовані об'єкти. г) Управління - це система заходів щодо координації діяльності людей. 3. Під терміном "менеджмент" розуміють: а) Управління якоюсь соціально-економічною системою (під­приємством). б) Керування якоюсь системою. в) Управляти чим-небудь. г) Постійно контролювати діяльність персоналу в організації. 4. Природний порядок в організації, що має керуючий центр, - це принцип: а) централізації; б) справедливості; в) підпорядкованості інтересів; г) корпоративного духу. 5. Встановлених правил слід дотримуватися на всіх рівнях скалярного ланцюга – це принцип: а) справедливості; б) підпорядкованості інтересів; в) скалярного ланцюга; г) централізації.

6.На чому базуються принципи менеджменту? А)На законах розвитку суспільства і закономірностях управління Б)На законах, які діють в Україні В)На положеннях про підрозділи організацій Г)На підзаконних актах 7. Школа управління, що прагне використовувати у науці управління методи й інструментарій точних наук, - це: а) раціоналістична школа; б) школа кількісного підходу до управління; в) адміністративна школа; г) школа наукового управління. 8. Підхід до науки управління з точки зору кількісних методів виник: а) в 50-ті роки XX століття; б) в 20-ті роки XX століття; в) у 70-ті роки XX століття; г) у 80-ті роки XX століття. 9. Які слова написані на могильній плиті Ф. Тейлора в Філадельфії а) засновник наукового менеджменту; б) батько наукового менеджменту; в) великий управлінець; г) тут схоронений великий управлінець?

10.Хто застосовує принципи менеджменту в організації? а). Менеджмент усіх рівнів та спеціалісти. б) Менеджмент вищої ланки управління. в) Менеджмент середньої ланки управління. г). Всі відповіді правильні. 11. Менеджер це: а) керівник або управляючий, який має спеціальну освіту, займає постійну посаду і має повноваження в галузі прийняття рішень по конкретних видах діяльності організації в ринкових умовах; б) людина, яка виконує керуючі функції організації, несе повну відповідальність за діяльність організації; в) керівник, який реалізує всі функції підприємства і виконує всі принципи виробництва; г) керівник, який виконує різні операції і процедури на підприємстві. 12. Основні функції, які виконує менеджер в організації: а) планування, організації, мотивація і контроль; б) ієрархічну, технічну, професійну, посадову; в) стратегічне планування, ефективна мотивація, всебічний контроль; г) за функціональним розподілом та за місцем у системі управління.

Варіант 3

1 Розкрити сутність та значення цілей менеджменту. 2. Основні положення системи управління Ф.У.Тейлора. 3.Порівняльна характеристика японської та американської моделей.

1.Менеджмент. Яке з наведених нижче визначень Ви вважаєте найбільш оптимальним? а ) Цілеспрямована дія керуючої системи на групу працівників або на окремих виконавців для виконання поставлених завдань з метою досягнення певних цілей. б ). Влада та органи управління системами. в ) Цілеспрямований вплив на об'єкти управління. г ) Органи управління. 2. Структура управління це: а) визнання законів і закономірностей, розробка принципів, функцій, форм і методів цілеспрямованої діяльності людей у процесі управління підприємством; б) особливі види діяльності людей у процесі життєдіяльності суспільства та управління ним; в) склад і підпорядкованість різних ланок і ступенів управління, що функціонують для досягнення певної мети; г) форма реалізації взаємодії і розвитку відносин управління, відображених в першу чергу в законах і принципах управління, а також в цілях, функціях, структурі, методах, процесі і механізмі. 3. Менеджмент це: а) наука, мистецтво, практика, інтеграційний процес; б) організаційна і технологічна система управління; в) сукупність об’єкта та суб’єкта системи управління; г) забезпечення прибутковості або доходності організації. 4.Що слід розуміти під принципами менеджменту? А)Правила, вихідні положення і норми поведінки, якими керуються органи управління в процесі управління системами Б)Вихідні положення, за допомогою яких вирішуються виробничі завдання В)Норми поведінки людей в процесі виконання своїх функцій Г)Положення про діяльність органів управління 5.Що передбачають принципи менеджменту? А)Тимчасові і територіальні аспекти процесів управління, а також мати правове оформлення Б)Територіальні аспекти управління В)Стан та розвиток системи управління Г)Територіальні аспекти процесів управління

6.Що передбачають принципи оптимального поєднання централізації і децентралізації в управлінні системами? А)Раціональне використання єдиноначальності і колегіальності в управлінні системами для досягнення певних цілей Б)Вироблення колегіального вирішення певних проблем В)Застосування різноманітних правил в управлінні Г)Оптимальне використання єдиноначальності в управлінні 7."Батьком" школи наукового управління вважаються: а)Ф.Тейлор б)А Файоль в)Е.Мейо г)М.Фоллет 8.Важливим внеском "школи наукового управління" у практику управління було: А)Систематичне використання засобів стимулювання праці з метою зацікавлення персоналом у підвищенні його продуктивності праці Б)Створення універсальних принципів управління В)Перенесення центру уваги в управлінні з виконання завдань на стосунки між людьми Г)Застосування в управлінні математики, статистики тощо 9.Адміністративна (Класична) школа управління отримала свій розвиток у: А)1920-1950 рр. Б)1885-1920 рр. В)1930-1950 рр. Г)1950-1988 рр. 10. За функціональним розподілом та за місцем у системі управління менеджери поділяються на наступні типи: а) менеджери низової, середньої, вищої ланок; б) лінійний менеджер, функціональний менеджер в) менеджери по плануванню та організації; г) менеджери аналітичні і конструктивні. 11. Залежно від ієрархічних рівнів управління менеджерів поділяють на: а) аналітичних і конструктивних; б) низового, середнього та вищого рівнів; в) лінійних і функціональних; г) планування, організації, мотивації і контролю. 12. Менеджер низового рівня менеджменту забезпечує: а) виконання оперативних завдань; б) розробляє тактику, забезпечує реалізацію стратегії; в) ставить цілі і розробляє стратегію; г) виконує всі перелічені функції.

Варіант 4

  1. Менеджмент — специфічна сфера людської діяльності.

  2. Г.Гант, Ф. і Л. Гілберт, їх роль в розвитку науки менеджменту.

  3. Визначте основні аспекти формування та особливості американського менеджменту.

1. Менеджмент це:

а) процес управління через конкретний механізм;

б) інтеграційний процес;

в) сукупність організаційної, економічної і соціальної системи;

г) забезпечення прибутковості або доходності організації.

2. Менеджмент, як наука, це:

а) спосіб, за допомогою якого організація одержує оптимальний прибуток;

б) самостійна галузь знань, яка має свій предмет, свої специфічні проблеми, методи і способи їх вирішення;

в) певна соціальна категорія професійно підготовлених управляючих-менеджерів, робота яких полягає в організації і керівництві зусиллями всього персоналу для досягнення цілей;

г) спосіб спілкування з людьми.

3. Менеджмент як люди, що управляють організацією, це:

а) спосіб, за допомогою якого організація одержує оптимальний прибуток;

б) самостійна галузь знань, яка має свій предмет, свої специфічні проблеми, методи і способи їх вирішення;

в) певна соціальна категорія професійно підготовлених управляючих менеджерів, робота яких полягає в організації і керівництві зусиллями всього персоналу для досягнення цілей;

г) спосіб спілкування з людьми.

4.Зведення правил, норм поведінки, установок, які створюються людьми і якими керуються органи управління та окремі працівники відноситься до: А)Принципів менеджменту Б)Економічних законів В)Методів менеджменту Г)Законів управління 5.Що мається на увазі під поняттям "основні принципи менеджменту"? А)Правила, вихідні положення і норми поведінки, якими керуються органи управління в процесі управління системами Б)Норми поведінки людей в процесі виконання своїх функцій В)Вихідні положення, за допомогою яких вирішуються виробничі завдання Г)Об'єктивно діючі закономірності розвитку суспільства та організації 6.Як слід розуміти термін "принцип"? А)Начало, основа поведінки, основне правило Б)Основні завдання В)Основні функції Г)Основні методи впливу на людей 7. Які слова написані на могильній плиті Ф. Тейлора в Філадельфії а) засновник наукового менеджменту; б) батько наукового менеджменту; в) великий управлінець; г) тут схоронений великий управлінець?

8. Засновниками школи людських стосунків вважаються: А)М. Фоллет та Е. Мейо Б)М. Фоллет та А.Файоль В)А. Файоль та Г. Гант Г)Ф. Тейлор та А. Файоль 9. Фахівці в галузі менеджменту вважають, що управління існує: А)З того часу, коли з'явилися перші організації Б)З того часу, коли з'явилися гроші В)З того часу, коли утворилася Київська Русь Г)З того часу, коли виникла потреба у розподілі функцій управління 10. Менеджер вищої ланки менеджменту забезпечує: а) виконання оперативних завдань; б) розробляє тактику, забезпечує реалізацію стратегії; в) ставить цілі і розробляє стратегію; г) виконує всі перелічені функції. 11. Які три групи ключових ролей виконують менеджери організації: а) комунікаційні, контролюючі, організаційні; б) інформаційні, прийняття рішень, міжособові; в) інформаційні, прийняття рішень, комунікаційні, контролюючі; г) по плануванню, організації, контролю. 12. Хто з перших класиків наукового менеджменту розглянув якості, якими повинні володіти менеджери: а) А.Файоль, Г.Емерсон; б) М.П.Фолетт; в) Е.Мейо, Ф.Тейлор; г) Ф.Тейлор, А.Файоль.

Варіант 5 1.Соціальне управління як система. 2. У чому відмінність адміністративної школи від школи наукового управління? 3. Охарактеризуйте етапи розвитку менеджменту в Україні. 1. Менеджмент як люди, що управляють організацією, це: а) спосіб, за допомогою якого організація одержує оптимальний прибуток; б) самостійна галузь знань, яка має свій предмет, свої специфічні проблеми, методи і способи їх вирішення; в) певна соціальна категорія професійно підготовлених управляючих менеджерів, робота яких полягає в організації і керівництві зусиллями всього персоналу для досягнення цілей; г) спосіб спілкування з людьми. 2. Менеджмент як система включає: а) адміністрування і керівництво; б) цілі, принципи, методи, кадри, технологію, інформацію, техніку управління; в) управління різними галузями соціальної системи; г) механізм функціонування суспільства на різних історичних етапах. 3. На підприємстві можливо виділити наступні рівні менеджменту: а) нижчий, середній, вищий; б) класичний, некласичний; в) маркетинговий, виробничий; г) вірні перша і третя відповіді. 4.Як слід розуміти термін "принцип"? А)Начало, основа поведінки, основне правило Б)Основні завдання В)Основні функції Г)Основні методи впливу на людей 5.Як можна пояснити сутність принципу "підпорядкування особистого інтересу загальному"? А)В організації інтерес одного працівника або групи не повинен переважати над інтересом організації в цілому Б)В організації завжди повинен враховуватися тільки особистий інтерес керівників організації В)Інтерес одного працівника повинен переважати над інтересами організації в цілому Г)Інтерес окремих менеджерів повинен переважати над інтересами окремих груп працівників 6. Як слід розуміти принцип "винагорода персоналу"? А)Цей принцип передбачає, що всі працівники організації мають одержувати належну винагороду за свою працю Б)Цей принцип передбачає постійне підвищення заробітної плати персоналу В)Цей принцип передбачає одержання премій за якісну роботу Г)Цей принцип передбачає постійне підвищення заробітної плати менеджерам організацій 7. Фахівці в галузі менеджменту вважають, що управління існує: А)З того часу, коли з'явилися перші організації Б)З того часу, коли з'явилися гроші В)З того часу, коли утворилася Київська Русь Г)З того часу, коли виникла потреба у розподілі функцій управління 8.Школа людських стосунків в управлінні отримала свій розвиток у: А)1930-1950 рр. Б)1900-1950 рр. В)1885-1920 рр. Г)1950-1988 рр. 9. Найвідомішими представниками Школи людських стосунків в управлінні є: А)М.Фоллет, Е.Мейо Б)А. Файоль, А. Маслоу В)Ф.Тейлор, Г.Емерсон Г)Г.Форд, Лі Яккока 10. Хто з перших класиків наукового менеджменту розглянув якості, якими повинні володіти менеджери: а) А.Файоль, Г.Емерсон; б) М.П.Фолетт; в) Е.Мейо, Ф.Тейлор; г) Ф.Тейлор, А.Файоль. 11. Визначте відносну важливість виконання функцій менеджменту менеджером вищого рівня: а) планування – висока, організація – середня, мотивація – низька, контроль – середня; б) планування – середня, організація – середня, мотивація – висока, контроль – низька; в) планування – низька, організація – висока, мотивація – висока, контроль –висока; г) планування – середня, організація – висока, мотивація – висока, контроль – висока. 12. Визначте відносну важливість виконання функцій менеджменту менеджерів нижчого рівня: а) планування – висока, організація – середня, мотивація – низька, контроль – середня;

б) планування – середня, організація – середня, мотивація – висока, контроль – низька;

в) планування – низька, організація – висока, мотивація – висока, контроль – висока;

г) планування – середня, організація – висока, мотивація – висока, контроль – висока.

Варіант 6

  1. Основні завдання менеджменту 2.Назвіть основні положення біхевіористської теоріії. 3.Класичні і сучасні підходи до науки менеджменту.

1.Що слід розуміти під терміном "управління" і де пере­важно він застосовується? а) Термін "управління" є синонімом терміну "менеджмент", але переважно він застосовується до різних видів людської діяльності. б) Термін "управління" не є синонімом терміну "менеджмент" і застосовується тільки до діяльності людей у сфері економіки. в) Термін "управління" застосовується переважно до діяльності людей у сфері економіки. г) Термін "управління" застосовується при визначенні системи заходів щодо координації діяльності людей. 2.Що слід розуміти під терміном управління? А)Здійснення цілеспрямованого впливу на певний об'єкт з метою змінити його стан або поведінку у зв'язку зі зміною обставин Б)Робота, що пов'язана з переробкою інформації В)Керівництво людьми Г)Керівництво людьми і технікою 3.Що таке управління як наука? а) Управління - це складний процес, який включає цілеспрямований вплив на об'єкти, системи з метою збереження їхньої сталості або переводу з одного стану в інший з метою досягнення певних цілей. б) Управління - це соціальний процес, який включає цілеспрямо­ваний вплив на керовану систему. в) Управління - це економічний процес, який передбачає вплив на керовані об'єкти. г) Управління - це система заходів щодо координації діяльності людей. 4.Які основні функції виділяє А. Файоль? А)Планування, організацію, розпорядництво, координування і контроль Б)Планування, організацію, мотивацію і координування В)Організацію і координування Г)Координування і контроль 5. У чому полягає сутність принципу демократизації? А). Участь в управлінні організацією всіх її працівників. б). Участь всіх працівників у розподілі прибутків. В). Участь працівників апарату управління в прийнятті та реалізації управлінських рішень. Г). Всі відповіді правильні.

6. Принцип ефективності менеджменту полягає: а). У застосуванні цілого комплексу методів та засобів з метою досягнення максимальної результативності при мінімізації витрат за умов виправданого ризику. Б). У впровадженні нових форм господарювання та управління, боротьбі за бережливість. В). У найбільш повному використанні техніки, всебічної інтенсифікації виробництва. Г). Впровадження прогресивних форм організації праці та виробництва. 7.Важливим внеском "Школи людських стосунків" у практику управління було: А)Перенесення центру ваги в управлінні з виконання завдань на стосунки між людьми Б)Створення універсальних принципів управління В)Систематичне використання засобів стимулювання праці з метою зацікавлення працівників у збільшенні продуктивності і обсягів виробництва Г)Застосування в управлінні математики, статистики та ін. 8.Науковий (або кількісний) підхід до управління отримав розвиток у наступні роки: А)1950-1988 рр. Б)1930-1950 рр. В)1900-1950 рр. Г)1885-1920 рр. 9.Школа наукового управління найчастіше пов'язана з науковими роботами: А)Ф. Тейлора Б)Д. Мак-Грегора В)Е. Мейо Г)Р. Лайкерта 10. Міжособові ролі менеджера: а) керівник, лідер, посередник; б) лідер, розповсюджувач, представник; в) укладач угод, ліквідатор порушень, лідер; г) розповсюджувач, посередник, керівник. 11. Існують наступні види розподілу управлінської праці: а) інформаційна, організаційна, по підготовці і прийняттю управлінських рішень; б) функціональний, ієрархічний, технологічний, професійний, кваліфікаційний, посадовий; в) керівник, спеціаліст, технічний виконавець; г) конструктивна, інформаційна, аналітична, організаційна.